Niesamowity Spider-Man

The Amazing Spider-Man
2012
6,7 162 tys. ocen
6,7 10 1 161512
6,4 44 krytyków
Niesamowity Spider-Man
powrót do forum filmu Niesamowity Spider-Man

Uwaga będą Spoilery!
Na ten film wyczekiwałem bardzo długo, jestem fanem spider-mana już od piątego roku życia. Mocno się obawiałem co do obsady i przyznam że myślałem że mnie rozczaruje. Okazało się że nowy powiei świeżości bardzo dobrze zrobił(pragnę dodać że miała to być zupełnie nowa historia o spider-manie, wzorowana na komiksie). Wszystko w tym filmie jest nowe a fabuła nie zawiodła ani trochę, wszystko trzyma się kupy, jak być powinno.
Najbardziej się obawiałem co do aktora który ma grać spider-mana. Bałem się że będzie gorszy niż maguire, ale myliłem się. Jest wręcz o niebo lepszy, sprostał wyzwaniu jakie postawiłem przed nim(teoretycznie rzecz jasna), i nie rozczarował mnie. Zamiast głupiego dziwnego, pokręconego, tobeya, mamy wspaniałego przystojnego i lepiej nadającego się do tej roli garfielda. Tamten spider-man był nidorajdą (zwłaszcza w cz.2 ) Ten jego wyraz twarzy i jego głos kiedy rozmawiał z Mary Jane mnie wkurzał. Więc jak widać nowa obsada wyszła na dobre. Miałem też wątpliwości sądząc po zwiastunach, do efektów specjalnych. Okazały się wyśmienite i ani odrobinę nie zawiodły. Polecam iść na napisy w 2D naprawdę super się ogląda! To co mogę jeszcze powiedzieć o tym filmie przedstawiam poniżej.
Zalety:
-Obsada- Świetna, nowa, (ująć jednym słowem) za*ebista! W poprzednich częściach była jakaś nieudolna.
-Fabuła-Przy filmie nie można się nudzić, ciągle pojawia się coś nowego nieznajomego i fascynującego.
Muzyka-Nie mogła być lepsza. Dobrali świetne dźwięki, najlepsze na początku filmu i kiedy Gwen chowałą się w szafie za Jaszczurem. Cód-Miód.
-Klimat-Nie powiem że tęsknie za tamtym spider-manem, ale ten z pewnością był o niebo lepszy, chociażby i klimatem. Nowy York wydał się świeży i nowy, a nie brudny i stary. Każde ujęcie jest fascynujące, i nakręca wszystko co dobre.
-Napięcie- Rośnie z każdą chwilą choć zaczyna się dopiero od pełnego stroju spider-mana i atmosfera stałą się gęstsza co widać w ujęciach i każdej scenie.
Aktorzy- Zwłaszcza Andrew, świetnie odegrali swoje role, poza tym Gwen Stacy mnie oczarowała, musze naprawdę pogratulować wspaniałej aktorki.
-Całkiem nowy przeciwnik- Jaszczur, jak dla mnie najbardziej realistyczny i odpowiedni do spider-mana dobrze zrobili że tym Jaszczurem jest Connors, ten co pracował z kimś tak bliskim Peterowi, stał się jego największym wrogiem przez szaleństwo. Rozumiem że młodszym fanom to się może nie podobać , nie lubią zmian, ale ten film to zmiana zdecydowanie na lepsze. Wracając do Connorsa- takie rozczarowanie i szok po nagłej utracie przyjaciela który tak dobrze znał ojca, a stał się jego wrogiem, Dziwne że Peter nie okazywał wcale tego rozczarowania. Chyba jedyny i największy minus tego filmu.
Dodatkowe zalety:
-Nowy strój spider-mana, o wiele bardziej świeży i realistyczny. Bardzo mi się podobał. Na dodatek szkła z okularów, były świetnym pomysłem. Sam fakt że Peter zrobił go sam, z najróżniejszych przedmiotów, z...trykota = ), był zarąbisty.
-Ruchy spider-mana-Bardzp dobrze dopracowane, można tylko podziwiać i chwalić.
-Pajęcze sieci- Największy plus dotyczący mocy spider-mana. W poprzednich częściach to było jakby zbyt organiczne or something. Jakby niemożliwe, bo dlaczego akurat z nadgarstków mógł wystrzeliwać tą sięć. Widać że bawił się swoimi mocami i to długo i nie marnując czasu. Sam zrobił prowizoryczne ze swojego zegarka narzędzie wystrzeliwujące sieci. Ciekawi mnie jednak skąd brał materiał na te sieci, przecież nie mogły brać się znikąd.
Jednakże pomysł bardzo fajny i świeży.
-Podczas pewnych scen nie mogłem powstrzymać się od śmiechu np.
-Kiedy Peter znajduje teczke swojego ojca, i rozkłada ją u siebie w pokoju, ma specjalny zamek który zamyka się sam przy pomocy prądu.
-kiedy Peter zostaje zaproszony do Gwen. Świetna akcja z jego ojcem i z tą rybą. Świetne! Potem kiedy Parker nie wie co powiedzieć Gwen, że coś go ugryzło. Jakie miny robił! Następnie scena pocałunku:
-Jesteś spider-manem
-Siedź cicho!
-Akcja w autobusie. Pijak stawia piwo na czole Petera, potem kiedy poczuł kroplę wody na jego czole rozwalił wszystkich:
-Świetnie! Całą śmierdzę piwem.
Kolejna boska scena.
Potem Peter Parker idzie sobie na jakąś dzielnicę poćwiczyć jazdy na deskorolce. Jak już mówiłem ruchy Człowieka Pająka nie zawiodły.
Najpier mi się wydawało że Flash i Peter są wrogami, a oni:
-Siema stary!
Zdziwiłem się nieco a potem roześmiałem.
Wady:
-Chyba jedyna(jak już wspomniałem) Peter nie zszokował się zamianą doktora Connorsa. Tylko walczył z nim jak gdyby nigdy nic. Chociaż sceny w szkole były całkiem całkiem, Gafield się pyta czy chce pogadać. Tamten dalej walczy. Potem Parker zlepia mu paszczę siecią. Gwen z jakimś tam pucharem wali go w głowę(chyba) a nasz główny bohater wyrzuca ją przez okno.
Czegoś jeszcze brakowało filmowi, sam nie wiem czego, może czegoś innego nowego jeszcze sam nie wiem. Tak czy siak zasłużył sobie na BARDZO MOCNE 9/10!

Cieszę się że poszedłem na ten film, i Wy też sobie nie odmawiajcie. Naprawdę warto, obowiązkowy dla każdego fana spider-mana. Najlepiej w 2D z napisami bo dubbing sądząc po zwiastunach jest okropny. Wszyscy mówią tak jakoś dziecinnie.
Podsumuwując: Film jest świetny, nic do jego nie mam o wiele lepszy niż poprzednie części.
Pozytywnie mnie zaskoczyło to że jest to również doroślejsza wersja Spider-Mana, nie ma tam tych nudnych dziecięcych wątków czy podtekstów które wcale ni są śmieszne wręcz żałosne. Ten film na szczęście ich nie ma.
Także Pozdrawiam Was wszystkich, i zachęcam do oglądania!

użytkownik usunięty
cezarywi

Film przyzwoity, przemyślany. Czekamy z synem na nowe części.

i ja również!

użytkownik usunięty

W tej chwili dość duży ruch na forum

użytkownik usunięty
cezarywi

jak zwykle w nocy :)

też to zauważyłęś :)

ocenił(a) film na 4
cezarywi

Zwróciłeś może uwagę jak zrobione były sceny "walki" ? Przemyślałeś target tego filmu ? Absolutnie nie jest on zwrócony do dorosłych widzów tylko do amerykańskich dzieci do 16 roku życia. Mówisz, że muzyka nie mogła być lepsza, myślę, że mogła być o niebo lepsza - tak w filmie nie zwracała na siebie uwagi nie była nawet dobra. Powinna nadawać charakteru a ona po prostu była obok. Osobiście ubolewam nad tym, że ktoś znowu postawił na realizm (co jest świetne), niestety się nie udało i wyszło jak zwykle, no prawie jak zwykle.

zimoli69

Nie rozumiem Cię. Muzyka była spoko , nie potrzebuję jakiejś super do spider-mana, akuratnie była

ocenił(a) film na 9
cezarywi

Też wydaje mi się, że muzyka była klimatyczna i zawsze dobrze wpasowana w sytuacje. Dodałbym tylko, że warto wybrać się na wersję w 3D :)

użytkownik usunięty
grzechu16

mogła być lepsza, ale nie jest zła.

grzechu16

ja nie byłęm w 3d więc nie wiem

ocenił(a) film na 8
cezarywi

Ja byłem w 2D z napisami i mam nadzieję, że już zawsze będę miał wybór.

TomaszO1983

Ja też się cieszyłem

zimoli69

no wlasnie w tym wypadku jest realizm polaczony z komiksowym klimatem,powiedzialbym ze to bardziej ultimate spider-man niz amazing,obsada idealna,muzyka taka sobie bardziej soundtrackowa jak w komediach romantycznych niz sciezka dzwiekowa jak np w batmanach nolana,ogolnie xxxx razy lepszy niz stara trylogia,mam nadzieje ze bedzie jak w przypaku batmanow 1 bdb 2 swietna 3 ?
no i w koncu zaradny i zabawny(!) parker.w sumie na to czekalem od bardzo dawna.

zimoli69

Jako fanka muzyki filmowej muszę przyznać, że muzyka GENIALNA nie jest, ale, jak to powiedział mistrz John Williams, dobrej muzyki NIE SŁYCHAĆ w filmie. Wg mnie działała wtedy, kiedy powinna była działać. Nie czuliście tego uczucia zjednoczenia w momencie, gdy ludzie pomagali Peterowi przedostać się do Oscorp? Czy ten delikatny chór nie sprawił, że się zatrzęśliście? Bo ja to czułam całą sobą. I, póki co, jest to mój ulubiony moment. Muszę jeszcze wiele razy posłuchać tej muzyki zanim wypowiem się ostatecznie. To często zajmuje dużo czasu :) Ponadto bardzo cenię Jamesa Hornera i jego dzieła.
Co do reszty - fantastyczny film :) Ja chyba nie mam się do czego przyczepić. Cały czas byłam zachwycona, zwłaszcza że miałam w głowie poprzedniego, okropnego moim zdaniem, Spider-man'a. Szczególnie podobała mi się widoczna inteligencja, której tak bardzo brakowało poprzednikowi. Wykorzystywał ją wszędzie - w walce, w nauce, w strategii. TAK BYĆ POWINNO.

Brawo. BRAWO!

Co do tych sieci - z tego, co wiem, poznał formułę jej wytwarzania od pająka, ale mogę się mylić.

ocenił(a) film na 8
iselin_2

Nie no formułę miał z laboratorim Oscorp. Miał takie małe coś, co zwędził chyba. A co do muzyki zgadzam się. W dodatku do Terminatora 2, chyba Cameron mówi, że właśnie idealna muzyka ma prowadzić widza, ale być w tle, tak aby była niesłyszalna. Ciężko to wyjaśnić, ale to czasem działa.

TomaszO1983

Co małe coś? Chodzi o pająka, bo nie pamiętam

ocenił(a) film na 8
cezarywi

Kurczę takie metalowe kostki miał, ale faza. Nie myślałem nad tym podczas filmu. Jak robił miotacze sieci to wymieniał parametry. Jak obejrzę jeszcze raz gdzieś na necie ten film to zwórcę uwagę dokładnie i wtedy odpiszę. Teraz już zaczynam mieć wątpliwości ;p co widziałem dokładnie.

TomaszO1983

to małe w zegarku? to chyba procesor

TomaszO1983

aha już wiem, te roboty je wytwarzały a on jak chcial uruchomić wyrzutnie to je naciskał

iselin_2

Tak, ja również bardzo przeżywałem ten moment kiedy ten facet którego syna uratował spider-man za wszelkącenę chce mu pomóc

ocenił(a) film na 5
zimoli69

nie wiem o jakiej muzyce mówicie bo żadnej nie usłyszałem - tzn. jestem swiadom, że coś tam grało ale tak naprawdę nic nie wbiło sie w pamięć

spectralheaven

Bo dobrej muzyki nie słychać w filmie tylko ją się odbiera jako film

ocenił(a) film na 5
cezarywi

dobrą muzykę się pamięta po filmie i pozwala odbierać kluczowe sceny jakby się je przeżywało wraz z głównym bohaterem, tutaj muzyka stała na podobnym poziomie co cały film - czyli zgodnie z przewidywaniami gorzej niż poprzednia trylogia

spectralheaven

byłęm drugi raz z kuzynem. Po drugim razie się pamięta lepiej

ocenił(a) film na 8
cezarywi

Dołączam się, mi także ten remake bardzo się podobał! Poprzedni aktor grający Pitera był taki jakiś plackowaty...:) a aktorka wiecznie zdołowana, obecna obsada o niebo lepsza, co się będę rozpisywać- NO FAJNE!

msnobody

Cieszę się e jeszczo ktoś pamięta

użytkownik usunięty
cezarywi

zgadzam się z tobą w stu procentach ty jeden jesteś mądry na forum

Dzięki :)

cezarywi

Zgadzam się z tobą. Świetna była również scena w bibliotece gdzie dziadek słuchał muzyki klasycznej,a Spider Man i ten jaszczur się bili. Cała sala się śmiała :D Albo gdy zaczął wyjmować jedzenie z lodówki albo sala gimnastyczna z koszykówką :D

Qalina

Tak scena z koszykówką albo w łazience kiedy rozwalił kran była najlepsza

Qalina

Ten "dziadek" to STAN LEE kochani to dzięki niemu mamy pajączka mutantów i Hulka, ja uważnie obejrzycie wszystkie filmy Marvela to go znajdziecie w każdym z nich :D

Muumin

wiemy :)

ocenił(a) film na 7
cezarywi

Mnie się też podobało. Film był na pewno nieporównywalnie lepszy od poprzedniej serii! Ludzie, nie oceniajcie tego miarą wielkich dzieł sztuki filmowej, tylko miarą filmu akcji. Dobry żeby pójść i się rozerwać. ;)