Też zauważyliście że my Widzowie zostaliśmy oszukani przez Wytwornie Sony w kwestii fabularnej tego filmu? Jako fan Spidera, obejrzałem po kilka razy swego czasu zwiastuny i to co pokazano w zwiastunach dotyczy chyba innej wersji filmu. Nie chodzi mi o sceny usunięte typu nie gram w football bo jest niebezpieczny, bo to dotyka połowy filmów. Ale ktoś tutaj naprawdę wziął za duże nożyce. Nie chodzi mi też o to że Parker nie spotkał się twarzą w twarz z zabójcą swojego Wuja, co go przecież ukształtowało jako bohatera. Czekają z tym do następnej części czy może to też poszło pod nóż montażysty? Nie mam też żalu że nie mamy Harrego Osborna - najlepszego przyjaciela Petera, czy chociażby wątku rodzinnego Curta Connorsa. Na Mary Jane też nadejdzie pora po tragedii z Gwen, więc nie ma co płakać. W sumie spuszczę też zasłonę milczenia że po połowie filmu przydupas Osborna zniknął jak zaczarowany.
Chodzi o to że trailery jednoznacznie wskazują że fabuła będzie się toczyć wokół rodziców Petera i jego przemiany, a tego nie ma praktycznie w ogóle. Cytaty typu "Chcę poznać całą prawdę o swoich rodzicach?" - Peter czy Connors -" Myślisz że to był przypadek Peter? Chcesz poznać prawdę o swoich rodzicach?" mówią same za siebie. Dziwne że wałkowany w każdym zwiastunie motyw przewodni w ogóle nie pojawił się w filmie. Nie zrozumcie mnie źle. Nie twierdzę że ten film jest zły (w końcu dałem 8). On po prostu jest inny niż nam zapowiadano. Choć akcję w stroju nie są zaskakujące, to są naprawdę dobrze zrobione, są świetnie zrealizowane relacje Petera z wujostwem, a za sam wątek miłosny należą się reżyserowi oklaski na stojąco. Dzięki reżyserowi i aktorom ten film jeszcze stoi. I jakby nie rozpływać się nad nowym Peterem i Spiderem , to trzeba przyznać że Stary Spidey Raimiego był spójny w swojej koncepcji. Rozumiem już dlaczego Ramii nie chciał nakręcić czwartego Pająka dla wtykającej wszędzie swój nochal wytwórni Sony. Bo jak tu kręcić swój film skoro producenci tu każą ci coś wyciąć, a tutaj wstawić jakiegoś Venoma itd itp. Coś tak myślę że nie tak miał pierwotnie wyglądać obraz Webba.I czytając teraz ten news http://www.filmweb.pl/news/%22Niesamowity+Spider-Man%22+pierwsz%C4%85+cz%C4%99%C 5%9Bci%C4%85+trylogii-86749 boję się o nową serie o Spiderze. Widzę że robią z tego Hulka Anga Lee - oby nie. I nie wiem jak wy ale ja czuję się zrobiony nieco w jajo...
No, zgadzam się, czekam na wersję reżyserską, istnieje duża szansa, że będize ona dłuższa o nawet ponad pół godziny, bo tak wynika z wielu niedopowiedzianych wątków filmie (o tych nieruszonych w stosunku do trailera nawet nie chce mówić).
Wygląda to trochę tak, jakby zmieniono koncepcję filmu i w ogóle podejście do niego
myślę, że na początku film miał być o wiele dłuższy, miał tłumaczyć, zamykać wiele wątków i zostawiać nienachalną furtkę dla kontynuacji lecz bez zobowiązań że kolejna część powstanie, wyraźnie twórcy bali się o przyjęcie swojego filmu
wraz z kolejnymi zwiastunami Sony oceniło, że nie jest tak źle i że istnieje szansa na dobre przyjęcie filmu, ba, także i na kontynuacje, więc w pośpiechu pocięto film aby nie dopowiedzieć za dużo i zostawić materiał na kontynuacje
i teraz tak:
wątek zabójcy wujka Bena na pewno będzie kontynuowany
Harrego na pewno nie było w wyciętych scenach, zapewne pojawi się później
wątek rodziny Connorsa został wycięty
najbardziej zastanawia mnie wycięty wątek Ratha w kanałach z Connorsem i ponoć z Peterem - oznacza to, że Connors i Rath pojawią się w kontynuacji?
teraz pozostaje nam tylko czekać na wydanie BD i na to, czy będzie wersja reżyserska czy tylko wycięte sceny poza filmem.