Nieustraszeni pogromcy wampirów

Dance of the Vampires
1967
7,5 31 tys. ocen
7,5 10 1 30900
7,2 33 krytyków
Nieustraszeni pogromcy wampirów
powrót do forum filmu Nieustraszeni pogromcy wampirów

9/10

ocenił(a) film na 9

Znakomity film w lekkiej atmosferze o "pogromcach wampirów" w reżyserii Romana Polańskiego. Zastanawiałem się czy humor z lat 60-tych będzie mnie potrafił jeszcze usatysfakcjonować i okazało się, że na szczęście nie jest pod tym względem źle, a nawet jest kilka dosyć zabawnych scen. Głównie zawiera komizm sytuacyjny. Przede wszystkim ma jednak świetny klimat, jakiego nie znajdziemy w żadnym innym filmie. Świetnego nastroju dodaje zima i ta raczej "wiejska" chatka. Cały film ogląda się naprawdę bardzo przyjemnie - a same zmagania "pogromców" z wampirami z przymrużeniem oka - tak jak to powinno dla takiego przedziału gatunków wyglądać. Jest to doskonała mieszanka gatunku horroru i komedii. Podobać się może gra aktorska - głównie w znakomitej roli Jack MacGowran. Ścieżka dźwiękowa Krzysztofa Komedy idealnie oddaje nastrój filmu. Dodatkowo mamy także świetne, dość zaskakujące zakończenie. Śmiało mogę polecić ten tytuł każdemu. Moja ocena: 9/10.

Shady_Yo

Dokladnie, nie ma drugiego tak klimatycznego filmu. Gdyby Polański zrobł remake tego filmu byloby super ( i np. wcielił sie tym razem w profesora Abroncjusa).Bo już nikt nie będzie miał takiego zmysłu, żeby taki klimat stworzyć. Na TCM w pon będzie ten film :) http://www.teleman.pl/program-tv/stacje/TCM?day=3

użytkownik usunięty
zgreg

a jeszcze bardziej uwielbiam musical