Już takich filmów nie robią. Oglądając ten film, przeżywa się wielką przygodę,a dzieło to wciąga widza jak narkus kreskę, szybko i bezboleśnie. Polecam, na prawdę warto.
Racja - takich filmów już nie robią - niepowtarzalny klimat... Nie wiem czemu (wciąż się nad tym zastanawiam) w dzisiejszych filmach tych nowych klimat jest do bani i to bez wyjątku - czyżby skończyła się jakaś epoka?
Ja myśle, że to wina techniki. Świat poszedł naprzód, przestała się liczyc praca w terenie a nastały czasy, kiedy wszystko kręci się w studiu, przy pomocy komputerów. Filmy w 21 wieku wyglądaja sztuczni i nie mają w sobie realizmu, takiego jakie miały prdukcje kręcone kilkanaście lat temu, że już o klimacie nie wspomnę.
Perełka! Coraz częściej zauważam że większośc filmów-perełek własnie można zaliczyć do hmm...tej skończonej epoki...? nie znaczy to, rzecz jasna, że nowe filmy są be, jednak czegoś im (przynajmniej większości) brakuje - klimatu.... Jak rzadko oglądając jedną z tych najnowszych produkcji, przeładowanych efektami specjalnymi lub pięknymi aktorami z drewna, możemy pomyśleć "oo, to jest dopiero Film"...?!
popieram Was Panowie ;D film jest wyśmienity... kilka lat temu (bodajze 5) zostal on wyemitowany na antenie polsatu w sobote o godzinie 12 w poludnie chyba gdzies kolo wigilii... to ze pamietam takie szczegoly tamtego dnia chyba najlepiej pokazuja jakie wrazenie wywarl na mnie ten film.. to od tamtego momentu stalem sie wielkim fanem tworczosci Polanskiego.
a codo tego ze teraz juz nie robi sie "takich" filmow to mysle ze jest z tym podobnie jak ze zdjeciami.. zdj zrobione cyfrowka nie maja tej duszy ktore maja zdj z aparatu analogowego... niby to calkiem co inngego ale chyba cos w tym jest!
Smakoszz: "popieram Was Panowie ;D film jest wyśmienity... kilka lat temu (bodajze 5) zostal on wyemitowany na antenie polsatu w sobote o godzinie 12 w poludnie chyba gdzies kolo wigilii... to ze pamietam takie szczegoly tamtego dnia chyba najlepiej pokazuja jakie wrazenie wywarl na mnie ten film.. to od tamtego momentu stalem sie wielkim fanem tworczosci Polanskiego."
Ha... Też wtedy go oglądałem... :D Po prostu majstersztyk, genialny humor i..... klimat..... klimat i jeszcze raz klimat.
PS: Pan Polański zaprezentował również nieprzeciętne umiejętności aktorskie... :D
Ha ha!! ;oD Ja tez prawdopodobnie go wtedy ogladałam :oD oglądałam ten film raz w zyciu i zapadł mi w pamieci..prześmieszny film(!!)
Reżyserzy nowych filmów bardziej przykładają wagę do efektów specjalnych niż do klimatu filmów. Kino się sypie...
Myślicie, że można wymyślić coś nowego w dzisiejszych czasach? Wszystko już było, historie są powtarzane. Już nawet ujęcia tematu z różnych stron sie przejadły. Co nowego można zrobić oprócz powtarzania tego wszystkiego wzbogacając to jedynie o efekty specjalne bądź dokręcania kolejnych części tego samego filmu...
Smutne...
Co do aktorów sie zgodzę - kobiety grające w filmach to idealne modelki: wymiary jak trzeba, twarzyczki śliczniutkie, zero zmarszczek.
pamiętacie Emmanuelle Seigner?(aktualna żona Polańskiego). W "Gorzkich godach" była po prostu fantastyczna.Nie miała idealnej figury, ale była szczęśliwa posiadaczką nieziemskiego wprost magnetyzmu. A jak wygląda dziś? Sztucznie.
moze masz racje... wszystkie motywy sie powtarzaja. mimo ze ciagle pokazuje sie je od innej strony to wszystkim sie nudza przez co tworcy probuja nas zaskoczyc co raz to efektowniejszymi efektami specjalnymi;/ ale nie musialoby tak byc gdyby producenci filmow zrozumieli ze efekty sp maja tylko pomagac w przedstawieniu obrazu a nie byc celem samym w sobie. teraz jest: "fabula slaba ale bierzemy - nadrobimy efektami". gdy filmowcy skupia sie nad fabula odrzucajac na samym poczatku mysl o efektach wg mnie zaczna powstawac filmy z polki nieustraszonych pogromcow... eeh rozmarzylem sie ;p
nie wiem, ludzie, skąd takie smutne wnioski co do kina współczesnego. może po prostu oglądacie niewłaściwe filmy. ja jakoś oglądam na bieżąco wiele świeżych, klimatycznych filmów. trzeba je po prostu znaleźć.