Jak dla mnie film jest naprawdę super: atrakcyjny, śmieszny, oryginalny, trzymający w napięciu!
Należy jednak pamiętać, ze jest to wersja przerobiona: producent zmienił nazwę, skrócił film
(chyba z 107 minut na 97), dodał animowaną czołówkę, zmienił muzykę, dodał dubbing
(przeszkadzał mu 'dziwny' akcent aktorów)... Sam Polański w wywiadach mówił, że 'czuł się,
jakby urodził nienormalne dziecko', bo jego plany co do filmu inaczej wyglądały.
Nie mniej jednak ja uważam, że film jak najbardziej warto obejrzeć!
W jednej z recenzji jest napisane że w europie było można zobaczyć orginał nie tknięty przez Ransohoff"a. Ja widziałem film wczoraj, musze sprawdzić jaka to była wersja, z chęcią zobacze oba.
Marzy mi sie zobaczenie tej wersji, ale nie mam pojęcia gdzie jej szukać. Macie jakieś namiary?
Co do samego filmu, to powiem że bardzo go lubię. Bawi mnie, wzrusza i oczywiście trzyma w napięciu gdy trzeba.
Co nie zmienia faktu, że czytałam że Polański chciał stworzyć wersję poważniejszą, bardziej mroczną. Nie komediową. Po tym jak jego koncepcja została całkiem zmieniona, chciał odciąć sie od tego filmu na ile mógł.
Paradoksalnie widzom spodobała sie ta wersja. Ciekawa jestem jak widzowie zareagowaliby na pierwotną wersję,
Jeszcze nie mam żadnej informacji gdzie można zobaczy tą pełną wersje. Na Filmmex jest jedna ale to chyba ta pocięta.
poszukam też w inernecie jakiś informacji, moze mi uda się znaleźć... Jakbym coś znalazła, dam znać. I mam nadzieję, że jesli ktoś zrobi to przed mną, to też sie podzieli :)
Podalibyście dokładniejsze informacje nt. tej wersji przed ingerencją producenta? Może przyłączyłbym się do poszukiwań, ale nie wiem czego szukać :P
Na komputerze też mam wersję 107 minut, ale to jest chyba ta producenta, bo jest animowany wampir w logu MGM.
Tu jest kilka informacji na temat różnic pomiędzy wersjami filmu:
http://www.imdb.com/title/tt0061655/alternateversions?ref_=tt_ql_trv_5