Niewinne kłamstewka

Les Petits Mouchoirs
2010
7,3 5,0 tys. ocen
7,3 10 1 5049
6,5 2 krytyków
Niewinne kłamstewka
powrót do forum filmu Niewinne kłamstewka

Cudowny !

ocenił(a) film na 9

Przeszukałam całe forum w poszukiwaniu wpisu, pod którym mogłabym się podpisać i o dziwo nie znalazłam. Znaczna przewaga negatywnych komentarzy, to mnie bardzo zdziwiło..
A moim zdaniem obsada to nie jedyny jego atut. I czuję potrzebę wyrazić swój zachwyt :)
"Niewinne kłamstewka" można śmiało określić mianem komediodramatu, bo ma w sobie dużą dozę ironii, ale to na pewno nie klasyczna francuska komedia. To raczej lekki humor z przekąsem i dystansem do ludzkiej natury, a chwilami głupoty.
Ukazuje życie sympatycznej paczki luzaków, którym niczego nie brakuje, korzystają z życia i w pierwszej chwili widz ( a przynajmniej ja :)) zazdrości im tego co mają.
Żadnej z tych postaci nie da się nie lubić, są tak interesujące, tak wyraziście nakreślone!
Stopniowo jednak wyzierają zza tej sielanki jakieś cienie, problemy i niewypowiedziane smutki. Kłamstwa się nawarstwiają, prowadzą do przykrego finału.
Jest w tym filmie coś magnetycznego.
Mimo dramatycznego końca, nie przestałam się uśmiechać. Tak lekko było to opowiedziane. Jak przystało na rasowy komediodramat. :)

atlide

Mnie też dziwi dość chłodny odbiór tego filmu.
Dla mnie to esencja współczesnego francuskiego kina - mamy tu wszystko co w nim najpyszniejsze - humor, dystans do świata, sympatia dla ludzi łącznie z ich grzeszkami, słabościami, ciepło bijące z ekranu i brak elementów ocennych, obarczania widza poczuciem winy, wzgardy...
Canet tym filmem pokazuje, że ma w sobie wielki potencjał reżysera - "opowiadacza". Serwuje 2 i pół godzinną historię z pozoru błahą i jakich było wiele a ani przez chwilę nie nudzi, nie irytuje, daje czas na uśmiech, na łzy. To wspaniałe doświadczenie, że po obejrzeniu filmu tak lekkiego i nieaspirującego do szumnych tytułów można poczuć się lepiej, zwolnić i zastanowić się.
Chciałabym się doczekać w teraźniejszym polskim kinie takiego filmu, zamiast uciekania od skrajności w skrajność albo głupkowatych, nic nie wartych "komedii" albo pseudointelektualnego bełkotu, który nic nie zmienia w życiu widza.

ocenił(a) film na 9
atlide

podpisuję się! rewelacja. aż się zatrzymałem w czasie raz serce bolało, raz uśmiech aż po tęsknotę za normalnością..

ocenił(a) film na 8
atlide

film jest rewelacyjny, wzruszający i zabawny
obsada jest genialna każdy aktor wypadł świetnie

ocenił(a) film na 8
atlide

świeżo po podpisuję się pod tym, ale myśle że ten klimat moga pozytywnie odebrac tylko wielcy fani francuskiego kina, nie potrzeba brawurowej akcji, efektów, szybkich samochodow i roznegliżowanych kobiet żeby zachwycić widza, tutaj się po prostu rozmawia!!!! genialny, na koniec się wzruszyłem!

ocenił(a) film na 9
LoloManolo

Hm, ja rasową fanką francuskich filmów się nie czuję, ale film itak mnie powalił, więc chyba nie ma reguły i nie trzeba tak generalizować :) W każdym razie na pewno warto obejrzeć i ocenić samemu !

ocenił(a) film na 8
atlide

fakt źle ująłem w slowa to co miałem na mysli a mianowicie: fani francuskiego kina bez wątpienia sie będą lubowac w owym filmie a nie że tylko fani mogą to robić, znacząca różnica

ocenił(a) film na 9
LoloManolo

Btw LoloManolo , Bardzo dźwięczny i pomysłowy nick :) Jakieś inne francuskie filmy masz do polecenia?

ocenił(a) film na 8
atlide

:) "i żyli długo i szczęsliwie" bardzo lubie, a także "układ idealny" i oczywiscie klasyk ale myślę że widziałaś "amelia", "8 kobiet" trochę inna półka bo trudniejsza i inna stylistyka " piękność dnia", "zapiski z toskanii", mój ukochny "niebo nad paryżem", trochę bardziej kontrowersyjny "ukryte" ale absolutne genialny," moja piękna teściowa" no i dla niektorych nudny ale ja lubie "podróż czerwonego balonika" to tak na szybkiego co przyszly mi do glowy od razu, rozne gatunkowo i stylistycznie ale kazdy wartosciowy na swoj sposob

ocenił(a) film na 9
LoloManolo

no no, troszkę się ich uzbierało, dopiszę sobe na listę
do obejrzenia. Bardzo Ci dziękuję, w kinie francuskim najwyraźniej masz rozeznanie ;)