Niewinne

Les Innocentes
2016
6,8 23 tys. ocen
6,8 10 1 23282
6,2 16 krytyków
Niewinne
powrót do forum filmu Niewinne

Zakończenie

ocenił(a) film na 8

Idąc na ten film nie wiedziałem, że jest on oparty na jakieś prawdziwej historii i bardzo dobrze, bo unikam takich filmów. Tutaj na szczęście była ona tylko pretekstem do pokazania postaw ludzi w sytuacjach kryzysowych i dylematów moralnych. I bardzo dobrze zostało to przedstawione.
Ale niestety zgrzytem jest zakończenie. Pomysł ze stworzeniem sierocińca jest mocno naciągany, a zachowanie sióstr w końcówce nie za bardzo pasuje mi do postaw prezentowanych przedtem.

kaymann

UWAGA - SPOJLER.
Dlaczego zachowanie kobiet w końcówce tak Cie razi? Przecież wyraźnie widać na przykładzie kilku siostrzyczek, ze pod wpływem tych dramatycznych zdarzeń bardzo się zmieniają. Począwszy od niepokoju, wątpliwości dotyczących wiary aż po głębokie zmiany i przewartościowanie swoich zasad .Postać grana przez A. Buzek, tak oddana matce przełożonej, lamie ślub posłuszeństwa i się jej przeciwstawia. Ciekawa tez jestem jak odbierasz postać tej młodziutkiej zakonnicy, która popełniła samobójstwo?
Troche jednak przyznaje CI tez racji, Takie sielankowe zaskoczenie , a może sposób w jaki je przedstawiono, tez niezbyt mi przypadł do gustu.

ocenił(a) film na 8
Mala_29

Zmieniają się jednak nie aż w tak dużym stopniu żeby tak się zachowywały w końcówce. Nie odbieram tego jako przewartościowanie lecz modyfikację postawy. Nawet jeżeli zaakceptowały pewne zmiany to jednak w ostatniej scenie ich zachowanie odbiega w znacznym stopniu od tego co było nawet w poprzedzających scenach.
A tak poza tym między nie za bardzo pasuje a razi jest jednak spora różnica znaczeniowa.
Co do samobójstwa to jestem w stanie je zrozumieć. Oceniać nie zamierzam, bo nie czuję się do tego kompetentny.