Niewygodna prawda

The Whistleblower
2010
7,4 21 tys. ocen
7,4 10 1 20785
Niewygodna prawda
powrót do forum filmu Niewygodna prawda

Najgorsze jest to,że ten preceder trwa nadal!!! Te dziewczyny po tym co tam przechodzą stają się wrakami ludzi! Są traktowane jak szmaty do wycierania podłogi,zboczone gnojki gwałcą je,biją i wyżywają się seksualnie! Są tam wieziąne jak psy w najgorszych schroniskach,tylko,ze psów nikt nie wykorzystuje seksualnie :( Zastanawiam się czy naprawdę nie ma na tych gnoji bata??!! Tak jak o tym mówi główna bohaterka,ONZ jest tam po to by pomagać ludziom,a w praktyce jest zupełnie na odwrót! To jakieś piekło na ziemi! A wszystko to w XXI wieku :((( Film oceniam 10/10 i mam nadzieję,że obejzy go jak najwiecej ludzi!!!

ocenił(a) film na 9
rashida_filmweb

Niesamowicie poruszający film.Oglądałem go ze zdumieniem,gniewem,przerażeniem,momentami maksymalnym wku...wieniem na całą tą chorą sytuację.I na nasz świat.Przecież pewnie to samo dzieje się w Iraku,Afganistanie,Afryce-chłopcy muszą przecież nacieszyć się "łupami wojennymi",a politycy w imię wyższych wartości(czyli miliardowych kontraktów) przymykają na to oko.
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz-dlaczego o tym o czym opowiada film było tak cicho.Przecież to historia na pierwsze strony wszystkich gazet.A może ma ktoś jakieś linki do artykułów dotyczących tego tematu?

ocenił(a) film na 9
jejoigi

Tez bym chętnie poczytal. Czemu taka cisza wokól tego filmu?

ocenił(a) film na 9
HRA

Niezwyklego filmu

HRA

Zgadzam się z przedmówcami, film robi wstrząsające wrażenie. Boli zwłaszcza świadomość,że to wszystko dzieje się w podobno cywilizowanym świecie, a organy powołane by bronić praw człowieka same te prawa brutalnie łamią nie ponosząc przy tym żadnych konsekwencji.
artykuł opisujący sprawę Kathryn Bolkovac http://www.prisonplanet.com/woman_sacked_for_revealing_un_links_with_sex_trade.h tml,
krótkie wywiady http://mssparky.com/2011/01/interview-with-kathryn-bolkovac-author-of-the-whistl eblower/ , http://www.marieclaire.com/world-reports/opinion/whistleblower-kathryn-bolkovac- interview

ocenił(a) film na 9
martha_23

Dziękuje

HRA

Nie ma to jak koniec filmu - "niektórych członków" - KATÓW ! "misji odesłano do domów, nikomu nie postawiono zarzutów" .......

ocenił(a) film na 9
Tengu

Właśnie przeczytałem,że ONZ jak tylko mogło blokowało dystrybucję tego filmu

ocenił(a) film na 10
HRA

To widać chociażby po ilości państw w których jest wyświetlany...

ocenił(a) film na 8
HRA

i to tylko pokazuje do czego jest ten cały ONZ, jedna wielka ściema i pieprzenie farmazonów o pokoju i wolności a tak naprawdę kolejna zbrodnicza organizacja, w dodatku z bardzo dużymi wpływami na świecie. to jest gorsze od ZSRR i III Rzeszy razem wziętych, wtedy przynajmniej ludzie wiedzieli że to jest czyste zło a tym razem, mamy do czynienia z wilkiem który przybrał owczą skórę.

ocenił(a) film na 9
martha_23

Film przerażający i bardzo poruszający. Tak trudno mi uwierzyć jak straszne rzeczy mogą się dziać na świecie. A najtrudniej mi pojąć jak może się dobrać tylu psycholi w jednym miejscu!!! A być może jest tak, że to otoczenie nawet z normalnego człowieka robi potwora? Bo jak to inaczej tłumaczyć? Nie znam żadnego mężczyzny, który byłby zdolny do akceptacji takiego okrucieństwa, ale przecież oni skądś muszą się brać...

ocenił(a) film na 8
jejoigi

Nie mogłam wczoraj zasnąć po obejrzeniu tego filmu. Byłam zdruzgotana tragedią tych młodych kobiet i wstrząśnięta tym jak wielki to proceder. Na wielką skalę handel żywym towarem prowadzony przez praworządnych działaczy na misji pokojowej... brak słów...Najbardziej wkurzyła mnie wypowiedź właśnie o "łupach wojennych". Pewnie ten facet też miał gdzieś w mieszkaniu kupiona za 2.000$ piętnastoletnią Ukrainkę. Aż się niedobrze robi :/ Zamierzam polecić ten film każdej osobie która znam, choć opowiada o takich potwornościach.

Ten film został chyba nakręcony na podstawie książki którą napisała Kathryn Bolkovac, chętnie ją przeczytam jeśli kiedyś wpadnie mi w ręce.

Trochę z innej beczki: czy któryś z forumowiczów zna jakieś porządne opracowanie dostępne w internecie dotyczące wojny na Bałkanach? Z genezą, przebiegiem i skutkami. Ten konflikt był tak skomplikowany, że w żaden sposób nie mogłam się zorientować w tych artykułach które znalazłam. Kompletny chaos, choćby w nazwach stron konfliktu, dlatego przydałoby się coś przejrzystego i napisanego przez znawcę tematu. Z góry dziękuje.

rashida_filmweb

szokuje bo to "podkręcana" rzeczywistość. trzeba spojrzeć trzeźwiejszym okiem, rzeczywistość nie jest aż tak zła. służby porządkowe wcale nie są takie nieudolne, w zasadzie mają bardzo dobre wyniki jeśli chodzi o handel ludzkim towarem. gdy raz taki wpadnie to połowę swojego życia spędzi w więzieniu. i o ironio zależy gdzie trafi, może być traktowany jak swoja dotychczasowa ofiara.
gorsze sprawy dzieją się w Somalii, 2011 rok, cywilizacja kwitnie, loty w kosmos, sieć, epidemia otyłości w ameryce a tam ludzie giną masowo z głodu. i w zasadzie wszyscy umywają ręce.

ocenił(a) film na 9
uFGoogle

Gdyby rzeczywistość wyglądała tak jak o niej piszesz to faktycznie nie byłoby tak żłe. Ale niestety chyba się mylisz.
Co do filmu, to jest on złagodzoną wersją udokumentowanej opowieści Kathryn Bolkovac. Reżyserka postanowiła pominąć drastyczniejsze wątki, pewnie przeczuwając jakie będą problemy z dystrybucją.
Co do reszty twojego wpisu, i tu znowu muszę użyć słowa niestety to okazuje się, że liczba niewolnic [ rzadko niewolników] stale się zwiększa. Z roku na rok
Piszesz , że służby porządkowe { to nie tak się nazywa} mają bardzo dobre wyniki - Nie mają. Złapanie kilku alfonsów {pionków} niczego nie zmienia.
A kim najczęściej są odbiorcy tego "towaru" ? To przede wszystkim bogate kraje Europy Zachodniej plus Ameryka Północna czyli tzw Cywilizacja Białego Czlowieka. Powinienem napisać bankrutująca cywilizacja
Wiele filmów powstało na ten temat. Znakomitych filmów ,jak choćby moja ulubiona "Lilja 4ever", ale czy one cos zmieniły?
Nie. Pogadamy sobie i tyle, a uFGoogle napisze, że ". służby porządkowe wcale nie są takie nieudolne, w zasadzie mają bardzo dobre wyniki jeśli chodzi o handel ludzkim towarem."

ocenił(a) film na 8
HRA

Zastanawiające jest, że tak niewiele na ten temat mówi się w mediach... Ciekawe jak olbrzymie łapówki poszły w celu wyciszenia sprawy. Nie rozumiem i nie pojmuję, że świat jest zupełnie obojętny wobec tego co nadal ma miejsce. Ludzie są obojętni. na lekcjach historii uczyłam się o wspaniałej ONZ, o jej pięknych ideach i celach... Dlaczego nikt nie mówi, że jest też druga strona medalu? Dlaczego ludzie przymykają oczy na takie zło?

ocenił(a) film na 9
gonzinka

Nie wiem Gonzinko.
Nie wiem
Pewnie dlatego, że to jest "biznes", że stoją za tym olbrzymie pieniądze, i że ludzie dla zaspokojenia swoich żądz zamieniają się w bezmyslne bydlęta

ocenił(a) film na 8
HRA

Ale błagam cię! co to muszą być za żądze, to chyba już nawet nie chodzi o seks, tylko o zaspokajanie jakichś innych instynktów. Jakoś staram się samej sobie to wytłumaczyć i nie potrafię. Nie potrafię sobie wytłumaczyć, że może istnieć przyjemność z seksu z kobietą która płacze, krzyczy, po prostu w to nie wierzę. To po prostu musi chodzić o coś innego.

ocenił(a) film na 9
mistrzpuk

Och. Daj spokój. Ja bez błagania spełnię każde twoje życzenie
A tak poważnie to ja chyba jestem jakoś szczególnie uwrażliwiony na takie tematy, Tak jak film "Lilja 4ever" wprawił mnie w smutek i przygnębienie, tak "Whistleblower' wywołał u mnie autentyczną wściekłość. Więc nie dziw mi się proszę ,że po obejrzeniu tego filmu nie potrafiłem odpowiednio ubrać w słowa kłebiących się mysli
Ja tak samo jak ty nie umiem sobie tego wytłumaczyć
A czy to można w ogóle wytłumaczyć?

Miło cię widzeć

ocenił(a) film na 8
HRA

Nie można, normalni ludzie tacy jak ty czy ja tego nie potrafią. Ją również w chwilach emocji nie potrafię ubrać myśli tak jasno i czytelnie jak bym chciała. Bo przecież nie wsciekam się na ciebie rzecz jasna tylko na cały ten zafajdany świat. A teraz dodatkowo jestem po "Hotelu Rwandzie" co może mnie trochę usprawiedliwia...
BTW "Lilji" nie ocenilam - nie potrafiłam.
też pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
mistrzpuk

Jak bys miała ochotę, czas i możliwość to obejrzyj film "Dwa ognie". To innego rodzaju historia i trochę inna tematyka choć pewne podobieństwa istnieją. W mojej ocenie powstal znakomity, do tego właściwie polski film i zupełna cisza wokół niego.. Ciekawy jestem twojej opini, bo być może moja , subiektywna ocena jest mocno zawyżona.
Do tego nie potrafię ocenic strony technicznej . Nie znam się na tym. Odbieram filmy wyłącznie emocjonalnie. Ideowo i z rozmysłem staram się zapomnieć,że oglądam tylko film

ocenił(a) film na 8
HRA

Dzieki za polecenie, postaram się go odnaleźć. Chyba tylko muszę sobie zrobić przerwę, bo ostatnio widziałam kilka takich ciężkich i przygnębiających filmów, po czym przypomniałam sobie inne podobne, które kiedyś obejrzałam takie jak "Lilja" - co przygnębiło mnie jeszcze bardziej... bo widzisz oglądam takie filmy bo poruszają bardzo ważne tematy, trudne, kontrowersyjne ale przez to bardzo prawdziwe. W pewien sposób rozszerzają moją wiedzę i wpływają na światopogląd. Jednak nie jest to typ kina który oglądam najchętniej i których poszukuję przede wszystkim, moja prawdziwa miłość to sf.
Skoro jednak mi go rekomendujesz to na pewno go poszukam. Już wiem, że wybierasz te same filmy co ja choć różnie je oceniamy. Chyba, że po prostu oglądasz WSZYSTKO :D Ostatnio gdzie bym nie zajrzała, twój koment już tam jest :D aż się zaczynam bać :D

ocenił(a) film na 9
mistrzpuk

Ostatnie zdanie ,które napisalaś wprawiło mnie w zdumienie. Wizja kobiety przestraszonej powoduje u mnie dyskomfort. Zarowno psychiczny ,jak i fizyczny. Aż mi lewa powieka drgać zaczeła. Skąd te lęki i jak te lęki mam rozpędzić? Dla uspokojenia przyjmę,że to tylko taka krotochwila z twojej strony.
Oglądam wszystko. Rozumiem ,że chodzi ci o kategorie. Ale staram się selekcjonować: co warto a co nie warto obejrzeć. Do tego nie jestem jedynym panem i władcą telewizora. Jest jeszcze Królewna, która nie zawsze podziela moje gusta, ale że ceni sobie dobre kino i jest Królewną wyrozumiałą to jakoś się dogadujemy
Ja też bardzo lubie SF, tylko myślę,że produkcji godnych uwagi powstaje mało.Zbyt mało. Za to literatura Sf pełna jest znakomitych ,ciekawych pozycji. Nie sposób wszystkiego przeczytać
A mnie się wydawalo, że podobnie oceniamy. Nawet Disneyowską Roszpunkę prawie tak samo wysoko oceniliśmy
Zainicjowalem rozmowę zupelnie nie na temat, ale że sobie tak cichutko rozmawiamy to moze nikt nie zauważy

ocenił(a) film na 8
HRA

Oj tak cichutko, że nawet ja nie zauważyłam :P Co do Roszpunki to jest faktycznie bardzo dobra w swojej kategorii oczywiście. Oglądam całe mnóstwo bajek bo mam dwoje małych dzieci i wszystkie animacje które się ukazały w ciągu kilku ostatnich lat znam prawie na pamięć. Na szczęście w tej kategorii wciąż powstają naprawdę dobre dzieła. Wyłączając koszmarnego "Delfina Pluma" :/
W powyższym poście oczywiście żartowałam, nie boje się nic a nic, ciesze się, że są ludzie którzy podzielają mój gust filmowy, zawsze można sobie nawzajem pokadzić, pomiodzić i pobalsamować ;)

ocenił(a) film na 9
HRA

Mam takie same odczucia zarówno do "Lilja 4ever" jak "Whistleblower".
Porównując do bydląt powiedziałabym, że obrażasz je, nie sądzę by jakiekolwiek inne zwierze było tak prymitywne..!

ocenił(a) film na 9
sylbow

Masz rację oczywiście

uFGoogle

/"szokuje bo to "podkręcana" rzeczywistość. trzeba spojrzeć trzeźwiejszym okiem, rzeczywistość nie jest aż tak zła"/

Rzeczywistość jest gorsza, bo jest... rzeczywista.

uFGoogle

Właśnie takie gnidy jak ty sieją znieczulicę na tym świecie. To nie jest patrzenie "chłodnym okiem" tylko zwykły brak wrażliwości. Może gdyby twoją córkę tak potraktowano to inaczej byś śpiewał.

rashida_filmweb

Jestem wlasnie swiezo po obejrzeniu filmu i az we mnie wrze ze zlosci i poczucia bezilnosci. Wszystko w srodku czlowieka boli na mysl, ze tak niewiele mozna zdzialac w walce ze zorganizowanymi grupami. A najgorsze, ze to jak walka z wiatrakami, no bo jak cokolwiek zrobic, jesli w to wszystko zamieszani sa CI, ktorzy sa postawieni na najwyzszych stolkach Swiatowych Rzadow i Korporacji... Ogladalam niedawno film pt.: "Wierny ogrodnik" tam sprawa dotyczyla testowania lekow na biednych ludach afrykanskich , byly to firmy farmaceutyczne z Europy, glowna role gra z reszta w nim ta sama aktorka co i w tym filmie... Po obejrzeniu go odczulam dokladnie te sama zlosc i bezsilnosc co i teraz...
Dlaczego ten SWIAT jest tak okrutny, czy tak juz musi byc? Czy cholerne wszedobylskie "zło" zawsze bedzie gorowalo? Skad ta znieczulica w ludziach, dlaczego mamona jest tak wazna.... dlaczego? :(
Cholernie boli mnie ten Chory Swiat ...

rashida_filmweb

Co do komentarza rashida_filmweb odnośnie nie więzienia i nie wykorzystywania seksualnie psów- muszę pozazdrościć życia w słodkiej niewiedzy. Mnie najbardziej przeraża fakt, jak mało ludzi zdaje sobie sprawę z istnienia problemów poruszonych w tym filmie i mu podobnym jak np. Wierny Ogrodnik, Krwawy Diament, Beyond Borders, Shooting Dogs, Hotel Ruanda, A mighty heart, Czasem w kwietniu, Ostatni król Szkocji, Nigdzie w Afryce, Tsotsi i wielu innych. Pamiętając, że wszystko na filmach jest podkoloryzowane i mniej drastyczne, a w niewiele mniejszym stopniu w książkach, niż ma to miejsce w rzeczywistości.

ocenił(a) film na 9
PrinceKhamul

Światem rządzą wielkie pieniądze, a przynajmniej w 95% zarządzają nimi mężczyźni, pytanie ilu z nich ma jeszcze duszę i wrażliwość na ludzką krzywdę.
Z tego wszystkiego wynikałoby, że nie wielu, co jednak jest nieprawdopodobne... więc co obojętność jest główną cechę całego świata?
Nie pojmuję tego, dlaczego nic nie robi się z takim ogromem zła, dlaczego np. ratuje się banki, a w zasadzie bankierów(!), a tymczasem w Somalii codziennie z głodu umiera ponad 2000 osób!!