PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=629764}

Niezgodna

Divergent
2014
7,0 215 tys. ocen
7,0 10 1 215199
5,0 38 krytyków
Niezgodna
powrót do forum filmu Niezgodna

Jako fanka obydwóch książek chciałabym aby ekranizacja umieściła wszystkie elementy zawarte w powieści, ale to marzenie ściętej głowy bo, w końcu film to nie książka. Ale są momenty które, na 100% chce zobaczyć m.in. :
1. Walka Tris z Peterem
2. Scena z nożami
3. Tris vs Molly
4. Zdobycie flagi przez zespół Czwórki
5. Próba zabicia Tris przez Petera, Ala i Drew
6. Symulacje Tris i Cztery (wrony, pułapka z wodą, Marcus itd.)
7. Walka w Altruizmie
8. Odzyskanie Tobiasa przez Tris
Trochę tego jest, ale moim zdaniem te sceny są dość ważne w całej historii. A jak wy sądzicie ?

ocenił(a) film na 8
lexandra008

4. Mówiąc o tym, masz na myśli również scenę, gdy Tris wspinała się po diabelskim młynie? Strasznie lubię ten moment.

A ja od siebie (trochę niechronologicznie):
1. Scena z diabelskim młynem.
2. Stwierdzenie: ,,You die. I die too''. + uwięzienie Tris i Tobiasa
3. Zestrzelenie muffinki :).
4. Noże
5, 6 = twoje 1 i 3
7. Christina wisząca nad przepaścią.
8. Podchmielony Cztery ;p
9. Krajobraz strachu Tobiasa.
10. Symulacje (a przynajmniej większość) Tris.
11. Duużo scen ze wskakiwaniem do pędzącego pociągu <3
12. Spuszczanie się na uprzęży zawieszonej na linie, która była zawieszona na wieżowcach :).
13. Atak na siedzibę Prawości.
14. Kłótnia Tobiasa z Tris -> postawienie ultimatum.
15. Serum prawdy -> Tris i Cztery.
16. Odnalezienie bezfrakcyjnych, mam na myśli wejście do ich siedziby.

ocenił(a) film na 8
milenkamilenka

Tak właśnie chodziło mi o diabelski młyn :)
2. - jedna z moich ulubionych scen :)
8. - też właściwie mogłabym zobaczyć jak Cztery się rozluźnia przy alkoholu :)
11. - sceny obowiązkowe :) Jak mogłam to przeoczyć ? :-p
14. - lubię ich sprzeczki więc to też się przyda :)
Ja bym jeszcze z chęcią zobaczyła jak Tris przestaje być Sztywniaczką (moment z Uriah'em) też mi się podobała ta scena.

ocenił(a) film na 8
lexandra008

Gdybym zapisywała na bieżąco, podczas lektury, obowiązkowe fragmenty; na pewno byłoby więcej punktów :) na liście. Tyle, że czytałam w międzyczasie jeszcze wiele innych pozycji i jakoś te sceny mi się ulotniły :D
Odświeżę sobie przed lekturą 3. tomu :). A tak w ogóle, to kiedy premiera?

ocenił(a) film na 8
milenkamilenka

W USA podobno 21 marca 2014. Nie wiem czy w tym samym momencie będzie w Polsce, bo u nas zawsze przychodzi wszystko z opóźnieniem.

ocenił(a) film na 8
lexandra008

Trzeba w końcu przetłumaczyć i ogarnąć kwestie dystrybucji, okładki i innych takich :). To trochę poczekamy ;/.

http://paranormalbooks.pl/2013/02/11/swiat-3-czesc-niezgodnej-juz-w-pazdzierniku -usa/

A może jednak październik?

ocenił(a) film na 8
milenkamilenka

Aaa ... Tak książka będzie w USA w październiku myślałam, że chodzi ci o ekranizację :-p Na nią też czekam z niecierpliwością. Ale ze mnie głupek.

ocenił(a) film na 8
lexandra008

Gdzie tam:) Każdy może się pomylić, nie? Ludzka rzecz. Chyba, że jesteś jakimś kosmitą ;p , a raczej kosmitką.
Na razie czekam na trzecią część, a film wychodzi stosunkowo późno, ale rozumiem. Osobiście wolę, by się nad nim pomęczyli, jak zrobili byle jak :). I chyba nawet nie będę oglądała zwiastuna, bo mam skłonności do zbytniego ,,nakręcenia''; w rezultacie czego nie mogę się skupić na niczym innym i gorączkowo przeszukuję internet w poszukiwaniu ''pirackiej'' wersji ;D. Miałam tak z ,,Intruzem'' - nigdy więcej :).
Ale pewnie i tak nie będę w stanie przejść obojętnie wobec trailera ;p

ocenił(a) film na 8
milenkamilenka

Mam tak samo :). Z Igrzyskami Śmierci oraz Intruzem do dnia premiery przeszukiwałam net licząc na jakiś cud, że dzięki temu natrafię na film w sieci. A czy do tego, że jestem kosmitką - gdyby to była prawda wyjaśniałoby to moje nienormalne rozumowanie :-p

ocenił(a) film na 8
lexandra008

A wiadomo, że o cud trudno :).
Każde rozumowanie zawiera zazwyczaj trochę logiki :), nie licząc wywodów polityków - ci to dopiero się zapędzają ;p

ocenił(a) film na 8
milenkamilenka

Stuprocentowa prawda :)

ocenił(a) film na 8
lexandra008

Dajmy może komuś jeszcze się wypowiedzieć :D Wątek naprawdę ciekawy :). Może tutaj będziesz mieć więcej odpowiedzi:

https://www.facebook.com/niezgodna?hc_location=stream

lexandra008

Oprócz tych wszystkich scen które podałyście, które także uwielbiam to jeszcze od siebie dodała bym scenę w której mama ratuje życie Tris a następnie jak Tris ucieka i zostaje postrzelona. Osobiście śmierć jej matki i ojca i ich poświęcenie bardzo mnie wzruszyło w książce. A i jeszcze scena jak Tobias celuje w głowę Tris a następnie jak się jakby 'budzi' i z nią ucieka.

milenkamilenka

Koniecznie muszę zobaczyć pierwszy pocałunek Tris i Tobiasa w Jamie :D