PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=852583}
6,0 643  oceny
6,0 10 1 643
Nieznana bitwa
powrót do forum filmu Nieznana bitwa

4/10

ocenił(a) film na 4

Zapowiadał się nieźle ale im dłużej oglądałem tym bardziej raziła mnie putinowska wersja historii przedstawiona w tym filmie. Pokrótce wyszło to tak - ten komunizm może był zły ale nie do końca, komisarze polityczni byli kanaliami ale w trakcie walk stawali się porządnymi ludźmi, a żołnierze radzieccy to wszyscy jak leci bohaterowie. Gdyby odrzeć ten film z propagandy putinowskiej i zostawić sceny batalistyczne (które w tym filmie są niezłe) to byłoby ok. Niestety dla mnie ten film okazał się stratą czasu. Nie polecam. 4/10.

użytkownik usunięty
Ronin25

Gdyby świat był według prawicowej ( nacjonalistycznej ) zindoktrynowanej wersji , to kino było by krowim plackiem . W naszym kinie brakuje wyidealizowanego wizerunku żołnierza ak ? W usa brakuje wyidealizowanego wizerunku żołnierza ? Każdy widzi świat przez własne krzywe zwierciadło i narzuca to innym , fakty pomijając . Dla mnie film średni , ale nie ze względu na propagandę . Dla typowego zindoktrynowanego rodaka jak się Rosjanie nie biczują i nie krzyczą moja wina to film to propaganda . W wielu filmach jak " Karny Batalion " czy ten , lub w paru innych pokazują bezsens i tępotę tamtych czasów i dowództwa . Mało kto się na takie rzeczy o swoim wojsku i władzy przyznaje . Ludzie byli różni w każdym wojsku . Rżew , to historia straszna , proponuje poczytać .

ocenił(a) film na 4

No cóż, tak już ten świat jest ułożony, że są ludzie hołdujący prawicowym wartościom oraz ci "zindoktrynowani" na modłę lewacką czyli współczesną komunę. Tą druga grupę ludzi mierżą prawicowe wartości oraz "wyidealizowany" wizerunek żołnierza AK, i ja to rozumiem bo wiem jakie wartości tym ludziom przyświecają i jakie mają ideały oraz wzorce historyczne.

użytkownik usunięty
Ronin25

Wartości socjalistyczne dajmy na to z rewolucji francuskiej : równość , wolność , braterstwo . To coś strasznego . Kontra nienawiść do wszystkiego zasłaniana bogiem , honorem i ojczyzną . Największym lewakiem był Chrystus , on pierwszy głosił hasła socjalistyczne , czyli równość. Nacjonalistom marzy się twarda ręka wodza prowadzącego w odmęty szaleństwa . Got mit uns . Jakie to szlachetne było . Wzorce historyczne dajmy wielkiego wodza Piłsudzkiego ,Bereza kartuska , bycie agentem obcego państwa , strzelanie do protestujących i masę innych wzorców . Muszę przyznać że nigdy nie było socjalizmu , bo zawsze będą równi i równiejsi , komuna to tylko karykatura socjalizmu . Najlepiej swoje wzorce prawicowe widzi Ukraina i ich wspaniali bohaterowie z oun-upa .

użytkownik usunięty

popieram. oby wiecej postow nie opartych na slepej nienawisci.