PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=227812}

Nieznani

Unknown
2006
6,4 7,3 tys. ocen
6,4 10 1 7303
Nieznani
powrót do forum filmu Nieznani

SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER
rozchodzi mi się o tego najstarszego kolesia, co był przywiązany do krzesła. może nie do końca zrozumiałem film, może mi coś umknęło.
1. jaką rolę on odgrywał? skoro był związany to musiał być zakładnikiem. jednak w jego przebłyskach pamięci widać było że miał za zadanie wykopać dół, a potem spuścił beczkę na zakładaników. czyli kim on w końcu był? wiszący koleś był poorywaczem, ten ze złamanym nosem i ten krótko ścięty blondyn byli ofiarami, ten co się pierwszy obudził był podstawionym gliną choć myślał że jest porywaczem. a ten co siedział na krześle?
2. o co chodzi z tą panienką na samym końcu? oglądałem film o 1-szej w nocy i może mój mózg już nie funkcjonował. to była żona jednej z ofiar. we wspomnieniach gliniarza widać było że knuli jakiś spisek. ale dokładniej to o co biega?

sportowiec

A więc...
1) Old man jest rzecz jasna po stronie porywaczy, bo jak sam zauważyłeś a) kopie dół.
b) zrzuca beczkę na "undercover cop'a". A ponadto:
c) Dziadzio woła "siema Leon" do gościa który wchodzi z armatą w ręku
d) w czyichś tam wspominkach widać, że ten od farmy pomarańczek związuje dziadka sznurem, z którego sam się chwilę wcześniej uwolnił > znaczy dziadek = oprawca.
Jednakże przyznaję, że postać pana z brodą jest mało uszczegółowiona.
2) Z panienką jak to ze wszystkimi fajnymi niuniami - każdy chce je dymać. Tak i w tym filmie nasz "undercover cop" będąc chyba na dnie swojej załamki zostaje zaczepiony w barze przez niezłą dżagę i uczucie samo kiełkuje(pamiętajmy, że hero jest po rozwodzie, a jego córka zmarła w skutek jego niewiedzy, więc każde pocieszenie jest dobre). Następnie okazuje się, że lalunia ma jednak męża, ale bardziej kocha cop'a > wymyślają plan (w założeniu niegroźny dla mężusia, bo to niby cop miał go stuknąć) > wszystko się chrzani > mężuś ratuje życie herosowi i okazuje się być spoko ziomkiem > Bohater przeżywa dylemat moralny pt. "Ale ze mnie kutas" > metamorfozis, katharsis, whateva > zwrot mamony kapitanowi
Tak to widzę i pozdrawiam

leftfield_2

"wymyślają plan (w założeniu niegroźny dla mężusia, bo to niby cop miał go stuknąć)" - no to jednak plan był groźny dla niego jeśli miał zginąć. Mnie zastanawia też scena w, której ukryty policjant przypomina sobie jak wszystko planowali i pokazany jest ten co był przypięty kajdankami jak ma założoną maskę przeciwgazową.

użytkownik usunięty
Allan9

Ja się zastanawiam kiedy ten najstarszy zaczął sobie wszystko przypominać i jeden z porywaczy powiedział mu żeby wykopał dół na 3 ciała,na kogo ten dół miałbyć-na 2 porwanych ale na kogo trzeciego?

ocenił(a) film na 7

dla strażnika security który gnił w szafie :]

użytkownik usunięty
szela81

Faktycznie,dzięki.