Temat bardziej nadawałby się na forum jedynki, ale teraz większość siedzi na forum dwójki więc tu zapytam. W pierwszej części, w akcji na początku filmu na statku, bohaterowie użyli jakichś fajnych gogli z funkcją - tak mi się wydaje - termowizyjnego trybu widzenia. Moje pytanie brzmi, czy taki bajer rzeczywiście istnieje? Czysta ciekawość. Słyszałem o noktowizorach, ale o termowizyjnych goglach jeszcze nie :)
nie chce wprowadzać w błąd ale poczytaj na google.com/pl na temat termowizyjnych kamer/gogli "FLIR", może znajdziesz odpowiedź
http://www.google.pl/#hl=pl&sclient=psy-ab&q=flir+polska&oq=flir+&gs_l=hp.3.1.0l 4.1185.2392.0.5395.5.5.0.0.0.0.265.938.0j4j1.5.0...0.0...1c.1.LAY9HSGQszU&pbx=1& bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=bd1d2f7a752b073b&biw=800&bih=463
Tak ale niestety nic nie znalazłem. Kamerki są, ale to strasznie niepodręczne. Czasem by się przydało po prostu włożyć okularki nocą. Nawet niekoniecznie termowizyjne, tylko po prostu jakieś skutecznie wpływające na widoczność w ciemności :) W filmach pełno takich bajerów.