PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8124}
6,5 752  oceny
6,5 10 1 752
6,0 4 krytyków
Niezwykła podróż Baltazara Kobera
powrót do forum filmu Niezwykła podróż Baltazara Kobera

Witam czy znacie może podobne filmy do tego lub książki ? Czekam na odzew z góry wielkie dzięki , pozdrawiam...:)

Zabijaka

Należałoby zacząć od adaptowanej przez Hasa powieści Fredericka Tristana. Niestety, nie mogłem jej odszukać w polskim przekładzie. A szkoda, bowiem we Francji, gdzie jest znana wszystkim miłośnikom romantyzmu, przyczyniła się do popularności filmu Hasa (wyszedł nawet na DVD!).

"Les Tribulations heroiques de Balthasar Kober" wygląda na Bildungsroman, powieść o dojrzewaniu artysty. Tłem dla duchowych przemian bohatera są zazwyczaj burzliwe wydarzenia historyczne. Pozycji jest całkiem sporo, były pisane od czasów Oświecenia (vide Wikipedia, zwłaszcza anglojęzyczna).

Niemniej podczas seansu najbardziej przypominały mi się opowiadania i powieści niemieckiego romantyka E.T.A. Hoffmanna (DIABLE ELIKSIRY), a także OGNISTY ANIOŁ Walerija Briusowa. Można tu odnaleźć, podobnie jak w KOBERZE, wędrówkę przez Europę, mistycyzm w wielu odmianach oraz Inkwizycję. Ciekawym spojrzeniem na działalność Świętego Oficjum jest opowiadanie Jerzego Andrzejewskiego CIEMNOŚCI KRYJĄ ZIEMIĘ.