Właśnie obejrzałem ten dokument i jestem zdziwiony dlaczego ludzi kręci zadawanie sobie bólu. O ile na początku filmu ukazane są rzeczy które ogląda się spokojnie to im dłużej drwa film tym więcej dreszczy na ciele np. facet odcinający sobie palce. Zapraszam do obejrzenia ponieważ ukazuje podejście w innych krajach do seksu.
tez to wlasnie obejrzalem :)
mam wrazenie ze z dwoch powodow.
po pierwsze zadawanie bolu (o czym mowiono w filmie) wyzwala wiele zwiazkow chemicznych sprawiajacych przyjemnosc. Jesli w sprytny sposob oszukasz swoje cialo to mozesz czuc sama przyjemnosc bez bolu.
Wydaje mi sie ze to jakis system obronny organizmu sie uruchamia ale nie znam sie w kazdym razie zabawne jest to ze sa ludzie ktorzy lubia meczyc swoje cialo....
po drugie wydaje mi sie ze te konkretne osoby maja cos z takich pradawnych prymitywnych plemion bo skupiaja sie na prostych bodzcach np. mocne swiatlo, rytmiczna muzyka, eksponowanie biustu (szczegolnie u transow) itd...
Film o zje...bach i to totalnych, dający jednak do myślenia, jakie granice człowiek jest pokonać, aby zaspokoić swoje hedonistyczne potrzeby. Brawo dla dokumentalisty, któremu udało się dotrzeć do tych wszystkich miejsc.
w filmie pada odpowiedź, dlaczego ich to kręci. chodzi o endorfiny i satysfakcję z przełamywania kolejnych tabu, a także o zapełnienie pewnej luki kulturowej - braku (krwawych i bolesnych często) inicjacji przejścia, transgresji, której pragnienie bywa, jak widać, czymś ponadkulturowym i podświadomym.