5,6 4,7 tys. ocen
5,6 10 1 4681
5,0 3 krytyków
No-Do. Wezwani
powrót do forum filmu No-Do. Wezwani

Zapowiadają się świetne zdjęcia bo operatorem jest Juan Carlos Gómez (Granatowy Prawie Czarny), a co tu dużo gadać - obok scenariusza i obsady strona wizualna w horrorach jest najważniejsza. Jakie horrory waszym zdaniem miały najlepsze zdjęcia?

setfiretoflames

lśnienie...............................................................

MaR83

racja - po lsnieniu chyba dlugo dlugo nic... mysle ze seria alien byla tez bardzo ladna wizualnie - biorac pod uwage tez swietnych rezyserow serii... fincher tez popisal sie w "SEVEN" - jesli brac ten film jako horror hmm czy cos jeszcze? Jakies pomysly?

setfiretoflames

Mnie zachwyciły gotyckie Dracula Coppoli,Wywiad z wampirem i Jeździec bez głowy.Bardzo ładne od strony wizualnej są też azjatyckie filmy grozy np.Opowieść o dwóch siostrach.

hellboyjr

w horrorach nie zdjęcia są najważniejsze lecz efekty dźwiękowe i muzyka - weź jakikolwiek dobry horror: z najlepszych ww Lśnienie - przerażająca muzyka (m.in. oryginalne wykonania utworów Pendereckiego), the Others Amenabara - bardzo dobra muzyka Amenabara a zdjęcia także ładne, zwłaszcza mistrzowskie wykorzystywanie gry światła i cienia, Harry Angel - świetna muzyka oraz bardzo ciekawe zdjęcia (ta specyficzna kolorystyka - np. scena gdy w kościele Harry zauważa, że jego ubranie jest całe przesiąknięte krwią lub w końcowej scenie, gdy główny bohater biegnie przez ulewę), z ostatnich produkcji bardzo dobry Silent Hill - fantastyczna oprawa wizualna ale jeszcze bardziej genialna muzyka (wzięta z poszczególnych części samej gry).

radex78

Jeśli chodzi o Silent Hilla to faktycznie muzyka Yamaoki wymiata, efekty też na wysokim poziomie ale jako horror beznadziejny... Mówię to z perspektywy fana serii gier :)

Papi83

Do wyżej wymienionych dodałbym jeszcze: tajski film reżysera Widma film "Alone", "Three... Extremes" (szczególnie historia o siostrach Takashi Miike), klimatyczny i dobrze wszystkim znany "Jeździec bez głowy" Burtona, niedoceniany a według mnie bardzo dobry + świetne zdjęcia "Martwe Ptaki" + średni ale za to z jakimi zdjęciami horror "Od-rodzenie"

setfiretoflames

tak "Lśnienie" jest ok, ale "INNI" są bezkonkurencyjni moim zdaniem, to
jest horror który został zrobiony bez odrobiny krwi, potworów i efektów,
czysta gra, muzyka i konsekwentne budowanie nastroju od początku do końca -
inteligentny i straszny!!! 10/10

setfiretoflames

ja polecam boogeyman - dobre efekty dźwiękowe. ogólny zarys jest wporządku.

użytkownik usunięty
amanda_cullen

Ja zaproponuję Sierociniec. Ten film ma w sobie "to coś"... Za każdym razem
kiedy go oglądałem miałem ciarki. Pozdrawiam

amanda_cullen

Jak ogladalem boogeymana to jedyna rzecz ktora mnie przestraszyla to kot, ktory pojawia sie z nienacka w jednej ze scen - czyli co? LIPA.

Horrory? Dlaczego nikt nie wymienil The Thing? Fantastyczna kreacja Russela, a do tego Ennio!! Dalej oczywiscie Lsnienie, ale takze Koszmar z ulicy wiazow! Wlasnie ten ostatni zrobil na mnie najwieksze wrazenie bo ogladalem go po raz pierwszy w wieku ok 10 lat. Teraz - po ponad dekadzie ogladam go z takim samym przejeciem co swiadczy o tym ze trzyma poziom mimo takich dziel (imo szitow) jak wlasnie boogeyman.

Pozdro!

lamentooo

boogeyman to jedna wielka szmira. Dokładnie nie pamiętam tego filmu ale wiem że ręce mi opadły i nie chciały się podnieć po seansie...

setfiretoflames

Mi najbardziej podobał się "Nawiedzony" i "Kręgosłup diabła". Polecam!

sylwia1844

JA rowniez, ogladalam kregoslup diabla i fajne - trzeba przyznac. Hiszpanskie produkcje maja cos w sobie, tak samo [rec] versja hiszpanska oczywiscie.

qzka

hmm... Blair Witch Project - nakręcony z perspektywy pierwszej osoby i do dzisiaj jak oglądam go nocami ciarki przechodźą :)
Klasyka to oczywiście Lśnienie lecz nie zapomnijćie o Egzorcyście (Friedkin ) film "fenomen" jak nazywano go kiedyś jak i teraz. Wiadomo efekty w tych latach nie były na najwyższym poziomie lecz ta muzyka te dzwięki nadają morczny, przerażający klimat.
Natomiast japoczycy nie odstaja. Dark Water czy Ring moim zdaniem nie odstają jeśli chodzi o udzwiękowienie.

Notebook

wizualnie to chyba "Czerwona róża" na podstawie S.Kinga :)

isiate

ja bym jeszcze dodał Suspirie, Dario Argento.

lukva

Tam powyżej dobry żart z tą Czerwoną Różą :D

A ja zaproponowałbym "Labirynt Fauna", choć to nie typowy horror, bo połączenie i fantasy i dramatu - ale wizualnie to mistrzostwo.

setfiretoflames

Pod "Labiryntem Fauna" też się podpisuję.

setfiretoflames

Jedne z dobrych: Sierociniec,Inni,Labirynt Fauna( o ile zalicza się do horrorów ;) ,The Ring,EER.

setfiretoflames

mogę jeszcze dorzucić 1408,który mi się spodobał wbrew negatywnym opiniom innych ;)

ocenił(a) film na 5
Panna_Anna_

Omen z Peckiem,naprawdę nieźle wytrzymuje próbę czasu.Trzymajmy się gatunku,,,Seven" to arcydzieło lecz nie horror.
Fajny był ,,Evil dead"Sama Raimi(zaraz jego nowy horror).Wymienione wcześniej ,,Lśnienie",,,Egzorcysta" i ,,Sierociniec" to perły gatunku.
,,The thing",,,Jeździec bez głowy",,,Dracula" to także superliga.
Ale wymienić trzeba (choć mniej z powodów wizualno-estetycznych) dwa filmy Polańskiego z genialną atmosferą gatunku ,,Dziecko Rosmary" i ,,Wstręt"(ten podobnie jak ,,Seven" horrorem nie jest),za to ja jestem hipokrytą.Ale baaardzo lubię horrory,tylko tak rzadko mam okazję nie wychodzić z kina zawstydzony!ukłony,esforty

setfiretoflames

Zgadzam się z esforty-ostatnio coraz gorsze robią horrory,po których można tylko czuć zażenowanie.

Panna_Anna_

Niestety ostatnio mieliśmy tendencje i mode na sadystyczne obrazy inspirowane piłą, czyli zero klimatu, zero prawdziwej grozy i uczucia lęku. Tylko rozlew krwi, który często stoi na bardzo niskim poziomie (piła IV,V). No ale może ten gatunek jeszcze się odrodzi.
Sam Raimi robi nową rzecz, Antychrysta jeszcze nie oglądałem, do kin wróci Freedy. Chociaż sequele naprawę rzadko zdarzają się dobre, gdyż powstają głównie dla kaski (coś popularnego kiedyś, sprzeda się i dziś) a dobre kino narodzi się jedynie z pasji.

setfiretoflames

Sauna, Vinyan, Dom na papierze, Jeździec bez głowy, Kalwaria, Sierociniec, Odgłosy, Opowieść o dwóch siostrach