daję 8/10 mi tam się podobał. ciekawy hiszpański horror – jeśli komuś podobali się INNI to 
powinien obejrzeć. 
nawet teraz leci na hbo o 20:20 w piątek 17.09 
tylko, że film Inni miał oryginalny pomysł i dobry klimat (choć za klimat dałbym mu 7 może 8). Ten film klimat jako taki ma choć momentami się rozjeżdża i bzdurnieje. Fabuła w wielu miejscach jest zwyczajnie zerżnięta np. mąż który nie wierzy i nic nie słyszy, żona która miała problemy psychiczne. Są też elementy nowe nie przeczę, ale właśnie na nich sypie się klimat, prosty wniosek kiedy było się na czym wzorować to i dało się zrobić to lepiej, ale kiedy pojawiały się własne pomysły to wychodziła nieumiejętność. Z grą aktorską też różnie bywa. Niektóre sceny, aż się proszą o nakręcenie od nowa. Gdyby film doszlifować mógłby być średniakiem na 5/10
Zgadzam sie z przedmówcą. Film wydaje się być jakiś niedorobiony. Bardzo trafne jest określenie, że niektóre sceny powinno się nakręcic jeszcze raz. Jakos tak się rozlazuje, nie wiem. Może zabrakło filmowcom doświadczenia? 

Jako horror film straszy może za 2 razy i to jeszcze przeciętnie. Widać efekty komputerowe - to był ten sam błąd co w "Nawiedzonym". Te duchy takie bez ładu i składu. Plusy też są. Ładne zdjęcia, bardzo fajny pomysł na film i dość spory potencjał. I tyle w sumie. Myślałem, że będzie lepiej, aczkolwiek film może się komuś spodobać. Ja się zawiodłem. 

Można go porównać do "Sierocińca" - podobny klimat, ale gorszy o 2 klasy