Na IMDB jest wysoko, tutaj aż na 11 miejscu (film z 1922!). Co w nim widzicie, że jest tak rewelacyjnie oceniany. Sam nie oglądałem więc się pytam.
W zasadzie trudno odpowiedzieć, jest niemy, przycina się, ale to wszystko wygląda fajnie. Jest to najstarszy film jaki oglądałem więc chyba dlatego mu uległem. JEśli chodzi o forror to nie masz co liczyć, że cię przestraszy, choć na tamte lata pewnie był dobrym podwyższaczem ciśnienia.
Jest powszechnie uważany za horror wszech czasów.Oglądałem go 2 lata temu.Byłem zmiażdżony każdą sekundą i kilka dni miałem go potem w głowie.To tak jak z Godfatherem-nie zrozumiesz zanim nie zobaczysz.
Powiem ci w punktach, co w nim jest tak wspaniałego, ale najpierw proszę cię o jedno - nie rób z siebie takiego de... ekhm, ignoranta jakim jest herbul, please.
1. Klimat: Co tu dużo mówić, to po prostu się czuje, podnoszą go sceny ze stronami z Księgi Wampirów, sam wygląd Nosferatu (szczególnie w scenie, gdy Knock otwiera trumnę).
2. Muzyka: Nie wiem, czy wszyscy oglądali tą wersję, ale ja tak i muszę stwierdzić, iż gdybym żył w 20 latach XX wieku, naprawdę bym się jej wystraszył.
3. To jeden z pierwszych (i chyba najlepszy z ówczesnych) horrorów, ludzie mdleli na nim, tak jak na Saw III.
Jeśli chcesz go obejrzeć, lepiej ściągnąć go przez torrenty, a nie kupić w sklepie. Dlaczego? Otóż sprzedawane tam płyty i tak są nielegalnymi kopiami, poczytaj jego historię.