PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30700}

Nosferatu - symfonia grozy

Nosferatu, eine Symphonie des Grauens
1922
7,7 36 tys. ocen
7,7 10 1 36146
7,8 53 krytyków
Nosferatu - symfonia grozy
powrót do forum filmu Nosferatu - symfonia grozy

Na IMDB jest wysoko, tutaj aż na 11 miejscu (film z 1922!). Co w nim widzicie, że jest tak rewelacyjnie oceniany. Sam nie oglądałem więc się pytam.

ocenił(a) film na 9
Baphomet

W zasadzie trudno odpowiedzieć, jest niemy, przycina się, ale to wszystko wygląda fajnie. Jest to najstarszy film jaki oglądałem więc chyba dlatego mu uległem. JEśli chodzi o forror to nie masz co liczyć, że cię przestraszy, choć na tamte lata pewnie był dobrym podwyższaczem ciśnienia.

ocenił(a) film na 10
Baphomet

Jest powszechnie uważany za horror wszech czasów.Oglądałem go 2 lata temu.Byłem zmiażdżony każdą sekundą i kilka dni miałem go potem w głowie.To tak jak z Godfatherem-nie zrozumiesz zanim nie zobaczysz.

ocenił(a) film na 8
Baphomet

Powiem ci w punktach, co w nim jest tak wspaniałego, ale najpierw proszę cię o jedno - nie rób z siebie takiego de... ekhm, ignoranta jakim jest herbul, please.

1. Klimat: Co tu dużo mówić, to po prostu się czuje, podnoszą go sceny ze stronami z Księgi Wampirów, sam wygląd Nosferatu (szczególnie w scenie, gdy Knock otwiera trumnę).

2. Muzyka: Nie wiem, czy wszyscy oglądali tą wersję, ale ja tak i muszę stwierdzić, iż gdybym żył w 20 latach XX wieku, naprawdę bym się jej wystraszył.

3. To jeden z pierwszych (i chyba najlepszy z ówczesnych) horrorów, ludzie mdleli na nim, tak jak na Saw III.

Jeśli chcesz go obejrzeć, lepiej ściągnąć go przez torrenty, a nie kupić w sklepie. Dlaczego? Otóż sprzedawane tam płyty i tak są nielegalnymi kopiami, poczytaj jego historię.

Questor

No questro co to za gadka na początku posta. Do mnie to?