PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30700}

Nosferatu - symfonia grozy

Nosferatu, eine Symphonie des Grauens
1922
7,7 36 tys. ocen
7,7 10 1 36280
7,9 55 krytyków
Nosferatu - symfonia grozy
powrót do forum filmu Nosferatu - symfonia grozy

Wersja

ocenił(a) film na 10

Co to za dziwna wersja leciała na TVP Kultura!? Mam kopię tego filmu i jest zupełnie inna!!!!!!!!!!!

ocenił(a) film na 6
Luey

Możesz to jakoś rozwinąć? ja widziałem tylko tą wersją na tvp kultura i ciekaw jestem jak duże są różnice. Po napisach końcowych było chyba napisane że ta wersja została opracowana we Włoszech.

W ciekawostkach przeczytałem, że na mocy umowy z żoną Stokera usunięto wszystkie kopie filmu, ale tylko w Niemczech, może do dzisiaj zachowały się w różnym stanie w różnych krajach, a na wydaniu dvd dopiero poskładano starannie film.

ocenił(a) film na 10
CBX

Uśliślijmy. Po interwencji wdowy po Stokerze zachowało się pięć kopii dzieła Murnaua. Niemniej jednak ten film był rozmaicie opracowywany dla wydań w różnych krajach, niektóre wydania są skrócone w stosunku do oryginału, niektóre maja zmienione imiona postaci, i tak dalej.

użytkownik usunięty
EineHexe

To ten film leciał na TVP Kultura? Kiedy? Ja wiem tylko że leciał \ Nosferatu Herzoga...

Luey

Również proszę o rozwinięcie tematu. Też jestem ciekaw, co straciłem oglądając wersję z tv kultura. Sądząc po zdjęciach z tutejszej galerii, wersja, którą widziałem, może się różnić od innej... kolorami? ;-)