PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30700}

Nosferatu - symfonia grozy

Nosferatu, eine Symphonie des Grauens
1922
7,7 36 tys. ocen
7,7 10 1 36144
7,8 53 krytyków
Nosferatu - symfonia grozy
powrót do forum filmu Nosferatu - symfonia grozy

Może ktoś zna odpowiedzi na następujące pytania:

Gdzie kręcono sceny górskie Nosferatu. Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że pejzaże z 16:48 i 16:58 (z widocznym wysokogórskim jeziorem) do złudzenia przypominają Tatry - w stylu górnych pięter doliny Pięciu Stawów Polskich, zwłaszcza doliny Buczynowej. Późniejsze ujęcie z 18:32 o już nieco innym charakterze, nasuwa skojarzenie z masywem Młynarza...

Gdzie kręcono sceny miejskie (z doboszem oznajmiającym nadejście zarazy, z pogonią za uciekającym Hutterem) - nie budowano chyba okazałych dekoracji? Jaki zamek wykorzystano jako siedzibę Nosferatu?

Jakie zwierzę przedstawiało wilkołaka? Taki wyleniały wilkolis z sierścią w paski. Przypomina kojota lub likaona - nie mogę poznać.

Dlaczego Nosferatu wyposażono w przerośnięte siekacze, a nie kły?

kosarz1311

errata: powinno być - "z pogonią za uciekającym Knoxem"

ocenił(a) film na 8
kosarz1311

Właśnie obejrzałem Nosferatu i dokładnie te same pytania mi się nasunęły. Co do plenerów, to jeżeli Muranu rzeczywiście wybrał się w Karpaty, to pewnie mógł znaleźć wiele tatrzańskopodobnych plenerów. Ale podobieństwo do okolicy Doliny Pięciu Stawów (ja bym raczej stawiał na Zmarzły Staw widziany z Zawratu) pozostaje.
Co do wilkołaka/wilkolisa to najbardziej przypomina mi hienę...

Iapetus

Zamek to Orawski Hrad na Słowacji. Więc górskie plenery to być może Tatry polskie bądź slowackie

kosarz1311

Co do wilkołaka- to była hiena, chyba...

kosarz1311

Zamek to Orawski Hrad na Słowacji. Więc być może górskie plenery to Tatry polskie lub slowackie

Beata_Orlowska_2

Fajnie dostać odpowiedź po 13 latach. Naprawdę :)