" Podstawowym błędem w stosunku do obcych cywilizacji jest nasze założenie iż jesteśmy blisko nich cywilizacyjnie i technicznie.Nie sądzę aby to było możliwe w przypadku cywilizacji która bez problemu pokonuje np odległości między galaktykami,nie zaś tylko gwiazdami.Wydaję się mnie że w przypadku takich cywilizacji zastosowanie ma Prawo Clarke’a ,zwłaszcza to trzecie .
Pomijam już teorię wedle których to oni nas stworzyli oraz to oni w jakiś przekazali nam swoje wierzenia i swoje przykazania.Które uznaliśmy za swoje ,tak z grubsza we wszystkich ziemskich kulturach . (To opowieść na inną historię) Błędna ocena sytuacji w jakim punkcie historii się znajdujemy wynika ze słabej u większości ludzi znajomości nauk ścisłych,oraz z teorii spiskowych które sami kreujemy .I tak np jak twierdzi mój znajomych Fizyk i Historyk w jednym ,wiele historii o odnalezieniu UFO ,zestrzeleniu UFO etc było celową dezinformacją USA w celu wywołania wrażenia na CCCP podczas zimnej wojny i uzyskania psychologicznej przewagi nad przeciwnikiem.Do tej pory wielu ludzi wierzy iż Amerykanie posiadają statek obcych a może i samych obcych w formalinie.(w tzw strefie 51 ,to bzdury choć rozczulające dla ludzi którzy kochają kino gdyż
opowieści te posłużyły za podstawę wielu filmowych historii )
Jak sądzę wielką w tym zasługa Hollywood.Niewiele osób wie iż mój znajomy fizyk i historyk w jednym jest także współreżyserem i współscenarzystą wielu Hollywoodzkich filmów S/F ,choć nie tylko ...."