PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=712896}

Nowy początek

Arrival
2016
7,3 198 tys. ocen
7,3 10 1 198122
7,1 94 krytyków
Nowy początek
powrót do forum filmu Nowy początek

Jestem kilkanaście minut po seansie i nadal wbity w fotel. Jestem typem życiowego poszukiwacza. Villeneuve sprawił, iż kolejny raz odnalazłem. Ciągle jeszcze słyszę odgłosy obcych, muzykę zgodną z rytmem otwierania oczu. Czuję się pogodzony i spokojny.
To nie jest film SF! To jedynie forma, która zabiera nas w głąb nas samych. Kiedy tam docieramy próbujemy zrozumieć ale nie możemy użyć tradycyjnych i schematycznych narzędzi. Musimy poszukać innych możliwości dotarcia w głąb siebie by zrozumieć, by zaakceptować. I kiedy to nam się udaje obcy odlatują...

Ci, którzy poszukują w hollywoodzki sposób inteligentnego lub widowiskowego kina SF srogo się zawiodą. Film kanadyjskiego reżysera jest przewrotnym obrazem, który w jasny sposób uświadamia nas, że to co widzimy nie zawsze jest takie jak się nam wydaje a czasem wręcz nie jesteśmy wstanie tego zrozumieć. My jednak docieramy do pewnego punktu i zaczynamy od nowa. Genialne kino, zrealizowane w sposób, który udowadnia, że magia kina nie umiera.

ocenił(a) film na 9
rafneo

Zgadzam się całkowicie. Jak dla mnie piękny film o komunikacji i porozumieniu. Nie ma w nim wybuchów i podróży przez galaktykę, ale mimo to nie nudzi w ogóle. Ode mnie 9.5/10 i tytuł najlepszego filmu 2016 roku (sorry Smarzowski, twój film ląduje na 2 miejscu). Przy okazji, Arrival wyszedł już na DVD i Bluray? Bo widzę że są już wersje na cda i torrentach, ale taki film to chętnie bym kupił.