Po co oni przylecieli na Ziemię?
Dlaczego potrzebowali pomocy ludzkiej? Przed czym miała ich uratować Banks?
Jeden jedyny wątek który mi uciekł. Ogólnie film przyjemny.
Pozdrawiam i z góry dzięki dla mądrzejszych ode mnie za wytłumaczenie ;)
Pomagali na wiele lat i przylecieli pomóc na raz jeszcze oferując nam coś, sposób komunikacji bez zamykania się na innych gdzie liczy się każdy i każdy może coś ugrać ( tak jak to jest mniej wiecej w Uni Europejskiej ) działamy razem na zasadzie kompromisu .
Przylecieli wymusić na nas byśmy się dogadali i potrzebowali ludzi do pomocy oferując im wejście w przyszłości , bo mieli możliwość wędrowania w czasie .
W kluczowej częśći filmu gdy Banks znajduje się za ekranem (bezpośrednio przy Heptapodach) to dostaje informacje:
"Pomagaliśmy ludzkości przez trzy tysiące lat. Teraz My potrzebujemy pomocy".
Ok. Dogadali się. Dobro zwyciężyło. Jednak w jaki sposób dr. Banks pomogła bezpośrednio(?) tym stworom. Niestety nie jestem w stanie tego ogarnąć.
Może nie powinienem ię więcej zastanawiać lub jeszcze raz obejrzeć film ;)
Dzięki! :)
Hmmm, a dialog nie brzmiał przypadkiem: "Pomagamy wam, bo za 3 tysiące lat to my będziemy potrzebować pomocy ludzkości"? Wtedy doktor pyta się, jak oni mogą przewidzieć przyszłość (czyli skąd wiedzą, że za 3 000 lat będziemy im potrzebni). To wtedy też tłumaczy po co przylecieli. Z jakichś niewyjaśnionych w filmie powodów za wiele, wiele lat poproszą ludzkość o pomoc i najwyraźniej lepiej, aby nasz gatunek wtedy był zjednoczony i znał ich zdolności związane z językiem i widzeniem przyszłości. Tak to zrozumiałem.