PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=712896}

Nowy początek

Arrival
2016
7,3 198 tys. ocen
7,3 10 1 198122
7,1 94 krytyków
Nowy początek
powrót do forum filmu Nowy początek

Po co oni przylecieli na Ziemię?
Dlaczego potrzebowali pomocy ludzkiej? Przed czym miała ich uratować Banks?
Jeden jedyny wątek który mi uciekł. Ogólnie film przyjemny.
Pozdrawiam i z góry dzięki dla mądrzejszych ode mnie za wytłumaczenie ;)

użytkownik usunięty
peeste_id

Pomagali na wiele lat i przylecieli pomóc na raz jeszcze oferując nam coś, sposób komunikacji bez zamykania się na innych gdzie liczy się każdy i każdy może coś ugrać ( tak jak to jest mniej wiecej w Uni Europejskiej ) działamy razem na zasadzie kompromisu .

Przylecieli wymusić na nas byśmy się dogadali i potrzebowali ludzi do pomocy oferując im wejście w przyszłości , bo mieli możliwość wędrowania w czasie .

ocenił(a) film na 6

W kluczowej częśći filmu gdy Banks znajduje się za ekranem (bezpośrednio przy Heptapodach) to dostaje informacje:
"Pomagaliśmy ludzkości przez trzy tysiące lat. Teraz My potrzebujemy pomocy".

Ok. Dogadali się. Dobro zwyciężyło. Jednak w jaki sposób dr. Banks pomogła bezpośrednio(?) tym stworom. Niestety nie jestem w stanie tego ogarnąć.

Może nie powinienem ię więcej zastanawiać lub jeszcze raz obejrzeć film ;)

Dzięki! :)

użytkownik usunięty
peeste_id

Ja rozumiem to tak

"Teraz My potrzebujemy pomocy by pomóc ludzkości. "

ocenił(a) film na 5

Myślę, że dorabiasz ideologię. To po prostu luka w fabule.

użytkownik usunięty
ingeloakastimizilian

Za inteligentny film na jakieś luki w fabule , nie ta liga.

ocenił(a) film na 7
peeste_id

Hmmm, a dialog nie brzmiał przypadkiem: "Pomagamy wam, bo za 3 tysiące lat to my będziemy potrzebować pomocy ludzkości"? Wtedy doktor pyta się, jak oni mogą przewidzieć przyszłość (czyli skąd wiedzą, że za 3 000 lat będziemy im potrzebni). To wtedy też tłumaczy po co przylecieli. Z jakichś niewyjaśnionych w filmie powodów za wiele, wiele lat poproszą ludzkość o pomoc i najwyraźniej lepiej, aby nasz gatunek wtedy był zjednoczony i znał ich zdolności związane z językiem i widzeniem przyszłości. Tak to zrozumiałem.