Nowy początek

Arrival
2016
7,3 199 tys. ocen
7,3 10 1 198944
7,1 73 krytyków
Nowy początek
powrót do forum filmu Nowy początek

Praktycznie wszedzie naczytalem sie na temat tego filmu ahow ohow i przez chwile dalem sie nabrac... Motyw w tym filmie byl wiele razy walkowany w podobnych filmach tego gatunku i tutaj po za paroma nowinkami nic nowego nie bylo... Wcisneli na sile w film s/f wstawki z dramatu by bylo ckliwiej(podobne pseudofilozoficzne brednie nawciskali w INTERSTELLAR). Nie mowie ze ARRIVAL to zly film ale nie zasluguje na tak wysokie oceny w necie. Plusami sa napewno aktorstwo, powaga sytuacji bez debilnych zarcikow, klimat i w paru miejscach muzyka.Efekty specjalne na poziomie filmow ktore powstawaly z 10 lat temu wiec jakiegos progresu nie widac. Minusami filmu sa dziwne scenariuszowe debilizmy ktore mogli znacznie dopracowac szczegolnie ze film trwa az 2 godziny.Scenariuszowe debilizmy ktore mnie wkurzaly to po1 za duzo retrospekcji w stylu Nolana i wstawek z domu rodzinnego glownej bohaterki, po2 mamy tak naprawde 1 wizyte czlowieka(glownej bohaterki)na statku obcych a wysylaja ja sama bez kombinezonu bez jakichkolwiek kamer ktore by rejestrowaly tak niecodziennie wydarzenie i co gorsza kobieta wraca z obcego statku w ktorym mogly byc nieznane bakterie i wirusy jakby nigdy nic rozmawia z wojskiem.Tam az sie prosilo by trafila do laboratorium i zostala przebadana czy nie zostala zakazony czyms ze statku, po3 zrobili z obcych jakies kalmary z kreskowek a po4 pogmatwali historie zycia tej kobiety tak ze czlowiek nie wie o co chodzi.Raz mamy motyw ze jej corka dorasta i umiera na raka.Potem mamy motyw ze niby jej maz je zostawil widujac sie tylko z corka w weekendy a na koncu sie dowiadujemy ze kolega z pracy to wlasnie ojciec jej dziecka z ktorym ma slub i zyja dlugo i szczesliwie skoro wczesniej zostala sama. Caly ten scenariusz to przerost formy nad trescia a HEJTERZY mi zaraz wyskocza ze to ja filmu nie rozumiem. Ale co tu zrozumiec? Belkot ma to do siebie ze ciezko go zrozumiec i tak wyglada zarys tego scenariusza. Pogmatwali pogrzebali i tyle...