... bo ja w długiej "karierze" kinomana po raz pierwszy spotkałem się z westernem z... Brazylii. Dobra fabuła, fajny klimacik, jest krwawo i trup ściele się gęsto...
Oglądać, tylko trzeba trafić na przyzwoitą kopię, ja miałem taką z lektorem po portugalsku w tle, co wkurzało i część atmosfery filmu uleciała... Mimo to polecam.
Bo to był oryginalny lektor, innego nie uświadczysz niestety jak dla mnie własnie oddawał atmosferę Brazylii. Gdyby gadali po angielsku wtedy nie można by wczuć się w kreacje aktorskie. Swoją drogą dosyć oryginalny western, historia opowiedziana przez gawędziarza, który lubuje się w krwawych opowiastkach przy ognisku. Trochę postmodernizmu i niezłych zdjęć. Warto się pokusić o obejrzenie bo jak tu ktoś wspomniał klimat jest fajny! Ocena: 5.5
Też się nad tym zastanawiałem, ale choć lubię brzmienie portugalskiego, to niestety nie rozumiem w 90%, czyli praktycznie wcale...
Bo widziałem już sporo westernów i nie biora mnie juz tak jak niegdyś. Oceniam troche bardziej rygorystycznie, ale fakt ten film średni nie był, raczej niezły w skali filmwebu. Troche uproszczeń fabularnych tam jednak było, ale za to klimatem nadrabiał i to główna zaleta filmu bo nadac dziełu filmowemu odpowiedni klimat to jednak sztuka nie mała...
Ps. Godless też polecam ostatnio obejrzałem i jestem usatysfakcjonowany miniserial, ale zrobiony z klasa, mało strzelanin, ale warstwa fabularna i psychologiczna bohaterów zarysowana na odpowiednim poziomie
Godless czeka w kolejce razem z setkami innych seriali...a z kinówek/dvd to z nowosci jest jeszcze The Ballad of Lefty Brown ale ponoc sredniawka
Natomiast co do O Matador to jestem juz po seansie i jakkolwiek podobal mi sie naturalizm i postmodernizm czyli jakis tam powiew swiezosci w tym gatunku, tak w sumie fabularnie i aktorsko mogloby byc lepiej
A dzięki aronn, bo nawet ten serialik nie obił mi się o uszy. Oby tylko był tak dobry, jak DEADWOOD....
Toc byl juz western rodem z brazylii "Bog i diabel w krainie slonca" 1964 choc momentami klimatem podobny do "Kret"1970 kto zna ten wie