PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=796601}
5,6 441  ocen
5,6 10 1 441
O Matador
powrót do forum filmu O Matador

... bo ja w długiej "karierze" kinomana po raz pierwszy spotkałem się z westernem z... Brazylii. Dobra fabuła, fajny klimacik, jest krwawo i trup ściele się gęsto...

ocenił(a) film na 6
pawelk1504

Oglądać, tylko trzeba trafić na przyzwoitą kopię, ja miałem taką z lektorem po portugalsku w tle, co wkurzało i część atmosfery filmu uleciała... Mimo to polecam.

ocenił(a) film na 6
jjarek_filmweb

Bo to był oryginalny lektor, innego nie uświadczysz niestety jak dla mnie własnie oddawał atmosferę Brazylii. Gdyby gadali po angielsku wtedy nie można by wczuć się w kreacje aktorskie. Swoją drogą dosyć oryginalny western, historia opowiedziana przez gawędziarza, który lubuje się w krwawych opowiastkach przy ognisku. Trochę postmodernizmu i niezłych zdjęć. Warto się pokusić o obejrzenie bo jak tu ktoś wspomniał klimat jest fajny! Ocena: 5.5

ocenił(a) film na 6
Roland_Kirk_Rahsaan

Też się nad tym zastanawiałem, ale choć lubię brzmienie portugalskiego, to niestety nie rozumiem w 90%, czyli praktycznie wcale...

Roland_Kirk_Rahsaan

w takim razie dlaczego tylko 5/10?

ocenił(a) film na 6
miko1980

Bo widziałem już sporo westernów i nie biora mnie juz tak jak niegdyś. Oceniam troche bardziej rygorystycznie, ale fakt ten film średni nie był, raczej niezły w skali filmwebu. Troche uproszczeń fabularnych tam jednak było, ale za to klimatem nadrabiał i to główna zaleta filmu bo nadac dziełu filmowemu odpowiedni klimat to jednak sztuka nie mała...

Ps. Godless też polecam ostatnio obejrzałem i jestem usatysfakcjonowany miniserial, ale zrobiony z klasa, mało strzelanin, ale warstwa fabularna i psychologiczna bohaterów zarysowana na odpowiednim poziomie

Roland_Kirk_Rahsaan

Godless czeka w kolejce razem z setkami innych seriali...a z kinówek/dvd to z nowosci jest jeszcze The Ballad of Lefty Brown ale ponoc sredniawka

Natomiast co do O Matador to jestem juz po seansie i jakkolwiek podobal mi sie naturalizm i postmodernizm czyli jakis tam powiew swiezosci w tym gatunku, tak w sumie fabularnie i aktorsko mogloby byc lepiej

jjarek_filmweb

NIE PIRATUJ-obejrzyj idealną kopię na ..NETFLIXIE!!

pawelk1504

Obejrzyj Godless.

aronn

A dzięki aronn, bo nawet ten serialik nie obił mi się o uszy. Oby tylko był tak dobry, jak DEADWOOD....

pawelk1504

Jest o wiele lepszy. W zasadzie jest najlepszy.

ocenił(a) film na 6
pawelk1504

Toc byl juz western rodem z brazylii "Bog i diabel w krainie slonca" 1964 choc momentami klimatem podobny do "Kret"1970 kto zna ten wie

sebzio24

Miałem na myśli okres od czasów VHS, a nie tak odległych ;)

pawelk1504

Całkiem dobry klimatyczny Western. Na netflix jest