O północy w Paryżu

Midnight in Paris
2011
7,1 202 tys. ocen
7,1 10 1 202374
7,3 61 krytyków
O północy w Paryżu
powrót do forum filmu O północy w Paryżu

Film jest bardzo dobry, ale jest on dla ludzi znających sztukę, historię czy kulturę :-)
Świetny klimat filmu, a jak pojawiają się stare auta to już w ogóle cud :)

użytkownik usunięty
natsad

A ja odkąd obejrzałam film zainteresowałam się historią małżeństwa Fitzgeraldów (wcześniej ledwo kojarzyłam ich nazwisko) i przeczytałam kilka ciekawych książek - ich autorstwa oraz tych o nich. Polecam bo to naprawdę interesująca historia.
Mam też zamiar zapoznać się z biografią Hemingwaya.
I za to jestem wdzięczna Allenowi:-) Że zainteresował mnie artystami którzy dotąd byli dla mnie właśnie tylko nazwiskiem na książce, pokazał je jako żywych ludzi z ich uczuciami i namiętnością.
A co do samego filmu to bardzo mi się podobał. I nie rozumiem jak ktoś może pisać, że to nie jest komedia, przecież było w nim wiele zabawnych scen/dialogów, może nie takich po których można wybuchnąć gromkim śmiechem, ale przecież nie wszystkie komedie są takie. Ja osobiście wolę właśnie takie subtelne poczucie humoru.

ocenił(a) film na 7
natsad

To ja chyba do tych wybitnie inteligentnych nie należę bo nie rozpoznałem wszystkich postaci filmu.
Proszę w takim razie tych inteligenych o podpowiedź: jak nazywała się królowa, którą raczył zdenerwować swą obecnością detektyw? ;)