Czy ktoś ma informacje czy film jest wierny książce bez pominięcia tragicznego finału? Czy też to kolejny słodko pierdzący film dla dzieci z (no właśnie) "happyendem"..? Pytam, ponieważ książkę i całą historię darzę ogromnym sentymentem i nie chcę iść do kina na coś, co totalnie mnie rozczaruje.
W książce z psem zaprzyjaźnił się ojciec rodziny, a sam pies był kundlem, więc już na starcie masz informacje, że tak średnio.
faktycznie, wychodzi na to, że poza tytułem film nie ma kompletnie nic wspólnego z książką. Najwyraźniej twórcy tylko się nią odrobinę zainspirowali...
Byłem wczoraj na tym w kinie. Film jest oparty na motywie książki (czyt. psa, który lubi jeździć pociągami), który dzieję się w świecie nam współczesnym. Zatem jest Internet, są smartfony, media społecznościowe itd… Łatwo jest się domyślić, że pies który jeździ koleją robi w sieci furorę. Ksiązka jest w filmie wspomniana, i na cześć bohatera tej książki pies dostaje jego imię.
UWAGA SPOJLER!!!
----------------------------
Jeśli oglądałeś już film, to czy mógłbyś mi powiedzieć, czy piesek na końcu umiera?
Bardzo proszę,
jest to dla mnie bardzo ważne!
Uwaga Spoiler!
Nie! Pies nie umiera. Film daje nadzieje. I to jest moim zdaniem super zmiana, bo historia byłaby traumatyzująca dla dzieci. Reszta historii jest bliska pierwowzorowi książkowemu tylko jest uwspółcześniona i bliższa polskim realiom niż włoskim.
Ten gniot nawet nie został zainspirowany książką. Zarówno tytuł, jak i sam pies to tylko chwyt marketingowy, żeby matki Polki i klasy z podstawówki kupiły bilety.
Dodam jeszcze że sama książka występuje w filmie i to ona posłużyła jako inspiracja do nazwania psa Lampo
Tak popsuć piękna wzruszająca książkę to tylko polacy potrafią. Nie wiadomo czasami czy to jeszcze film czy kiczowata reklamówka pkp. Gra, dialogi czy humor w tym filmie może obrażać nawet inteligencję 5 latka. A pies zamiast być wzruszającym bohaterem stał się tłem dla reszty tego kiczu.