4,5 6,5 tys. ocen
4,5 10 1 6493
2,1 19 krytyków
Obce ciało
powrót do forum filmu Obce ciało

Najgorszy film
Najbardziej żenujący film na ważny temat
Najgorsza reżyseria
Najgorszy scenariusz
Najbardziej żenująca scena

ocenił(a) film na 7
eltoro10000

a resortowy prawnuku widziałeś choć ten film?

pessoaa

Tego filmu nie trzeba oglądać,Zanussi to moralne dno (żenujące bronienie Polańskiego,wypowiedzi o kobietach etc.)

ocenił(a) film na 7
michnik6666

"żenujące bronienie Polańskiego, wypowiedzi o kobietach etc.)" z tym się zgodzę.
Ale nie rozmawiamy o człowieku tylko o jego filmie.
Ja mogę nie cenić Polańskiego jako człowieka, ale jego twórczość filmową uważam za bardzo dobrą, a niektóre filmy za znakomite. Oddzielam te rzeczy. I tak też postępuję z Zanussim.
Co do początku wypowiedzi to tutaj brak zgody bo ocenianie filmu, książki, muzyki itd. bez zaznajomienia się z dziełem dyskwalifikuje komentującego.
Poza tym całość pachnie nagonką i ma znamiona akcji zorganizowanej, zupełnie oderwanej od rzeczywistej wartości filmu, po prostu za wypowiedzi reżysera.

pessoaa

To pytanie do mnie?

ocenił(a) film na 7
eltoro10000

"Janusz to ty?"

ocenił(a) film na 7
eltoro10000

"Janusz to ty?"

pessoaa

Nie wiem co palisz, ale lepiej to odstaw...

ocenił(a) film na 7
eltoro10000

walczyłeś o to abym mógł, więc korzystam.
no, Janusz co ty? nie pamiętasz?

ocenił(a) film na 7
eltoro10000

Witam:) ten film na pewno nie jest najgorszym polskim filmem ostatniego roku; są dużo gorsze produkcje, "Pani z przedszkola", "Obywatel""...

elektrokofewarka

"Obywatela" widziałem, może nie arcydzieło, ale całkiem niezły.

ocenił(a) film na 7
eltoro10000

też widziałem, dla mnie słabiutki; "Zezowate szczęście" uważam za film bardzo dobry, to zobowiązuje ;)
"Obywatel" to taki agitprop, zresztą kiepsko zrobiony;

ocenił(a) film na 7
elektrokofewarka

p.s. ale "Pani z przedszkola" przebija wszystko ;)

elektrokofewarka

Nie wiem gdzie się tam jakiegoś agitprop dopatrzyłeś, cokolwiek to oznacza. Mnie się właśnie najbardziej podobała wymowa tego filmu i odbrązowienie etosu styropianowców.

ocenił(a) film na 7
eltoro10000

Witam:) nie pamiętam całego filmu [był kiepski ;)] ale to co mi zostało w głowie po seansie to właśnie agitprop - nachalne politykierstwo, film wymierzony w konkretna opcje i w konkretnych ludzi... polecam "Zezowate szczęście", które też pokazywało nasze wady, naszą historię... ale z jakim wdziękiem, na wysokim artystycznym poziomie:)

Wesołych!:)

elektrokofewarka

Nie musisz polecać, każdy to zna, kto choć trochę interesuje się filmem. Co do "Obywatela" to nie zauważyłem tam ataku na jakąś opcję, a na konkretnych ludzi to już w ogóle. No, ale skoro ty nie pamiętasz nawet całego filmu to nie mamy o czym rozmawiać. Zdaje się, że go nie zrozumiałeś i tyle.

ocenił(a) film na 7
eltoro10000

pewnie nie zrozumiałem ;)