PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=665400}

Obcy: Przymierze

Alien: Covenant
2017
5,7 84 tys. ocen
5,7 10 1 83690
5,1 61 krytyków
Obcy: Przymierze
powrót do forum filmu Obcy: Przymierze

Witam,

czy warto się udać do kina na ten film?. Obejrzałem Prometeusza i się bardzo męczyłem. Lubię sci-fi, ale ten film był porażka. Jeden z najgorszych filmów jakie oglądałem. Tematyka tej części bardzo mnie interesuje i poszedłbym, jeśli jest o wiele lepszy od Prometeusza.

walker666

Trudno odpowiedzieć, fabuła nie jest już taka dziurawa jak poprzednio, film ewidentnie jest bardziej nastawiony na horror, załoga jak zwykle podejmuje totalnie nie racjonalne decyzje, tak naprawdę już od samego początku coś się dzieje, pierwsze awaria statku, potem lądowanie na nieznanej planecie, zaraz potem się zarażają i tak mamy już pierwszy atak, tempo zwalnia mocno w środku filmu bo trzeba wyjaśnić co się stało z Shaw oraz jak doszło do przemiany obcego w formę końcową, potem znowu uciekanie a na koniec sceny na statku. Także więcej się dzieje mimo to przypomina to horror klasy B, zero budowania napięcia obcy ma zaatakować to atakuje, ma wyskoczyć to wyskakuje, do tego film jest strasznie przewidywalny, chociażby w kwestii Davida i Waltera, to androidy grane przez tego samego aktora. Wszyscy obcy są zrobieni komputerowo co niekiedy wygląda nieciekawie, na pewno prezentuje się dużo lepiej niż na zwiastunie i przy końcówce wygląda też ok ale ogólnie realistycznym wyglądem nie powala a czasem jest zbyt sztucznie. Ładne widoki są, dobra gra aktorska, świetnie prezentują się także kostiumy.

likaon7

A do tego super bonus w filmie zostało pokazane jak świat widzi obcy co budzi jeszcze większe skojarzenia z horrorami klasy B.

ocenił(a) film na 6
likaon7

Ile dajesz w skali 1-10 ?

rafi_fw

To zależy jaką kto ma skalę oceniania według mnie film zasługuje na 5-6, maksymalnie 7.

ocenił(a) film na 6
likaon7

To podobnie co ja, oceniam na 6, w porywach do 6.5.