PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10010007}

Obcy: Romulus

Alien: Romulus
2024
6,4 44 tys. ocen
6,4 10 1 44283
6,4 61 krytyków
Obcy: Romulus
powrót do forum filmu Obcy: Romulus

Wcześniej przeczytałem kilka recenzji  i zachwyt ogolny,niepojęte kto pisał ten scenariusz to juz jakas plaga  Hollywood!
Ps.Odpowiem na wszystkie pytania beż spoilerow.Pozdrawiam fanów.

ocenił(a) film na 5
aronn

Tam nie ma scenariusza, tam jest zlepek pomysłów.

ocenił(a) film na 6
bla_bla

Na dłuższą metę oglądając Romulusa odniosłem wrażenie że działania twórców filmu sprowadziły się w dużym stopniu do tego że obejrzeli przede wszystkim 1,2 i 4 film z serii. Wybrali sobie w tych produkcjach trochę scen i motywów które wydały im się fajne. Tworząc nowego Obcego postanowili do nich po nawiązywać. W dużym stopniu recykling elementów ze starszych produkcji.

ocenił(a) film na 5
mstrojny6

To jest fanservice ale tak chamsko zrobiony ze wrecz zenujaco to wygląda.

ocenił(a) film na 6
aronn

Chyba trochę do zbyt wielu tych elementów z poprzednich produkcji chcieli nawiązać. Ktoś tu już zwraca mi uwagę że są rzeczy z Prometeusza. Fabularnie takie lekkie pomieszanie z poplątaniem. Trochę mi Terminatora Genisys przypominało.

mstrojny6

Z Prometeusza też jest całkiem sporo.

ocenił(a) film na 7
aronn

To opowiedz jakies ciekawostki , jedna juz znam - znalezli obcego ktorego Ripley wyrzucila w 1 czesci !!!! BOMBA i to ATOMOWA
Daj nastepne rodzynki  . Tutaj Spider man i Iron man sie chowaja !!

Mslaw_Mslaw

Największą bombą jest potwierdzenie genezy obcego z Prometeusza (niestety) oraz dodanie kolejnego cyklu rozrodczego potwora. To co z brzucha się wydostaje ofiary potem się zamienia w kokon !!!

ocenił(a) film na 7
piotr_cracow_2

Dziekuje . Patrz post nizej

ocenił(a) film na 5
Mslaw_Mslaw

Przede wszystkim nawet bez wchodzenia w geneze Obcego jest dużo naiwności i to boli najgorzej bo film nawet się nie broni jako osobny twór.Gl bohaterka mogłaby być córka Ripley nawet(z wygladu)ale ona jest tak młodziutka że w konfrontacji z tak niebezpieczna bestia jak obcy i ona ma walczyć,kto to wymyślił zteszta cala zgraja tych małolatów tam nie pasuje,widać że skrojono pod nowa widownie bo taka moda teraz patrz Twisters.

aronn

Bylem. Wrocilem. Wlasnie wypisuje komentarze. Jestem zawiedziony. Zapowiadalo sie calkiem niezle. Jak juz zaczeli eksplorowac stacje. I pozniej nagle stop. Napiecie spada. Nudy. Niby wielu obcych ale w ogole nie czuc elementu zagrozenia. Do tego scena beznamietnego strzelania do nich wiszacych w stanie niewazkosci. Glowna bohaterka zbyt mloda. Ale ogolnie. Jak piszecie. Zlepek pomyslow. FIlm jakis taki miałki. Niby ma jakies jumpscary itp, ale nie czuc tej atmosfery przerazenia, zaszczucia przez obcych dobijajacych sie do śluzy - Aliens !!! 5 na 10.

ocenił(a) film na 5
Dobermann97

Tak,to samo zauważyłem!

aronn

Czyli wroce do oglądania regularnie A1 i Aliens. Tutaj moze jedynie jak sie pojawi na necie to zerkne na koncowke ala dead space.

ocenił(a) film na 5
Dobermann97

Ja do każdej wracam z przyjemnością,nawet do Prometeusza tak krytykowanego,bo zachwycam się zdjęciami Wolskiego i aktorzy daja radę,Fass,Theron,Pearce,Rapace itd,plejada aktorów a w takim Romulusie nikt,tylko banda gnojkow.

ocenił(a) film na 7
aronn

Panowie dziekuje za wiadomosci - z tym cyklem rozrodczym byl problem od samego poczatku - jak i z czego z potworka wagi ok 2kg w ciagu kilku godzin istota staje sie na oko 100 kg 2metrowym olbrzymem - ale dla dobra sprawy wszyscy przymykali na to oko - ja tez . Cyrki zaczely sie od Prometeusza - tam ten rozrost byl juz ekspresowy - tutaj z tego co slysze nawet zmieniono kolejnosc i dodano cos nowego kokony . W tym tempie to w nastepnej czesci beda sie rozmnazac niczym gremliny . Oj pojechali !!!! A dumny - ( sklerotyczny i stetryczały ) Scot wypowiadal sie pozytywnie o tym filmie - to juz Marlon Brando w swoich ostatnich chwilach byl sensowniejszy !!!
Coz film na pewno nie dla fanów Obcego .
A scott ? podobno mezczyzne poznaje sie po tym jak konczy a nie zaczyna 
 OBYSMY  nie doczekali kolejnej odslony Obcego sygnowanej Scotem !!!!
 wpychanie dzieci do roli doswiadczonych zawodników  - coz Hollywood juz od dluzszego czasu jest chyba nacpane bo to widac w co drugim filmie i tez razi  przynajmniej mnie ale z tego co czytam chyba nie tylko mnie
Sami dobiją wlasny interes - a my wrocimy do ksiazek

ocenił(a) film na 5
Mslaw_Mslaw

Ale ja byłem ogolnie mega wyrozumiały dla tych nawet słabszych części,jak np:Prometeusz bo ta część miala chociaż klimat,wizualnie tez zachwycał,nawet gra aktorska się broniła zaś tu nic nie ma to jakiś zlepek wszystkich części w gorszym wydaniu.

ocenił(a) film na 7
aronn

Kazdy normalny widz wybacza drobne bledy- albo wybacza albo ich nie zauwazy , w Prometeuszu jak zdjeli te helmy o tak na hura tez troche sie zdiwilem ale .... dobra jest , ale jak tych bledów jest masa no to zaczynamy sie zastanawiac o co kaman?. Sam prometeusz byl do solidnej poprawki ale pomysl byl niezly, coz Covenant jako kontynuacja polozył obie czesci a teraz z tego co czytam to juz nie dno tylko wiercenie w dnie

użytkownik usunięty
Mslaw_Mslaw

O to, to... słusznie prawisz. Ja kocham "Aliens" Camerona. Fenomenalne, mięsiste jak soczysty stek kino. Może jak dziadzia Ridley zakończy ziemską wędrówkę, będzie lepiej.

ocenił(a) film na 7

W alienie kocham Billa Paxtona - on sam podnosi ten film o jeden stopien wyzej

użytkownik usunięty
Mslaw_Mslaw

Zdecydowanie.

ocenił(a) film na 7
aronn

Aron - nie napisales ze oni odnalezli szczatki Nostromo !!!!!!!!!!!  Statek wysadzony wybuchem jadrowym .  Czyli obłok plazmy i Pył , rozchodzacy sie z predkoscia nadana przez eksplozje jadrową - czyli dosc sporą , pedzacy we wszystkich kierunkach , z braku tarcia pedzacy ze stała predkoscią . Po godzinie taki oblok w prózni mialby srednice ???????????????????????  a gestosc????
Po roku to w tym miejscu mozna by znalezc co najwyzej pare atomow i to na kilku kilometrach szesciennych.
ALE ZNALEZLI !!!!!!

Co ta technika za pare lat bedzie potrafiła - łoj - rozum tego  panie nie pojmie !

ok dla wszystkich zawiedzionych i nie tylko na poprawe nastroju :

https://www.youtube.com/watch?v=h5Fnlq2T0Vg&t=1017s

ocenił(a) film na 9
aronn

Do aronn: Jeśli jestem fanem wszystkich poprzednich części to twoja opinia nic nie znaczy. Nigdy się nie spotkałem z kimś kto by twierdził coś takiego.
Moje oceny filmów z serii Obcy:
Obcy 2 – 9.5/10 (po prostu fantastyczny, szczególnie wersja reżyserska)
Obcy: Romulus – 9/10 (pięknie odwołuje się do Obcego 1, ale ma DUŻO więcej akcji)
Obcy 1 – 8/10 (momentami można umrzeć z nudów, ale pomysł sam w sobie genialny)
Obcy 4 – 7/10 (powrót na dobre tory po beznadziejnym Obcym 3)
Obcy 3 – 5/10 (oglądnąłem 1 raz w życiu i byłem załamany)
Prometeusza i Przymierza nawet nie oglądałem, przede wszystkim dlatego, że w tym pierwszym nie było obcego aż do samego końca, czyli film z serii Obcy bez obcego.

ocenił(a) film na 5
MKs

Jestem fanem wszystkich poprzednich części nawet tych słabszych bo broniły się klimatem (Obcy 3) zdjeciami(Prometeusz),Przymierze(ciekawa geneza Obcego),zas w tej odsłonie nie widzę żadnych pozytywów wrecz mnie irytował cały czas.Pobprosru wcześniej duzonwybavzalem bo te filmy trzymały jakiś ogólny poziom,no i mnie angażowały.Nowa czwsc puszcza oczko w stronę fanów to fakt ale kazda sxwna którą jest kopiowana jest ukazana nieudolbie,pokracznie,nawet na końcu ta hybryda człowieka  z Obcym wcześniej było to lepiej pokazane zaś tu wyszło to wrecz groteskowo.

P.sJak można umrzeć z nudów na jedynce,tak się kiedyś wlasnie czesto robiło filmy,akcja rozwijała się stopniowo,miarowo,wo,budowała klimat,podobnie w Obcym 3 zaś teraz ma być głośno,szybko,pod dzisiejsza młodzież wychowana na tik toku,pewnie masz mało latek na karku,cóż...
Teraz już wiem na pewno :)Kilka ocen a Twoich tylko ale już daje pogląd,Duchy Inisherin na 2 zaś nowy Matrix o zgrozo na 9,nowy Top Gun na 9 o zgrozo,no nie zazdroszczę gustu:)Jak miałem tyle latek co ty to jaralem się Fight Club,Gra itp.