7,9 300 tys. ocen
7,9 10 1 299683
8,6 70 krytyków
Obcy - 8. pasażer "Nostromo"
powrót do forum filmu Obcy - 8. pasażer "Nostromo"

Film nie jest najgorszy ale ocenianie go jako znakomity film to chyba trochę przesada. Efekty robiły wrażenie na widzach jakieś 15 lat temu ale teraz są wręcz momentami śmieszne. Czego tu sie bać?? Jakiegoś wypchanego drutem manekina który pojawia sie na ekranie kilka razy podczas całego filmu. Mimo iż uważam że to i tak jest najlepsza część obcego nie wiem czy będe go dziś oglądać w tv

ocenił(a) film na 10
MaX_34

Tego filmu nie ogląda się dla efektów, tylko dla niesamowitego klimatu.
"Śmieszne efekty" ehh, szkoda słów, polecam w takim razie nowe "twory holiłódzkie", w których od efektów, aż się niedobrze robi.
Średni to jest Twój komentarz, ale czego można wymagać, od kogoś kto film ogląda dla efektów i porównuje te sprzed 27 lat do tych obecnych. Trochę obiektywizmu by się przydało i zastanowienia nad tym, co się pisze.

NeverMore

ten film jest przedstawiany jako horor sf ale tu nie ma czego się bać więc jak może mieć niesamowity klimat??

ocenił(a) film na 10
MaX_34

No cóż, jak widzę do pewnych rzeczy trzeba chyba dorosnąć :-)
Dla mnie jak i dla większości piszących, o tym filmie, klimat jest niezaprzeczalnym atutem tego dzieła, ale jak widzę nie wszyscy potrafią to dostrzec.
Sądzę, że dla Ciebie liczą się tylko te nowe "pseudo hity", w których nie liczy się aktor, tylko te niesmowite efekty hehehe.
Nikt nie jest doskonały, choć można do tego dążyć, czego serdecznie życzę.

MaX_34

nie jest straszny ale fajny
powinni troche czesciej pokazac tytulowego obcego ale tak to jest dobry film

ocenił(a) film na 10
Grzegorz_Ohtar

Ten film oparty jest głównie na grozie, klimacie no i oczywiście świetnej fabule. Jego zadaniem nie było przestraszyć widza, a wzbudzić jedynie lęk i obawę przed kolejnymi atakami obcego - takie moje zdanie.

ocenił(a) film na 10
Grzegorz_Ohtar

"powinni troche czesciej pokazac tytulowego obcego"

Prosta odpowiedź. Ten film opart jest na, nie pokazywaniu obcego ale na ukazaniu grozy i napięcia wśród "pasażerów" - utwierdzając nas w przekonaniu, że to czego nie widać, jest najstraszniejsze.

ocenił(a) film na 10
MaX_34

Coz moge powiedziec. Juz wszystko zostalo w sumie wyjasnione:) Film ma ponad 25 lat. Efekty w dzisiejszych czasach nie zachwycaja chociaz mi osobiscie ciezko byloby sie od czegos przyczepic. Alien jak i cala scenografia wygladaja realistycznie, ognie czy wybuchy (moze poza tym ostatnim:)) sa prawdziwe. W filmie wszystko jest dopracowane, nie ma prawie w ogole jakis efektow komputerowych z lat 70 czy ludzi przebranych za potwory. I bardzo dobrze, dzieki temu teraz nie smiejemy sie ogladajac ten film. Alien wyskakuje tylko pare razy, ale chyba kazdy ogladajac film po raz pierwszy ma wrazenie, ze caly czas za rogiem wyskoczy obcy. Dzieki takiemu rozwiazaniu film bardzo wciaga a alien pozostaje tajemniczy nawet po zakonczeniu filmu.

Breadfan

"jakis efektow komputerowych z lat 70 czy ludzi przebranych za potwory" - a kogo wtedy zagrał Bolai Badejo? ;)

BSQ

Obcym nie był wypchany manekin, panie "wymyślam idiotyczne stwierdzenia byle dowalić filmowi".

Co jest śmiesznego w efektach w Obcym? Ja nic takiego nie zauważyłem.

Za to śmieszne są podobne opinie, bo nie są one kwestią gustu, ale jego braku.

ocenił(a) film na 10
Mierzwiak

Film rewelacyjny....
Z resztą jak wszystkie pozostałe części....
Może jestem tu nieobiektywna, ale lubie bardzo Siggi W.
I chociaż oglądałam tę część poraz czwarty czy piąty, to śledziłam akcje z równym napięciem jak za pierwszym razem - kilkanascie lat temu, kiedy to wpadły w moje ręce dwie niemiecko-języczne kasety VHS z I i II częścią OBCEGO....

ocenił(a) film na 10
Siggy

Cóż film naprawde robi wrażenie nawet po 27 latach lecz... jednak ''Alliena'' nie pokazywali tak często jak bym tego chciał.
Klimat rzeczywiście niezly lecz bać się w tym filmie nie mozna przynajmiej takie sa moje odczucia. O gustach sie nie dyskutuje ja nie opieram sie tym ile film zdobyl nagród czy to klasyk czy nie poprostu jak mi się spodoba to lubie o nim podyskutować czy tez go zkomentować. 8/10 good movie!