7,9 300 tys. ocen
7,9 10 1 299677
8,6 70 krytyków
Obcy - 8. pasażer "Nostromo"
powrót do forum filmu Obcy - 8. pasażer "Nostromo"

Średni...

ocenił(a) film na 8

Bardzo klimatyczny i intrygujący do póki nie pojawia się gość w śmiesznym przebraniu. :D Obcy to
jakaś porażka, zamiast czuć strach, śmiałem się pod nosem. No i to bardzo naiwne, że jeden
stworek poradził sobie z liczącą 8 osób ekipą ludzi. W kosmos nie wysyła się idiotów, którzy nie
potrafią działać w grupie. Szkoda bo był potencjał. Nie wiem skąd się wziął fenomen tego filmu.
Może stąd że w tamtych czasach był to przełom, ale dziś nie robi to na mnie wrażenia. Przeciętniak
od strony aktorskiej i fabularnej. O oprawie audiowizualnej chyba nie ma co tu mówić. Plus to
scenografia (wnętrze tajemniczego statku obcych i klaustrofobiczne korytarze Nostromo) Pewnie
ci co mają sentyment do tej produkcji zaraz mnie skrytykują, ale z ich opinią się nie liczę.
Zaślepionej emocji nie przekonają najlepsze argumenty.

ocenił(a) film na 10
wito_filmweb

Dziwne ,że tak bardzo rozśmieszył Cie film , przez Obcego którego widzimy w całej okazałości przez kilka sekund -.-
Zresztą co tak bardzo było śmiesznego w tej "postaci" ? Bo dla mnie jest to potwór z najgorszego koszmaru. Poza tym czepiasz sie tak naprawdę sprawy drugorzędnej bo w filmie nie chodzi o samego Obcego ale właśnie o ten klaustrofobiczny klimat , który sam dostrzegłeś.

"No i to bardzo naiwne, że jeden
stworek poradził sobie z liczącą 8 osób ekipą ludzi"
Faktycznie , dziwne ,że krwiożerczy potwór poradził sobie z kilkoma bezradnymi, nie posiadającymi w zanadrzu żadnej broni słabymi ludzkimi osobnikami.

"W kosmos nie wysyła się idiotów, którzy nie
potrafią działać w grupie"
Akcja filmu rozgrywa sie w dalekiej przyszłości gdzie podróże kosmiczne są na tyle powszechne ,że właśnie "byle idiota" może w nich uczestniczyć. Oni nie tyle byli idiotami co po prostu wystraszeni , zszokowani, pozostawieni sami sobie a w dodatku ze zdradzieckim androidem na pokładzie.

ocenił(a) film na 8
Bourjois

Na pewno mieli jakąś broń. Nie chcę mi się wierzyć, że nie wzięli chociaż tak na wszelki wypadek (w sumie to by tłumaczyło ich głupotę). Zresztą mieli przewagę i mogli pokonać stwora tym bardziej, że na końcu udało się to jednej osobie - kobiecie.

ocenił(a) film na 10
wito_filmweb

nie mieli żadnej broni bo Nostromo był zwykłym "kosmicznym tirem". A podróże w kosmosie są w czasach filmu tak powszechne jak dziś latanie samolotem. Zakładam ,że przewoźnik towarowy np w pociągach też nie ma w zapasie kałasinkowego na wypadek jakiegoś ataku.
I nie bierzesz pod uwagę ,że to nie załoga mogła odpowiadać za wyposażenie całego statku tylko firma , której na rękę było pozbycie sie niewygodnych świadków.

ocenił(a) film na 10
wito_filmweb

no i jak wiesz Ripley nie pokonała Obego bronią tylko sprytem, zachowaniem spokoju i chwilowemu sprzyjaniu sytuacji.

ocenił(a) film na 8
Bourjois

po prostu scenarzysta jej trochę pomógł

ocenił(a) film na 8
Bourjois

żeby furtkę do drugiej części otworzyć

ocenił(a) film na 10
wito_filmweb

"No i to bardzo naiwne, że jeden
stworek poradził sobie z liczącą 8 osób ekipą ludzi"

A wracając jeszcze do tego ...poradził sobie z 5tką nie 8. Kane był z góry ,że tak powiem "skazany" bo został zainfekowany/zapłodniony. Ash został zdemaskowany i zginął(o ile tak można napisać o robocie) z rąk załogi a nie Obcego a Ripley przeżyła.
No i jak pisałam , broni nie mieli a do tego dochodził fałszywy cyborg , który działał ewidentnie na ich niekorzyść. Nie ma tu nic naiwnego.

ocenił(a) film na 10
wito_filmweb

Brzmi jakby kobieta kimś gorszym była!!

Poza tym weź pod uwagę,że film został nakręcony w 1979 roku.Nie było wtedy takich "wspaniałych" efektów specjalnych jak teraz.Film zajebiście się broni po tylu latach.Uwielbiam całą serię łącznie z Ressurection.Kupiłam nawet całą Alien Quadrilogy na dvd.

Zgadzam się z Bourjois,przytoczyła konkretne argumenty.

ocenił(a) film na 8
aerivin

Tylko, że ja nie mam nic do efektów. Tym bardziej, że nie one świadczą o jakości filmu.

ocenił(a) film na 8
wito_filmweb

Przecież w dzisiejszych czasach statki handlowe nie mają na pokładzie broni i padają łupem piratów.

ocenił(a) film na 10
SkullKid_

No właśnie!
Mnie raczej wkurza, na wielu filmach to, że w momencie zagrożenia, zawsze gdzieś znajdzie się broń. Całe arsenały broni.
Albo, co zresztą tu też występuje, mechanizm samozniszczenia.

Zaraz!

A to ja już wiem do czego służy ta czerwona wajcha w pociągu, której użycie będzie karane. Karane śmiercią, powinno się dodać.

ocenił(a) film na 8
Leszy2

Myślę że opcja samozniszczenia jest w pakiecie przy kupnie statku kosmicznego.