7,9 300 tys. ocen
7,9 10 1 299683
8,6 70 krytyków
Obcy - 8. pasażer "Nostromo"
powrót do forum filmu Obcy - 8. pasażer "Nostromo"

10/10

ocenił(a) film na 10

Krótko - Najlepszy film Sci- fi jaki widziałem ( a dużo o widziałem;) )

ocenił(a) film na 10
Kondzix

j.w. - dorównuje Mu tylko Blade Runner - choć to trochę inne klimaty - nikt nigdy wcześniej ani później nie nakręcił lepszych filmów S/F - Ridley Scott jest najlepszy w tym gatunku, po Nim długo długo nikt i dopiero Cameron, Lucas, Spielberg, Verhoeven.

ocenił(a) film na 10
piotrbimbasik

Dopisałbym do tego The Thing ale to moja opinia :)

ocenił(a) film na 10
Stilon

Jak uwielbiam The thing i generalnie większość filmów Carpentera - tak problemem filmu jest jego niski budżet, przez co strasznie zestarzały się efekty specjalne - dla dzisiejszego wychowanego na Tranformerach pokolenia - niestety są śmieszne (choć nie mogę tego powiedzić o sobie - pamietam jak się bałem w trakcie pierwszej projekcji ze zdartej kasety VHS).

ocenił(a) film na 10
piotrbimbasik

Efekty może i na dzisiejsze czasy są przestarzałe ale ten film dalej trzyma klimat, i o to chodzi :) Ale efekty w Alienie są dalej po 32 latach w porządku - jedyny minus, jak już gdzieś pisałem to "gumowate" kończyny Alieny podczas ataku na Dallasa w szybie wentylacyjnym.

ocenił(a) film na 9
piotrbimbasik

Budżet nie był wcale taki niski jak na tamte czasy, a efekty w końcu były całkowicie efektami praktycznymi. Uważam, że po odświeżeniu obrazu z wersji reżyserskiej z 2003, wygląda nadal fantastycznie.

ocenił(a) film na 10
Salt_The_Fries

A w wersji bluray nadal powala...

piotrbimbasik

O Odysei jeszcze zapomniałeś. I jeszcze świetny Star Trek: TMP. To jest czterech muszkieterów gatunku.

ocenił(a) film na 10
grzegorz_cholewa

Odyseja jest filmem znakomitym, choć to trochę inna bajka - moralitet/pytania o pochodzenie człowieka/swoista filozofia/balet w kosmosie - tego filmu sie w zasadzie nie oglada a chłonie zmysłami. Masz rację do dwóch acydzieł Scotta zapomniałem dorzucić filmu Kubricka. Co do Star Trek - nie krytykuję, ale jakoś nigdy nie kupiłem klimatu serii - na wszystkie filmy pełnometrażowe patrzyłem zawsze z perspektywy kiczowatego do granic mozliwości serialu. Za całkiem udaną uważam natomiast ostatnią wersję kinową filmu - całkiem udana próba rozpoczęcia całej opowieści od nowa.

piotrbimbasik

Ja tam serialowego Treka poznałem po filmach kinowych i nie miałem żadnych problemów z percepcją. Ostatni kinowy Trek to zwykły popcorn a nie film acz nie najgorszy. Natomiast pierwszy film: The Motion Picture ( 1979 ) to arcydzieło z tej półki co Alien więc należy znać. Z innych Treków dobre są także części 2 i 6 choć cała seria ze starą załogą ( części od 1 do 6 ) to fajne kosmiczne przygodówki.

ocenił(a) film na 10
Kondzix

Trzeba podbić...

ocenił(a) film na 10
piotrbimbasik

No cóż, od czasu "Aliena" nie nakręcono chyba nic, co mogłoby mu dorównać. Przynajmniej nic takiego sobie nie przypominam. Nie biorę pod uwagę "Aliens" Camerona, bo to bardziej sci-fi akcji, a Alien to jednak horror sci-fi.

ocenił(a) film na 10
sab1970

Ehh. Pamiętam jak za małolata oglądałem ten film.. Obesrany byłem straszliwe .. : ) . Film jest mistrzem ..
Mogę powiedzieć, że jest to najlepszy film pod względem klimatu :) .

ocenił(a) film na 10
GJa

j.w.