Przeprowadzam małą ankietę dotyczącą cyklu. Piszemy od najlepszej do najgorszej części. Mój ranking wygląda tak:
1. Obcy: Decydujące starcie
2. Obcy: 8. Pasażer Nostromo
3. Obcy 3
4. Obcy: Przebudzenie
Czekam na wpisy i pozdrawiam.
1.Obcy: 8. Pasażer Nostromo
2.Obcy 3
3. Obcy: Decydujące starcie
4.Obcy: Przebudzenie
"Aliens" na pierwszym miejscu to gigantyczne nieporozumienie, ale jak już ktoś wspomniał chromolić ankiety. Już takie były i proszę się wpisywać do tych utworzonych wcześniej.
1. Alien
1. (ex equo) Aliens
3. Alien 3
Dłuuuuugo nic...
4. Alien Resurrection (no cholera, to znowu będę się musiał wysilać, aby zapomnieć, że ten gniot powstał)
1.Alien 8 pasażer Nostromo
2.Aliens : OStateczne Starcie
3. Alien 3
4. Alien 4 : Przebudzenie
Oto mój ranking :]
Ja identycznie jak GOBDIUM
1 - Alien (ARCYDZIEŁO)
2 - Aliens (Genialny) :]
3 - Alien 3 (ale nie tak strasznie daleko za Aliens) - na tym powinna zakończyć się saga
4 - Alien Ressurection (daleko w tyle)
Cieszę się, że nie bierzemy pod uwagę AvP - o których mam nadzieję większość fanów zbyt dobrego zdania nie posiada.
Od 28 lat maniak Obcego. Od 3 lat szczęśliwy posiadacz Alien Quadrilogy. Moje typy:
1. ALIEN
2. ALIEN 3
3. ALIENS
4. ALIEN: RESURRECTION
Pozdrawiam - walfer
Według mnie najlepsza była część druga, potem pierwsza, trzecia, czwarta i kolejno chronologicznie obcy vs. predator ;)
Lepiej nic nie pisz na forum obcego,tego genialnego klasyka nie mieszajmy z obcym kontra predator 2.Bo gówna ze złotem się nie miesza :)
Ankieta u mnie idzie dokładnie w kolejności jak powstawały :p W wielki skrócie:
1-Alien-Geniusz,majstersztyk do samego końca,klimat,klasyka sci fi.10/10
2-Aliens-fantastyczna kontynuacja poprzednika,klimat,muzyka,akcja,napięcie 10/10
3-ALien3-zgadzam się,że tutaj powinna się trylogia zakończyć.Lekki powrót do jedynki,ale w nieco innym,stylu,miażdżąca atmosfera i fantastyczna muzyka 9/10
4-Alien resurection-zawsze się trafi jakiś film na siłę,odbiega od całej trylogii,ktoś chciał na swój sposób zrobić sagę i zakończyć to.Niestety nie najlepiej udane,aczkolwiek nota,6/10 nie znaczy,że było aż tak źle.
Pozdrawiam :)
Filmy również chronologicznie
1.Alien
2.Alins
3.Alien 3 ale tylko minimalnie za Aliens
3.Alien Ressurection
Jesli chodzi o książki to sprawa ma ciut inaczej
I. Obcy 8 pasażer Nonstromo
II. Obcy Decydujące starcie
III.Obcy przebudzenie
IV. Obcy 3
Jeśli chodzi o książki to 3 była kiepska ale za to 1 była całkowicie boska, jest w niej dużo więcej niż w filmie i ma niesamowity klimat, zaryzykuje stwierdzenie że Książka była lepsza od filmu. Przebudzenie(również lepsze niż film) nie było złe, miało inny klimat trochę przekombinowany ale nie traciło się wątku jak w czasie opisu bieganiny w 3 części, dlatego jest wyżej w rankingu. Ogólnie oceniam że 3 cześć lepiej wychodzi na ekranie, a Aliens jest tak samo dobre w obu wersjach.
Ej skąd dostane książki o alienie? Na samą myśl aż podskoczyłem z radości,rany jak ja się tym alienem interesuję,że wcześniej nie wiedziałem,że są książki normalnie wydane :D Jedynie filmy mi w głowie :D
No za taki grzech lubieżny powinienem już wisieć :p
Podaj jakiś kontakt to ci wyśle w wersjach elektronicznych, są naprawdę świetne.
PS:Chyba założę osobny temat dla chętnych na lekturkę :-P
Może być email? matys333@op.pl
ok możesz założyć,ale pozwól mi najpierw przeczytać,też chcę w sydkusji uczestniczyć :)
Acha zapomniałem dodać żeby omijać książki autorstwa niejakiego Perrego, to gnioty które wręcz obrażają swoja głupotą Aliena (naprawdę żałuje że je przeczytałem).