7,9 300 tys. ocen
7,9 10 1 299677
8,6 70 krytyków
Obcy - 8. pasażer "Nostromo"
powrót do forum filmu Obcy - 8. pasażer "Nostromo"

Nie znoszę dwóch typów filmów - horrorów i dramatów. Jednak lubię sc-fi i coś mnie "korci" żeby ten film zobaczyć. Mam pytanie, które może ułatwić cała sprawę - czy fabuła filmu sprowadza się do tego, że obcy łazi po całym statku i zabija wszystkich ludzi na statku a potem sam dryfuje po kosmosie w pustym krążowniku aż ginie z braku pożywienia? Jeżeli tak, to ja podziękuję, a film pozostawię fanom horrorów, którzy takie fabuły lubią:)

Ryloth

to jest horror sci-fi...
films porawdza się do tego że to ludzie chodzą po całym statku,a obcy ich zabija... a potem ginie przez jednego z ocalałych... może być?

ocenił(a) film na 7
cezarywi

E, to mało ciekawe dla mnie, ale może kiedyś zobaczę w TV jeżeli puszczą:)

Ryloth

jak już puszczą to na polsacie a reklamy straszie niszczą klimat... nie polecam...

cezarywi

Dokładnie :D Dlatego cztery lata temu pozbyłem się telewizora, żyje mi się lepiej ;)

Ryloth

jak możesz oceniać czy coś jest ciekawe jak jeszcze nawet nie widziałeś jednego kadru z tego filmu. pytasz tylko ludzi 'czy to jest na takiej zasadzie, że (tu wpisać jakiś bełkot)'. człowieku odpal, obejrzyj i sam oceń czy ci się podoba a nie ludzi podpytujesz o fabułę

Ryloth

Zacznij od Prometeusza bo jest prequelem 8 pasażera nostramo a potem jak leci wszystkie cztery części Obcego. Horroru tu niewiele dla mnie właściwie wcale, pierwsza część ma świetną fabułę, kolejne części to trochę więcej akcji ale najpierw żeby wszystko ogarnąć musisz obejrzeć 8 pasażera ;]

ElTabasco

Prometeusz jest osobnym filmem nie musi nawiązywac do sagi... sam Scott tak mówil.. Powiedział żeby sobie wybrać czy wedlug fanów Prometeusz ma związek z sagą czy nie...

cezarywi

Według mnie ma pokazuje jak powstał (chyba) pierwszy obcy i skąd wziął się na tej planecie ten statek.

ElTabasco

chyba nie oglądałeś uwąznie filmu... akcja promka dziee się na lv 223 a nie 426 jak w Obcym ósmym... Tego co tam się wydarzyło dowiemy się w Paradise...

ocenił(a) film na 7
ElTabasco

Dzięki za radę:) Zacznę chyba ogólnie od 8. Pasażera jeżeli w ogóle. Weźmy np. Star Wars. W V epizodzie Obi Wan mówi, że Yoda był jego mistrzem, a tymczasem okazuje się, że to nieprawda, bo to Qui Gon nim był:)

Pytanko co do zabijania - czy to jest na zasadzie, że np. idzie sobie facet/kobieta ciemnym korytarzem, nagle wyskakuje Obcy, łapie nieszczęśnika i potem kamera przesuwa się dalej, tak że ich nie wydać i słychać jakieś krzyki? Czy może jest to takie rozpruwanie flaków, dekapitacje, amputacje, słowem reżyser lubuje się w pokazywaniu masakry?

Ryloth

Ani w tym ani w tym... Idzie sobie pierwsza ofiara w filmie, przykładowo, szuka kota, alien zwisa za nim nad nim... potem jak ten się obraca żeby aliena zobaczyć to ten go atakuje... kilka szybkich ujęć obcy, twarz ofiary... Nie ma tam rozpruwanych flaków... Jest tylko troche krwi, zresztą niewiele tam widać... I Obcego też za dużo nie pokazują.... TO jest plus...

Ryloth

Tak jak pisałem wcześniej niewiele tu horroru a film warto zobaczyć w końcu to już klasyka.

ElTabasco

jak nie potrafisz docenić klimatów klaustrofobicznych, małej ilości ujęć z Alienem, które potęguję strach, to nie mów przynajmniej że mało tu horroru... film autentycznie przeraża i jednocześnie fascynuje

cezarywi

Takiego czegoś nie mogę po prostu uznać za horror tego typu filmy raczej nie straszą, ale to też zależy co kto lubi ;]

ElTabasco

zależy od tego czy ktoś się zna na filmach sci-fi i czy potrafi wyszukać w nich elementy horroru... A ten film jest jak narazie najlepszym horrorem sci-fi...

cezarywi

Jasne widzę że są elementy horrorowe ale na mnie nie zrobiły żadnego wrażenia w dodatku tego typu produkcji jest naprawdę dużo gdzie grupka ludzi atakowana jest przez jakiegoś psychopatę czy potworka giną pojedynczo a zwykle jedna sztuka uchodzi z życiem. Co do najlepszego Sci-Fi horroru to Pandorum z 2009 robi spore wrażenie.

ElTabasco

Tylko że w porównaniu do innych produkcji z tamtych lat bohaterowie to nie jacyś superherosi tylko zwykli normalnie ludzie, praujący na chleb powszedni zainteresowani bardziej premią od firmy, a nie badaniem nieznanych form życia... TO nie sa jacyś naukowcy tylko zwykli pracownicy.. To czyni z tego filmu inny rodzaj... Poza tym to nie Obcy szukał ich tylko oni jego... I chcieli go zabić... a Obcy tylko czekał aż się rozdzielą.. nie było to frontowe szarżowanie na całą grupę ludzi tylko zabijanie z ukrycia.. po cichutku bez pośpiechu... Ale ten film serio przeraża...

ocenił(a) film na 10
ElTabasco

Nie, nie nie. Bardzo lubię Prometeusza, ale oglądając go popsujesz sobie tajemniczość Aliena.

Ryloth

Powiem krótko - jak lubisz sci-fi to jest to pozycja obowiązkowa, mimo gatunku "horror". :)

ocenił(a) film na 9
Ryloth

Opierając sie na tym co piszesz, może w ogóle odpuść sobie oglądanie filmów i przerzuć sie na tępienie plagi stonki ziemniaczanej :) Jak można zadać pytanie czy warto obejrzeć jeden z fundamentów kina S-F? Przecież ten film od setek lat stanowi punkt odniesienia dla całego gatunku.

ocenił(a) film na 7
Ted_Junior_Gillas

Jakoś dramaciki typu Czas Apokalipsy też są podobno jakimiś arcydziełami, a nie mam najmniejszej ochoty tego oglądać, bo nie znoszę dramacików. Podobnie jeżeli ktoś nie znosi horrorów nawet arcydzieło w tym gatunku nie zmieni tego nastawienia. Pytam się, bo mam ochotę nawet obejrzeć ten film, jeżeli motywem przewodnim filmu nie jest robienie rzeźni... Chciałbym zobaczyć jakiś inteligentny horror z polotem, który nie sprowadza się do tego, że" Rodzina kupuje opuszczony dom na zadupiu, a podczas remontowania okazuje się, że jakieś wampiry, czy inne stwory zamieszkują dom i rozpoczyna się walka o przetrwanie, w której oczywiście 99% bohaterów musi zginąć, bo jakżeby inaczej". Jeżeli Obcy sprowadza się do tego samego, to nie mam ochoty go oglądać. Jeżeli to coś innego, gdzie na pierwszym miejscu nie jest robienie masakry, to zrobię sobie seans.

ocenił(a) film na 9
Ryloth

W takim razie nie powinieneś sie zawieść, ale radze oglądać samemu i w spokoju bo i odbiór filmu będzie lepszy. Robienie masakry to ostatnia rzecz jaką bym temu dziełu zarzucił :) i radze zwrócić uwage na imponującą scenografie (patrząc kiedy film został nakręcony)

ocenił(a) film na 7
Ted_Junior_Gillas

Patrzyłem na youtube ale za wiele tam nie ma. Znalazłem tylko to:

http://www.youtube.com/watch?v=0pFfTN-pOyQ

Domyślam się, że Obcy się tam zaczaił na nią, całkiem pomysłowe i scena ma klimat do momentu, w którym... zaczyna on pełzać. Nie dość, że wyraźnie przez to widać iż to facet w kostiumie, to Obcy wygląda śmiesznie i ten moment jest bardziej komediowy nawet:) Chyba mnie to zachęciło to obejrzenia filmu:)

ocenił(a) film na 10
Ryloth

Akurat tym jak wygląda tutaj obcy nie przejmuj się. Facet w kostiumie ma tu na celu ułatwić grę aktorom i zapewnić jakieś podstawy pod animację komputerową. W filmie prezentuje się to 100x lepiej:)

Ted_Junior_Gillas

jakich setek lat? ten film ma dopiero 34 lata :P

ocenił(a) film na 7
cezarywi

Setek lat xD Ta wypowiedź to kandydat do faila roku na filmwebie:)

Ryloth

:D

ocenił(a) film na 10
Ryloth

warto!i 2 cxzesc rowniez!

ocenił(a) film na 10
parsxzywykutafon

Warto obejrzeć! 2, 3 i 4 część również

ocenił(a) film na 10
Ryloth

Czy jest jeszcze ktoś, kto nie oglądał tego arcydzieła? To tak, jakby nigdy nie słyszeć Pink Floyd'ów i patrząc na okładkę zastanawiać się, czy na pewno warto puścić płytę. Usiądź, obejrzyj w spokoju i sam oceń :)
Miłego seansu życzę ;)

ocenił(a) film na 7
Mysh87

Akurat tego zespołu nie znam, prawdopodobnie żadnego z nowszych, nie interesuje mnie to, słucham, co mnie wpadnie w ucho, głównie soundtracków:)

A czy to jest arcydzieło, to się zobaczy, w każdym razie dzięki:)

użytkownik usunięty
Ryloth

Brakuje mi takich filmów jak ,,Alien - 8 pasażer Nastromo'', chciałbym, aby nakręcili coś podobnego jak ten film. Mogłaby to byc piata częśc o Alienie, ale może to byc fantastyka w stylu Wojna światów, Alien vs. Predator (tylko nie takie jak Alien vs. Predator bo to marne już było) czy też Czerwona planeta (ale musiałoby to byc lepsze niż Czerwona planeta, bo pamiętam, że rozczarowałem się wtedy).

ocenił(a) film na 7

W sumie to tak jakby miałeś szansę zobaczyć jak mogłaby wyglądać 5. część - Prometeusz. A z tego co słyszałem, to film kiepski podobno. Dawny klimat starszych filmów ciężko utrzymać przy nowych sposobach kręcenia, a zwłaszcza przy masowym kładzeniu efektów. Świetnie wyszło przy tworzeniu nowego stylu, tak jak np. Nolan, który zrobił świetną trylogię o Batmanie i całkowicie zmienił jego klimat, co ostatecznie stało się lepsze niż ten poprzedni:) A Obcy(jeszcze nie oglądałem, ale zamierzam xd) jest chyba filmem, który musi mieć klimat, bo zwykłych horrorów jest mnóstwo i to zazwyczaj kiepskich - jak ta Noc Oczyszczenia(totalne dno)

ocenił(a) film na 10
Ryloth

O to duże przeoczenie. Film na pewno trzeba obejrzeć. Najlepszy z całej trylogii. Według mnie w tym filmie udało się stworzyć niezwykłą, a zarazem przerażającą atmosferę. Jak oglądałem go po raz drugi po ponad 20 latach, to nadal przechodziły mnie w niektórych momentach ciarki po plecach. To było kino!

ocenił(a) film na 8
Ryloth

JA TAM WOLĘ DECYDUJĄCE STARCIE!