7,9 300 tys. ocen
7,9 10 1 299683
8,6 70 krytyków
Obcy - 8. pasażer "Nostromo"
powrót do forum filmu Obcy - 8. pasażer "Nostromo"

Pmimo sojego zaawansowanego wieku, rok 79, film dalej trzyma poziom. Ci co mowia ze jest stary i nudny to na glowe upadli. Maja racje tylko w jednym, ze film jest stary. Tym bardziej mozemy sie przekonac o klasie filmu, rok 79 i niesamowita realizacja. Film wyprzedzil w tamtych czasach inne o kilka dobrych lat. Moja ocena to 8, chociaz nalezy mu sie dziewiec. Ale przciez oceniamy tu najlepsze filmy, a nie klasyki.
pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
ReDevil_2

Zgadza sie. Film ma juz 28 lat, ale ogladajac go dzis ma sie wrazenie jak by mial zaledwie pare lat. Chodz duzo zawdziecza sie tu remasterowanemu dzwiekowi i obrazowi - mowa oczywiscie o wydaniu dvd, co lepsze - film na dvd posiada certyfikat thx, wiec zle byc nie moze.
Ogladajac go nie czuc kompletnie daty produkcji czyli konca 70tych lat!
Tak jak kolega pisze, film w tam tych latach przeskoczyl inne produkcje o conajmniej 10 lat.

ocenił(a) film na 10
czesio

Dokładnie jak Panowie piszą,pomijając genialny klimat i grozę ,także technicznie film wyprzedził znacznie inne filmy z tamtych lat.Mimo prawie 30 lat ,Alien wciąż intryguje :)(zwłaszcza wersja reżyserska z 2003r,poprawiona komputerowo)

ReDevil_2

miałam okazję widzieć ten film wczoraj po raz pierwszy i myślę że jest wprost genialny - rzadko kiedy mam okazję tak się uśmiać

napięcia i grozy nie znalazłam w nim wcale, wręcz przeciwnie banalną historyjkę o tym ze zabija wszystkich pokolei zostawiając jednego który przeżyje i gumowego potwora z głową jak kadłub bobsleja i rękami z rury od odkurzacza, poprostu porażka i jakiś chory kosmos. jedyne co mi sie podobało to scena znalezienia na planecie na której musieli się zatrzymać tego gigantycznego skamienielina.

ocenił(a) film na 8
counting

no coz chyba za bardzo patrzyles na film realnie. To jest S-F, powtarzam s-f i to z 79, czego sie spodziewales? MATRIXA. Chociaz Pewnie dla niejednego ten film jest lepszy od Matrixa po dzis dzien.

ocenił(a) film na 9
counting

kotku nie jestes z tego pokolenia wiec o czym ty chcesz rozmawiac z nami, pasazerem Nostromo nigdy nie zostaniesz :) wypozycz sobie hostele, pily, itd. bedziesz miala swoje grozy :) bye bye :)

ocenił(a) film na 9
czesio

moja odpowiedz byla skierowana do 'counting' rzecz jasna :)

ocenił(a) film na 8
counting

Dodatkowo trzeba dodac ze Counting smieje sie z filmu na ktorym budowalo sie wspolczesne kino s-f i nie tylko. To tak jakbys sie smial ze starych samochodow w 1930 ze byla malo uzyteczne w porownaniu do dzisiejszych, albo ze rowery mialy wielkie kola i zadnej przerzutki.
ciekawe czy smialbys sie ze swoich rodzicow jak bys sie dowiedzial jakiej muzyki sluchali w twoim wieku. Wyobraz sobie ze ludzie za trzydziesci lat moge sie smiac z Matrixa i zarzucic mu te same wady co ty Obcemu. Teraz jak sie o tym pomysli to wydaje sie nieralne....