7,9 300 tys. ocen
7,9 10 1 299677
8,6 70 krytyków
Obcy - 8. pasażer "Nostromo"
powrót do forum filmu Obcy - 8. pasażer "Nostromo"

Skąd taka wysoka ocena? Cała strona zawalona opiniami ludzi, którzy oceniają na 9 i 10. A co tak naprawdę jest fantastycznego w tym filmie?

Na plus widzę tylko efekty i trochę muzykę, co w latach 70 musiało zrobić ogromne wrażenie.

ocenił(a) film na 10
NexaT

Nie dostrzegasz klimatu tego filmu? Naprawde? Jezeli tak, to nie oceniaj tego filmu w ogole Wyraz swoja opinie ale powstrzymaj sie od oceniania.

Aretus

Dla mnie to obrzydliwy film. Na scenie jak zaczął gościowi z brzucha wyłazić zwymiotowałem. Nigdy nie zrozumiem czym się ludzie zachwycają.

ocenił(a) film na 10
Andrzejek324

Wrazliwy sie znalazl :D

Aretus

To fakt jestem bardzo wrażliwy.

ocenił(a) film na 10
Andrzejek324

Nie przeszkadza Ci to jednak fascynowac sie horrorami typu Sinister, gdzie np.smierc zdawana jest przez najechanie kosiarka na zwiazane ofiary :)

Aretus

Tylko, że tam to trwało kilka sekund i nie było dokładnie pokazane, krew nie bryzgała po ekranie, flaki nie latały.

ocenił(a) film na 10
Andrzejek324

ok, ok, rzeczywiscie bardzo lagodna scena. Spokojnie osoby wrazliwe moga sie wtedy relaksowac. :D

Aretus

Praktycznie nic nie pokazali tam, trwało to tak krótko, że jak ktoś obejrzał film tylko raz to pewnie nawet by nie zapamiętał, że była taka scena. To byłtylko krótki przebłysk, króciutki kadr z filmu. Ja jestem bardzo, ale to bardzo wrażliwy i w ogóle ta scena nie zrobiłą na mnie żadnego wrażenia, bo po prostu była zbyt krótka.

ocenił(a) film na 10
Andrzejek324

Co jednak zrobisz gdy nagle pojawi sie jakas krwawa scena w jakims horrorze ktory Cie zainteresuje ? Moze zdazysz zaslonic oczy ale moze jednak zwymiotujesz. Uwazaj, takie sceny moga sie trafic w Twoim ulubionym gatunku :)

Bywaj zdrow.

Aretus

Oglądam tylko horrory o duchach,zjawach,demonach,szatanie, opętaniach i egzorcyzmach a w tych horrorach nawet jeżeli pojawia się krew to w ilościach śladowych i krwawych scen jest bardzo mało, nigdy krew nie bryzga po ekranie ani nie latają wnętrzności. Wszystkie slashery, gore, horrory o zombie,wilkołakach, wszystkich potworach omijam szerokim łukiem

Aretus

Dlaczego jeśli ocena jest niska, ktoś miałby jej nie wystawić? Przy tym toku rozumowania, na filmweb byłyby oceny tylko 9-10, nawet przy największych gniotach, bo ocenę wystawiałyby tylko osoby, które dany film akurat polubiły. Po to istnieje ta strona, każdy ocenia tak jak ma ochotę. Jak ktoś chce wystawić "Sharknado" ocenę 10, to jego sprawa, niech wystawia. Użytkownik ma prawo wystawić i ocenę i własny komentarz do filmu. To, że jest to jeden z Twoich ulubionych filmów, nie znaczy, że wszyscy mają go lubić. Ja też się nie rzucam na forum chociażby "Ojca chrzestnego" czy innego z moich ulubionych filmów do osób, którym nie przypadł do gustu. Bo niby po jaki kij miałabym to robić? Są gusta i guściki, a Ty nie masz prawa zabraniać komuś oceny filmu.

ocenił(a) film na 10
liwia1988

Masz racje. Wybacz.

Aretus

Obejrzałem ostatnio po raz kolejny i utwierdzam się w przekonaniu, że dzisiaj niestety takie kino nie mogłoby postać. Kiedyś można było fabułę prowadzić powoli, niemal nie ukazywać przemocy i flaków bo poza sceną z posiłkiem nie ma nic takiego. Można było kręcić długie sceny z jednego ujęcia, skupić się na przekazie artystycznym, spójnej wizji świata przedstawionego. Obcy stał się klasykiem sf, ale był też sukcesem kinowym. Mam wrażenie, że dzisiejszy widz przyzwyczajony do szybkiej i wartkiej akcji na Obcym zwyczajnie by się nudził.

Aretus

Aretus, nieczęsto w internecie ktoś przyznaje się do błędu, jestem mile zaskoczona. Pozdrawiam.
Phillosoff, częściowo przyznam Ci rację, aczkolwiek nadal twierdzę, że są gusta i guściki, mnie "Obcy" nie przypadł do gustu gdy miałam z filmem styczność 15 lat temu i obejrzawszy go ostatnio utwierdziłam się w przekonaniu, że film zdecydowanie mi się nie podoba. Może powrócę do niego za kolejne 15 lat :)