7,9 300 tys. ocen
7,9 10 1 299683
8,6 70 krytyków
Obcy - 8. pasażer "Nostromo"
powrót do forum filmu Obcy - 8. pasażer "Nostromo"

Jak sądzicie?

ocenił(a) film na 10

Chodzi o ten statek, który znajdował się na planecie obcych.

Czy jest to może właśnie poprzedni statek 'przeczyszczony' przez obcych, którzy później sobie z niego zrobili wylęgarnię, czy może zwykła atrapa podstawiona przez korporacje w celu pretekstu, by ściągnąć załogę Nostromo, by odwalili całą tajną robotę? Czy może jeszcze tej cywilizacji o której będzie mowa w prequelu?

Sam film oceniam na 10/10. Ale cóż, ja krytykiem nie jestem i daleko mi do ludzi, którzy co drugi film powszechnie uważany za świetny oceniają na ~1-2/10.

ocenił(a) film na 10
miXUE

Zdecydowanie obstawiam przy ostatnim scenariuszu, czyli statek należał do starożytnej cywilizacji tzw Space Jockey w Polsce szerzej znanej pod nazwą Gigantów. Sprawa z rozbitym statkiem na chwilę Obecną wygląda następująco:

"Kiedy Giganci odkryli jaja obcych na odległej planecie, zabrali je by zbadać. By poznać ich działanie, zaatakowali oni pokojowych sąsiadów, "bombardując" ich planetę jajami. Po tym, jak Obcy unicestwili konkurentów, Giganci stwierdzili, że jaja są zbyt niebezpieczne by istnieć. Jako bardzo inteligentna rasa nie chcieli ich bezmyślnie niszczyć, więc rozwieźli je po świecie i pilnowali. Jednak po serii przykrych wypadków postanowili je przewieść w jedno miejsce i zniszczyć, by mieć pewność, że zniszczyli wszystkie. Załadowali je na statki i zaczęli podróż. Jednak na wielu statkach twarzołapy prawie w tym samym czasie uciekły z jaj i zaatakowały załogę. Jak to możliwe że twarzołapy na różnych statkach w tym samym lub zbliżonym czasie przebudziły się? Tłumaczy się to tym, że rzadko były przewożone na statkach, więc szybko wyczuły obecność innych żywych istot. Giganci nie byli przygotowani na taki atak, choć od dawna przeczuwali zagładę ze strony Obcych. Na pokładach zaczęła się rzeź, załogi zostały wyrżnięte i tylko nieliczne statki doleciały na wyznaczone miejsce. Wraki statków dryfowały w kosmosie lub porozbijały się. Choć tak się starali, nie zdołali powstrzymać obcych - sami padli ofiarą tego, co tak dobrze pilnowali. Większość cywilizacji zginęła w ciągu jednej nocy. Potem powoli Obcy też zaczęli wymierać. Przetrwały tylko jaja..."

http://pl.alien.wikia.com

Właśnie jeden z takich statków odkryła załoga Nostromo.

ocenił(a) film na 9
miXUE

a mi to wyglada na statek predatorów!!! napewno nie na ludzki!!! ogladznijcie dokładniej!! pozatym obcy to zwierzę
nie potrafił by podetrzec sobie d...upy a co dopiero wybudowac statek

a tak na margineste w predatrze 2 na statku w gablocie kolekcyjnej czaszek widac czaszke obcego

ocenił(a) film na 10
sayanx

Jakich Predatorów? Czyje zwłoki znaleziono w rozbitym statku na LV 426? Predatora? Czy może przedstawiciela innego gatunku? Odpowiedź jest prosta na pewno nie był to Predator a co za tym idzie wątpliwym jest że statek był właśnie ich środkiem transportu.

Co do zdolności Obcych to w 100% udowodnili, że potrafią korzystać z zaawansowanej taktyki prowadzenia działań ofensywnych co ukazują choćby ich poczynania z części czwartej. Także gatka o ich rzekomym braku zaradności jest tu nie na miejscu. Obydwa AvP pomijam milczeniem bo filmy te ukazują spaczony obraz tego gatunku niezgodny z tetralogią.

PS. takie gabloty kolekcjonerskie mogliby sobie założyć także Dutch - z pierwszego Predatora - oraz Mike Harrigan - z drugiej części...I bynajmniej pierwszym eksponatem nie byłaby czaszka Obcego...

ocenił(a) film na 6
wwl1

Ja bym przedstawił to tak:
Jakiś tam obcy wylądowali na planecie naszych obcych :) zostali zgładzeni i statek już nie odleciał hehe ;)