7,9 300 tys. ocen
7,9 10 1 299677
8,6 70 krytyków
Obcy - 8. pasażer "Nostromo"
powrót do forum filmu Obcy - 8. pasażer "Nostromo"

Od dłuższego czasu interesuję się tym filmem i planuję go obejrzeć. Jest tylko jeden problem - nie lubię horrorów. Zawsze uważałem oglądanie filmu tylko po to, aby nie móc
wieczorem zasnąć za jakąs nową formę masochizmu, a satysfakcję z tego, że serce podskakuje do gardła za głupotę. Tak więc, czy to jest film dla mnie? Czy mogę obejrzeć
film dla samej fabuły i klimatu? Czy dać sobie spokój?

kapsel1997

wiesz jak nie chcesz się przesraszyć to lepiej niem oglądaj skoro to pierwszy raz... potem zasnąć nie będziesz mógł. albo wiesz. zacznij go oglądac bardzo późno zebyś pod koniec od razy zasnął to ci sie nic nie będzie śniło

ocenił(a) film na 6
kapsel1997

"Czy mogę obejrzeć film dla samej fabuły i klimatu?"

Tak, zdecydowanie. "Alien" to gęsty psychologicznie film. Jego groza nie polega na wyskakujących zza rogu potworkach, ale bardziej oddziałuje na skryte lęki człowieka związane z kosmosem. Natomiast sequel Camerona - "Aliens" - to już inne kino, dla tych co lubią się bać.

Na marginesie: jeśli przed tobą pierwszy seans "Aliena", to szczerze zazdroszczę ;)

ocenił(a) film na 9
feuerbach

Co do pierwszej części to się zgadzam, to nie jest film typu "monster movie", akcenty polłożone sa gdzieś indziej.

Druga część to bardziej kino akcji

Trzecia część to znów bardziej klaustrofobiczny survival horror

Czwarta to zwykłe s-f, bez dawki horroru

Urok całej tej serii to właśnie ta zmienność, że kolejni (doskonali skądinąd) reżyserzy nie dublowali stylu pierwowzoru, tylko kręcili po swojemu. Stąd nie ma znużenia motywem, i fajnie się ogląda wszystkie części. Jedynie 4-ka odstaje poziomem, ale ma też swój juenetowski koloryt i styl.

ocenił(a) film na 10
kapsel1997

zal mi kazdego kto nie widzial tego filmu