Odświeżam sobie serię przed obejrzeniem Prometeusza i cóż mogę powiedzieć o Obcym? To film mocno średni, zaskakująco niewiele scen z Obcym, nic mnie specjalnie w tym filmie nie zaskoczyło. Jakoś też nie widzę niczego za co miałbym dać ocenę powyżej 6.
A ja się zgadzam ten film jest średni o wiele lepsza jest 2 ciekawsza jak dla mnie jedynka się wlecze niemiłosiernie rzadko ja oglądam wole genialna 2 i dobra 3 cześć
O tak w "Decydującym starciu" wreszcie jest jakaś akcja, widać że obcy żyją i przemieszczają się a nie są tak sztywni jak w jedynce ;) Obejrzałem jednak wersję 2,5 godzinną i powiem szczerze że jednak w 2 godz tez by się to dało streścić. Obcy 2 dostaje ode mnie 7/10.
Zgadzam sie. Owczesne filmy nie podawaly wszystkiego na tacy i tak jak wspomniales, ludze wtedy mysleli :d
Dla mnie to totalne nieporozumienie, tak naprawdę zero akcji. Tylko napierdalanie po tym nudnym statku kosmicznym pff.
Według mnie to nie ma sensu.
Jak żywe stworzenie może zainfekować syntetycznego androida?
To trochę tak jakbyś komputer chciał wirusem HIV zarazić. Przynajmniej ja to tak widzę.
Tak przez ciekawość zapytam (nie musisz odpowiadać) - ile masz lat ??? Wiesz mam wrażenie że dla ludzi młodych atakowanych nadmiarem akcji i efektów specjalnych, które funduje współczesne kino filmy klimatyczne, nastrojowe i niepokojące wydają się po prostu nudne...Wierz mi jak oglądałem to w kinie jako klikuletni brzdąc (urodziłem się w 1972 r) miałem pełno w gaciach i długo nie mogłem spać - do dziś to jeden z moich ukochanych filmów obejrzanych naprawdę niezliczoną ilość razy, ostatnio zakupiony w wersji BD....
Moim zdaniem właśnie cały urok tego filmu polegał na tym ,że Obcego mało kiedy było widać. Inaczej nie byłoby takiego napięcia w filmie i elementu zaskoczenia np. scena z Dallasem w tych korytarzach wentylacyjnych , to było coś :)
A ja właśnie obejrzałem po raz pierwszy i jestem pod wielkim wrażeniem. Kto się spodziewał nieustannej akcji i ciągłej obecności Obcego na ekranie - zapraszam gdzie indziej. Ja oczekiwałem świetnego horroru i taki też dostałem. Rewelacyjny klimat. Druga połowa filmu nieustannie trzymała w napięciu. I jeszcze ten zupełnie nieoczekiwany zwrot akcji(ten mniej związany z samym Obcym, a bardziej z załogą - kto widział, ten wie, nie chcę bardziej spoilerować, gdyby ktoś tu wszedł szukając opinii).
Teraz tylko nie wiem, czy zabierać się za drugą część. Nie jestem fanem akcyjniaków Camerona i boję się, że może mi ona popsuć wrażenie pozostawione po rewelacyjnej części pierwszej.
Obejrzyj koniecznie - Aliens jest nieco odmienny od filmu Scotta, ale jest naprawdę genialną kontynuacją, godnym następcą genialnego arcydzieła jakim jest Alien. Trójka niestety niszczy wszystko (przynajmniej dla mnie - jeślichceszwiedzieć dlaczego - odszukaj temat "nigdy nie powinien powstać na stronie Alien 3 - pisałem go po innym nickiem piotrbimbasik, zanim skasowali mi konto). Czwórkę mżesz w ogóle sobie darować...