7,9 300 tys. ocen
7,9 10 1 299683
8,6 70 krytyków
Obcy - 8. pasażer "Nostromo"
powrót do forum filmu Obcy - 8. pasażer "Nostromo"

a zależało mi na obejrzeniu wszystkich części, więc wzięłam się wczoraj za oglądanie i zastanawiam się czym można się tu zachwycać. Film był tak porywający, że po prostu zasypiałam. Nie mówię, że film jest zły, ale po tych wszystkich komentarzach spodziewałam się naprawdę świetnego filmu, a tymczasem żadna rewelacja to nie była. W każdym razie mam zamiar obejrzeć pozostałe części.

ocenił(a) film na 6
fibi63

Też muszę się przyznać że pod koniec usnąłem na chwile gdy była reklama, ale na zakończenie się przebudziłem jeszcze - a wspominam o tym, że tam można podziwiać urodę wtedy młodej Sigourney Weaver :)) I to było warte ;))
Co do samego filmu, wiadomo rok 79 nie mógł zapewnić świetnych efektów i jak na obcego było w porządku, też będę oglądać kolejne :)
Także powodzenia i proszę nie zasypiać, kolejne na pewno będą ciekawsze! ;)

zieleble

Włączcie sobie piłę 9 i zachwycajcie się nad mistrzostwem kina dzieci drogie, a dobre stare klasyki zostawcie w spokoju.

ocenił(a) film na 8
lordi222

Jeśli ktoś negatywnie wypowiada się o tym klasyku to musi być dziciakiem? Historyjka może i ciekawa, ale film był nudny.

dolce8

Nie uświadczyłem nudy. Może podczas 10 oglądania. Pierwsze zetknięcie się z tym filmem to napięcie od początku niemal do końca. Film ma klimat. To coś znacznie trudniejszego do pojęcie niż prostacka jatka zwana "akcją". Zaskakujące zwroty akcji jak wyjście z klaty, czy szał tego robota długo zostawały w pamięci.... Dziś ludzie patrzą na ten film z góry bo jest przybytek kina s-f i wszelkiej maści gniotów-horrorów. Zal dupę ściska! Jak ktoś już słusznie pisał-jak obcy wychodził z klaty to wy wychodziliście z pochwy chyba(albo nawet jeszcze nie:)

ocenił(a) film na 9
lordi222

@lordi222, my po prostu nie oglądaliśmy tego filmu wczoraj na Polsacie z reklamami dłuższymi od samego filmu..
nie wiem jak można zachowywać się tak infantylnie i do tego jakby urodziło się wczoraj, i odkryło Amerykę. Przecie ten film to klasyk, ma swoje lata i kiedy wypuszczany był do kin, był po prostu hitem. Pamiętam jak będąc dzieckiem oglądałem zwiastun tego filmu w kinie, to miałem po prostu pełne gacie xd trochę później obejrzałem go na kasecie i myślę, że to jeden z najlepszych do dziś filmów o kosmitach!

użytkownik usunięty
freepick

No tak niestety jak puszczą ci 10 minutowa reklamę to nawet taki klasyk ciężko się ogląda.
Wczoraj jakoś dałem radę bo tego filmu po prostu nie mogłem nie obejrzeć chociaż to już z 6 czy 7 raz to jednak kocham
ten film.

ocenił(a) film na 10
lordi222

zgadzam się z tobą dla dzieci za trudny film niech odpalą se piłę wtedy im mózg się nie przepali od myślenia :)

paul_van_dyk_87

Niestety większosc ludzi to ciemna masa jednak my jestesmy lepsi bo nie liczy sie ilosc a jakosc. Ich moze i jest 90% nas tylko 10% jednak jakość musi wygrać. Ciemna masa nie dostrzega prawdziwych zalet filmów. Do takich zalet należą: klimat, fabuła i muzyka.
Ich mozg nie jest na tyle rozwiniety zeby to pojąć. Dla nich priorytetami są:
-sex
-hardkor
-efekty specjalne
-hektolitry krwii
-mieśnie
-alkohol i narkotyki

Na koniec dodam ze nawet zwierzeta potrafią wiecej wyterzyc mózg. Wystarczy poogladac firmy przyrodnicze gdzie lwy, wilki i inne drapiezniki musza czesto planowac skomplikowaną taktykę do schwytania jednej ofiary. Szczególnie inteligentne są kruki no ale przeciez ciemna masa "myśli", ze liczy sie rozmiar a nie jakosc wiec stworzyli epitet "ptasi móżdżek".

ocenił(a) film na 8
mageftw

Film jest dobry, nawet bardzo dobry, ale lamenty, że wypadł z top100 przez jakieś bliżej nieokreślone dzieci Neo (swoją drogą ciekawe czym wogóle jest ta hybryda:) są nie na miejscu. Średnia 8.0 jest właściwa. Dobry klimat, ciekawa fabuła, pewien schemat który wpłynął na póżniejsze filmy tego typu to na pewno plusy. Ale brakuje tu czegoś co pozwoliło by nazwać ten film wypitnym. Muzyka liniowa nie powaliła mnie, efekty nawet jak na 30 letni film mogłybyć lepsze (jak np. w Gwiezdnych Wojnach). Pełno lampek do niczego nie przydatnych jak w choinkach, komputery na statku jak na kasach w supermarketach w latach 90. (mimo iż ludzkosc jest w stanie podróżować po całym wszechswiecie) Ostatni wybuch zrobiony chyba na lekcji informatyki przez jakiegos gimnazjaliste. Poza tym pare naiwnych scen, jak np. smierc murzyna czy kapitana. Po co wogóle wchodzil do tego tunelu jeżeli zaraz po tym jak dowiedzial sie o obecnosci obcego zacząl uciekac. To czego on tam szukał kuponu totolotka? Pozdro

ocenił(a) film na 10
fibi63

Ten film to arcydzieło pod względem klimatu i budowania napięcia. Jest (był w swoim czasie) bardzo innowacyjny i perfekcyjnie zrealizowany. Kiedy oglądałem go pierwszy raz dawno temu zupełnie nie wiedziałem czego się spodziewać, zaskakiwał z każdą minutą. Fabuła, pomysł, wprowadzenie postaci obcego, która zapisała się na stałe w kulturze masowej i poprowadzenie akcji to majstersztyk w dziedzinie kina science fiction i horroru. Poza tym film nadal wygląda świetnie, zwłaszcza na tle nowych, bezmózgich produkcji. Efekty specjalne nie zestarzały się bardzo i lepiej się je ogląda niż przebajerowane czasami efekty komputerowe. Ten film to po prostu klasyka, kamień milowy i niedościgniony wzór do naśladowania.

użytkownik usunięty
joe_kaktus

Hah no i basta nic dodać nic ująć.
Chociaż i tak coś napisze,niestety świat hanny montany i mało ambitnych filmów typu zmierzch się bardzo niebezpiecznie poszerza co mnie osobiście bardzo martwi nie pisze tu wbrew pozorom tylko o dziewczynach co martwi mnie jeszcze bardziej dzisiaj tzw ''kinomaniakom'' wiele do szczęścia nie potrzeba lekkie i bezsensowne filmiki wystarcza.