Szukam podobnych filmów z tego gatunku, najlepiej horrory/thrillery sf.
W stylu Pandorum, The Moon, Cargo, Even Horizon czy choćby Pitch Black.
Niestety - wymieniłeś większość dobrych w tym gatunku - może więc Odyseja kosmiczna Kubricka - choć to raczej traktat filozoficzny - polecam Blade Runner również Scotta, ale to trochę inna bajka coś z cyberpunku, choć film równie genialny co Alien - chciałbym Ci z całego serca polecić Prometeusz, bo wiązałem z nim ogromne nadzieje, ale niestety filmik co najwyżej średni...
Odyseję widziałem, Blade Runnera też, bo to klasyk. No i na Prometeusza też napaliłem, ale zniechęciła mnie fala krytyki więc nawet w kinie nie byłem. Coś znam, Robale i Misję na Marsa sprawdzę - dzięki i proszę o więcej! :)
Polecam więc genialny, choć zupełnie niedoceniony przez krytykę, choć przwidłowo odczytany przez publikę (patrz recenzje widzów na IMDB) film Verhoevena Starship tropers pl Żołnierze kosmosu - znakomity pastisz/krytyka systemu totalitarnego i pokolenia wychowanego na serialach młodzieżowych z lat 80/90 - film genialny - ale pod waruniem że odbierzesz go właśnie jako pastisz/parodię a nie kino "na serio" bo wtedy wyda Ci się głupi i infantylny, a tak po prostu nie jest - efekt komiczny jest zamierzony....