7,9 300 tys. ocen
7,9 10 1 299683
8,6 70 krytyków
Obcy - 8. pasażer "Nostromo"
powrót do forum filmu Obcy - 8. pasażer "Nostromo"

Pytanie

ocenił(a) film na 9

Zawsze mnie zastanawiało jak ten Obcy przybrał tak bardzo na masie od małego robaka do wielkiego monstrum. Musiał chyba jakis koks żreć.

użytkownik usunięty
Motorcycle_Boy

Oczywiście do dziś tego nie wyjaśniono, a biorąc pod uwagę, że w czasie wzrostu niczym się nie pożywiał to ciało obcego "robaka" musiało by mieć gęstość ołowiu, a dorosły Obcy miałby pancerz grubości 1mm i byłby pusty w środku ;P

ocenił(a) film na 10
Motorcycle_Boy

Powielanie komórkowe, zasilane energia tarcia wytwarzanego przy pełzaniu :-P... To Obcy organizm... Ludzkie prawa i nauki są mu Obce :-D

użytkownik usunięty
szczepan600

nie przekonuje mnie twoje tłumaczenie... jest to ogromna dziura logiczna w scenariuszu

ocenił(a) film na 10

Szczerze... pewnie tak... :-D Nie będę się tym przejmował... z resztą akurat to jakie siły fizjologiczne działają w Obcym jest niezbadane... To coś krwawi kwasem, nadmierny przyrost masy to mały problem :-).

Chyba nie wziąłeś moich tłumaczeń na serio? co?

użytkownik usunięty
szczepan600

kwas zamiast krwi oraz nagłe przybranie masy obcego jest bardziej naciągane niż cyborg ze stopu mimetycznego

użytkownik usunięty

Ale amerykanie prowadzą wstępne prace nad robotem podobnym do T-1000;)

użytkownik usunięty

raczej nic z tego, Camerona poniosła fantazja i jego wizja T-1000 nie będzie osiągalna dla ludzkości nawet i za kolejne 2000 lat

użytkownik usunięty

Będzie i być może nawet w tym wieku, oglądałem program gdzie pokazywali prace nad takim robotem. Oczywiście to nie będzie prawdziwy płynny metal tylko malutkie(i to bardzo, w skrócie nanotechnologia) kulki które dzięki oddziaływaniu magnetycznemu będą się przesuwać względem siebie dzięki czemu będzie się taki robot mógł zachowywać jak płyn i mieć zdolności podobne do T-1000 tylko że większe.

ocenił(a) film na 10

Właściwie to nie... w kosmosie mogą żyć istoty tak dziwne, że nie ogarniemy tego głową. Obcy to pikuś. Kwas w żyłach... sam masz kwasy żołądków... może nie tak silne, ale to jakiś początek.

Cyborg z stopu jest ok... nie wiem o co ci biega :-P

Motorcycle_Boy

obcy jest organizmem doskonałym ! więc się nie dziwię że tak szybko urósł. Jednakże zakładając ze Cię to nie zadowoli -wszechświat jest ogromny, i mogą istnieć w nim organizmy mechanizmy o których pojęcia nie mamy. Może on po prostu jak wyszedł z żywiciela to się dużo najadł, albo po prostu wchłania je z powietrza i egzystuje do własnych tkanek.
Isrtnieje też możliwość że (przypuśćmy że przez cały czas gdzieś sobie smacznie spał) w czasie snu/hibernacji tak dużo rośnie.

ocenił(a) film na 9
cezarywi

Prawa fizyki są jednakowe dla całego wszechświata. Aby organizm (układ) mógł zwiększyć masę, musi wchłonąć jakąś ilość materii.
Czyli żeby urosnąć musi mieć z czego urosnąć. Przykładowo,jesli ważysz 60kg i zjesz powiedzmy 2kg koksu, to teoretycznie możesz przybrać na masie nie więcej niz 2kg.

Motorcycle_Boy

ale alien jest biomechaniczny

ocenił(a) film na 9
cezarywi

Pierwsza zasada termodynamiki odnosi sie zarówno do organizmów żywych jak i układów nieożywionych :)

Motorcycle_Boy

zapewne lecz obcy został stworzony w celach bojowych także miał być idealny więc musiał w szybkim tempie rosnąć do pierwotnej formy:P jak też mówiłem wszechświat jest ogromny i dla niektórych stworzeń mogą nie istnieć zasady termodynamiki. My, jesteśmy tylko ludźmi i myślimy według swoich zasad. nawet jeśli Twoja wypowiedź jest trafna obcy mógł zeżreć całe zapasy w spiżarce Nostromo albo jego tkanki transportują masę i energię znacznie szybciej lub mogą powielać ją do większych rozmiarów.
np.przyjmijmy że obcy zjadł kanapkę -80 gramów -jeżeli jest tak jak ja myślę to organizm obcego może ją powielić 10 krotnie.(to tylko przypuszczenie) wię byłoby 800 gramów. a jak wynika z książki (chcieli towprowadzić do filmu lecz okazałby się za długi) obcy zeżarł całą pakamerę nostromo (wystarczy przeczytać książkę i dowiedzieć się czgoś więcej na temat filmu a nie robić kolejny temat ) i uciekł do kanału wentylacyjnego. dopiero teraz dallas tam miał wejść.

także jeśli Cię nie przekonałem to mi rzykro ale niestety ja tak to widzę i nie należy się sprzeczać:)

użytkownik usunięty
Motorcycle_Boy

"Prawa fizyki są jednakowe dla całego wszechświata."

Wcale tego nie wiemy. Przede wszystkim fizyka nie potrafi odpowiedzieć na pytanie czy wszechświat w ogóle ma koniec i początek, czy jest nieskończony. To samo dotyczy czasu. Jakiś cwaniak w starożytnej Grecji kiedyś rzekł "Wiem, że nic nie wiem", i tego radzę się trzymać :)

zgadzam się