Zawsze mnie zastanawiało jak ten Obcy przybrał tak bardzo na masie od małego robaka do wielkiego monstrum. Musiał chyba jakis koks żreć.
Oczywiście do dziś tego nie wyjaśniono, a biorąc pod uwagę, że w czasie wzrostu niczym się nie pożywiał to ciało obcego "robaka" musiało by mieć gęstość ołowiu, a dorosły Obcy miałby pancerz grubości 1mm i byłby pusty w środku ;P
Powielanie komórkowe, zasilane energia tarcia wytwarzanego przy pełzaniu :-P... To Obcy organizm... Ludzkie prawa i nauki są mu Obce :-D
nie przekonuje mnie twoje tłumaczenie... jest to ogromna dziura logiczna w scenariuszu
Szczerze... pewnie tak... :-D Nie będę się tym przejmował... z resztą akurat to jakie siły fizjologiczne działają w Obcym jest niezbadane... To coś krwawi kwasem, nadmierny przyrost masy to mały problem :-).
Chyba nie wziąłeś moich tłumaczeń na serio? co?
kwas zamiast krwi oraz nagłe przybranie masy obcego jest bardziej naciągane niż cyborg ze stopu mimetycznego
raczej nic z tego, Camerona poniosła fantazja i jego wizja T-1000 nie będzie osiągalna dla ludzkości nawet i za kolejne 2000 lat
Będzie i być może nawet w tym wieku, oglądałem program gdzie pokazywali prace nad takim robotem. Oczywiście to nie będzie prawdziwy płynny metal tylko malutkie(i to bardzo, w skrócie nanotechnologia) kulki które dzięki oddziaływaniu magnetycznemu będą się przesuwać względem siebie dzięki czemu będzie się taki robot mógł zachowywać jak płyn i mieć zdolności podobne do T-1000 tylko że większe.
Właściwie to nie... w kosmosie mogą żyć istoty tak dziwne, że nie ogarniemy tego głową. Obcy to pikuś. Kwas w żyłach... sam masz kwasy żołądków... może nie tak silne, ale to jakiś początek.
Cyborg z stopu jest ok... nie wiem o co ci biega :-P
obcy jest organizmem doskonałym ! więc się nie dziwię że tak szybko urósł. Jednakże zakładając ze Cię to nie zadowoli -wszechświat jest ogromny, i mogą istnieć w nim organizmy mechanizmy o których pojęcia nie mamy. Może on po prostu jak wyszedł z żywiciela to się dużo najadł, albo po prostu wchłania je z powietrza i egzystuje do własnych tkanek.
Isrtnieje też możliwość że (przypuśćmy że przez cały czas gdzieś sobie smacznie spał) w czasie snu/hibernacji tak dużo rośnie.
Prawa fizyki są jednakowe dla całego wszechświata. Aby organizm (układ) mógł zwiększyć masę, musi wchłonąć jakąś ilość materii.
Czyli żeby urosnąć musi mieć z czego urosnąć. Przykładowo,jesli ważysz 60kg i zjesz powiedzmy 2kg koksu, to teoretycznie możesz przybrać na masie nie więcej niz 2kg.
Pierwsza zasada termodynamiki odnosi sie zarówno do organizmów żywych jak i układów nieożywionych :)
zapewne lecz obcy został stworzony w celach bojowych także miał być idealny więc musiał w szybkim tempie rosnąć do pierwotnej formy:P jak też mówiłem wszechświat jest ogromny i dla niektórych stworzeń mogą nie istnieć zasady termodynamiki. My, jesteśmy tylko ludźmi i myślimy według swoich zasad. nawet jeśli Twoja wypowiedź jest trafna obcy mógł zeżreć całe zapasy w spiżarce Nostromo albo jego tkanki transportują masę i energię znacznie szybciej lub mogą powielać ją do większych rozmiarów.
np.przyjmijmy że obcy zjadł kanapkę -80 gramów -jeżeli jest tak jak ja myślę to organizm obcego może ją powielić 10 krotnie.(to tylko przypuszczenie) wię byłoby 800 gramów. a jak wynika z książki (chcieli towprowadzić do filmu lecz okazałby się za długi) obcy zeżarł całą pakamerę nostromo (wystarczy przeczytać książkę i dowiedzieć się czgoś więcej na temat filmu a nie robić kolejny temat ) i uciekł do kanału wentylacyjnego. dopiero teraz dallas tam miał wejść.
także jeśli Cię nie przekonałem to mi rzykro ale niestety ja tak to widzę i nie należy się sprzeczać:)
"Prawa fizyki są jednakowe dla całego wszechświata."
Wcale tego nie wiemy. Przede wszystkim fizyka nie potrafi odpowiedzieć na pytanie czy wszechświat w ogóle ma koniec i początek, czy jest nieskończony. To samo dotyczy czasu. Jakiś cwaniak w starożytnej Grecji kiedyś rzekł "Wiem, że nic nie wiem", i tego radzę się trzymać :)