7,9 300 tys. ocen
7,9 10 1 299677
8,6 70 krytyków
Obcy - 8. pasażer "Nostromo"
powrót do forum filmu Obcy - 8. pasażer "Nostromo"

Od paru lat chcę się zabrać za oglądnięcie trylogii "Obcego", jednak gdy wyszedł "Prometeusz" zastanawiam się, czy zacząć właśnie od "Prometeusza" czy lecieć po kolei filmy jak wyszły. Dzięki za odpowiedzi ;)

ocenił(a) film na 8
96sheila96

Oglądałem kilka miesięcy temu Prometeusza i skończyłem właśnie wszystkie części Obcego (wersje specjalne). W zasadzie sobie odświeżyłem serię Obcego, bo już dawno temu oglądałem ją, tyle że niewiele z niej pamiętałem, oprócz tego że była super :)

Wg mnie jest tylko jedna krótka scenka (ujęcie) w 1 części Obcego (i druga podobna scena w 2 części, ale to już powtórka z rozrywki), którą przyjemniej się ogląda, która wywoła jakieś większe emocje i coś nam od razu wyjaśni, jeśli już oglądaliśmy Prometeusza, dlatego polecam zacząć właśnie od tego filmu.

ocenił(a) film na 10
96sheila96

Leć zgodnie z kolejnością wydawania filmów.
Prometeusz odbierze sporo tajemniczości pierwszym częścią obcego.

Dealric

Hmm, teraz to już nie wiem, chyba wybiorę Twoją opcję.

ocenił(a) film na 8
Dealric

Ja tak oglądałem i niczego mi Prometeusz nie odebrał. To są generalnie różne filmy.
Kolejność jest moim zdaniem w 95% obojętna, tak jak pisałem - oprócz tej jednej sceny, gdzie od razu by się coś wyjaśniło w Obcym (a to jest lepszym rozwiązaniem moim zdaniem bo automatycznie będziemy wiedzieli jak łączą się obydwa te filmy i dlaczego to Prometeusz jest prequelem).