Chciałabym się zapytać czy ktoś wie może w jakim czasie się to wszystko rozgrywa?? Najbardziej chodzi mi o rok:)
ciekawe pytanie,nie jestem pewien,ale wydaję mi się,że jest rok 2084,jedyny dowód na to jest w pokładowym komputerze "matka" na holowniku Nostromo.W momencie kiedy Dallas wchodzi do "matki" wyświetla się komputer i różne ogólne dane,jeśli się dobrze przyjrzeć jest tam też rok/time czyli czas obecny,tak mi się wydaję,no i było tam 2084:)
@dombek1 Gdzie można zobaczyć ten hit filmowy? :> To "KapitanOrzech" gra tam huntera, czy ... tego "drugiego" :D ?
Tak, tak wiem, trollowałeś sobie. Z drugiej strony to, że komputer wyświetla tylko proste znaki, nie znaczy o jego prymitywności. Po co marnować moc obliczeniową na jakieś upiększacze? Spójrzcie sobie na konsole współczesnych komputerów montowanych w wozach bojowych/samolotach. Wizualnie nic się nie zmieniło od lat 70'tych, (no może oprócz ekranu dotykowego), ale nie musiało. Ten komputer ma liczyć, nie wyświetlać filmy w HD.
12 czerwiec 2121 Nostromo startuje z Thedus na z Ziemię. Akcja filmu dzieje się pomiędzy 3 a 6 czerwca 2122 roku. Nostromo został wybudowany w 2101 roku. Taka ciekawostka - na filmie, na początku jest podane, że frachtowiec przewozi rafinerię z 20 mln ton wzbogaconej rudy. Natomiast na ekranie Matki widać pojemność 200 mln ton. Gdzie jest pomyłka? Nie sądzę, żeby wysyłali rafinerię załadowaną do 1/10 możliwej pojemności - mało opłacalne. A tu zrobiony przeze mnie screen: http://img844.imageshack.us/i/nostromocapacity.jpg/
rozumiem,że książka wzbogaciła twoją wiedzę na ten temat? Czy w filmie wyłapałeś,który jest rok?:) A o ropie to mało istotny szczegół,ponieważ pojemność,a ilość to co innego. Nostromo ma pojemność 200,a wziął ze sobą 20,tak jak wspomniałeś.Żadnej pomyłki raczej tu nie ma,poza tym to na prawdę szczegół.
Mało opłacalne? Przecież z góry wiadomo,że nie chodziło o ropę bo firma chciała obcego,ropa to tylko pretekst dla naszych bohaterów żeby nic się nie domyślali,a poza jeśli już mówimy o jakichkolwiek zyskach to ropa w porównaniu z tymi zyskami jakie da xenomoprh to nic,mylę się?:) Książek nie czytałem,ale w filmie da się dużo wyłapać.
Nie tyle książki, co wiele stron pasjonatów w sieci :) Chociaż scenariusze również. Co do ropy - w filmie mowa o rudzie, w książkach o ropie. Co do pojemności i wielkości ładunku to mogę się zgodzić - Firma wysyłając Nostromo na LV wiedział już o sygnale, i dlatego w ostatniej chwili przed startem wetknięto tam Asha. Wracając do książek to radzę przeczytać jeśli jesteś fanem serii - naprawdę fajnie napisane. A i polecam jeszcze jedną pozycję http://www.filecrop.com/Aliens-Colonial-Marines-Technical-Manual.html - pasjonująca lektura :)