7,9 300 tys. ocen
7,9 10 1 299683
8,6 70 krytyków
Obcy - 8. pasażer "Nostromo"
powrót do forum filmu Obcy - 8. pasażer "Nostromo"

Strach budowany

ocenił(a) film na 9

Jedna z tych serii, którą stawiam na najwyższym miejscu. Pierwsza część mimo sędziwego już wieku (1979), po odświeżeniu w wersji DVD, wygląda zupełnie tak jakby była dopiero co nakręcona. Polskie kino jeszcze długo nie zrobi filmu z tak dobrymi efektami specjalnymi. Brak w filmie ingerencji komputerowych efektów sprawia, że obraz staje się bardzo realistyczny. Heh no może za wyjątkiem jednej z ostatnich scen kiedy to wybucha statek Nostromo ;). Czytałem wcześniej, że film nudzi. Mnie jednak cieszy, że każda z części obcego ma swój specyficzny klimat. Na wartką akcję akurat można liczyć w sequelu (najlepszej części jak dla mnie, wyreżyserowanej przez nie byle kogo ale samego Camerona). W pierwszej mamy za to bardzo spokojny początek, i budowanie grozy w miarę upływu czasu. Gdyby oglądać film pierwszy raz, nie słysząc o nim ani słowa, ktoś pomyślałby ot, jakiś kolejny s-f, dopiero po jakimś czasie zmieniłby wyobrażenie. Film ten to oczywiście absolutny klasyk i wracam do niego nierzadko(jak i również do innych części oraz gier związanych z tą tematyką).