7,9 300 tys. ocen
7,9 10 1 299683
8,6 70 krytyków
Obcy - 8. pasażer "Nostromo"
powrót do forum filmu Obcy - 8. pasażer "Nostromo"

jak na tamte czasy świetna sprawa, ale nic poza tym. Stworek wychodzący z brzucha. Zero zachwytu.

ocenił(a) film na 9
Charlie_M_

acha no i jeszcze jedno teraz czekam na komentarze typu "nie zrozumiałeś filmu" bądź "film mimo wszystko ma głęboką fabułę"

ocenił(a) film na 10
Charlie_M_

Napisałeś bardzo konstruktywną krytykę :P
Może byś coś więcej wyskrobał? Bo coś kiepsko ci wyszło? Efekty były wspaniałe, ale to nie grają główną rolę w filmie. Ciekawe co ci się nie podobało? Klimat? Fabuła? Aktorzy?

ocenił(a) film na 9
ziolo

Najważniejsza dla mojej oceny jest fabuła i to co nam chce reżyser powiedzieć, coś przekazać i u mnie na fabule można zyskać 7,8 punktów, ta fabuła była płytka, zasługiwała góra na 2 a reszta głosów, które otrzymał ten film to efekty i innowacyjność. Jednak to za mało, przynajmniej dla mnie.

ocenił(a) film na 10
Charlie_M_

Ta fabuła raczej nie była płytka. Przynajmniej taka jest moja opinia. Oglądając po raz pierwszy Obcego byłem cholernie przerażony, interesowało mnie, czy ktoś zginie czy przeżyje, bo naprawdę można zżyć się z tymi bohaterami. Oni nie są tutaj przedstawieni, jako tło, tylko stanowią ważną całość. A to poprzez umiejętny scenariusz. Film wciąga jak cholera, postać Aliena jest po prostu straszna i za każdym razem oglądanie tego filmu sprawia mi i wieeeeeeelu ludziom satysfakcji. Po raz pierwszy pokazano kosmos, ktory nie jest krystalicznie czysty, wymyślono potwora, którym do dziś inspirują się twórcy i który budzi strach. Film nie jest głupi, wszystkie części obcego oprócz czwórki i niewypałów AvP stanowią idealną całość, są momenty zadumy. Efekty sa genialne, nawet jak na tamte lata, a cała otoczka tego filmu jest niesłychana. Film jest wysoko praktycznie we wszystkich rankingach.
Ale jeżeli fabuła według ciebie była płytka, to ten film do ciebie niestety nie trafił. Jednak w mojej opinii się mylisz. Ten to broń boże nie tylko efekty. Ale Ty tego niestety nie zauważasz. Trochę dziwne, ale cóż...

ocenił(a) film na 10
ziolo

Po pierwsze cała fabuła od samego początku jest już spowita tajemnicą i nie jest taka prosta i przewidywalna,tu chodzi o sytuację załogi w jakiej się znaleźli i sygnał,który ich obudził.Dalej już nic nie wiemy i ta fabuła wciąga coraz bardziej,aż w końcu odkrywamy przerażającą prawdę o przerażającym potworze,który jest świetnie pokazany,przerażająca wizja Gigera.
Film coraz bardziej zapędza się fabularnie w postać obcego,który to jest tajemniczy i zdaję się być wielką niewiadomą.Ale klaustrofobiczne akcje i uśmiercanie bohaterów po woli i pojedyńczo nadaję jeszcze większego klimatu.Potem jak się okazuję dowiadujemy się o zamiarach tajemniczej firmy Weyland Yutani,która ma własne cele co do obcego.Potem to już tylko akcja,napięcie,klimat,strach i zaskakująca końcówka.Połączenie horror sci fiction wyszło fantastycznie,a muzyka,która nadaje filmowi oryginalności sprawia,że film jest jedyny w swoim rodzaju.Tu nie chodzi o jakąś głębie,to nie jest romansidło z lat 80 czy dramat,tylko horror sci fi.
Co do efektów specjalnych wystarczy wspomnieć fakt,że obcy dostał za nie Oscara,a w tamtych czasach z pewnością robiły one wielkie wrażenie.
Obcy ma jedyny w swoim rodzaju,nie powtarzalny klimat.
Nota 10/10,tak na prawdę ciężko znaleźć filmy sci fi,które można by postawić obok takiego klasyka.Mówię tu o horror sci fi,bo są inne rodzaje Sci fi typu Star Wars,Star Treak,Odyseja Kosmiczna,Blade Runner,czy choćby taki Predator,ale to odrębne rodzaje w tym gatunku :)
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Ajinur

Ja miałem 14 lat 'srałem w majtki' tak się bałem;] Obcy 4 obejrzałem 15 minut może...;d

Jak dla mnie jest to jeden z najlepszych filmów w Historii kina jeśli chodzi o sf i horror(cała saga oczywiście).

Efekty jak na taki stary film są przecudne.

ocenił(a) film na 10
Charlie_M_

Dla mnie ten film zawsze pozostanie numerem jeden w kategorii scifi-horror. Postac Aliena to ucieleśnienie zła wobec którego ludzie są całkowicie bezradni. Szybki,silny, inteligentny i z kwasem zamiast krwi, a na dodatek jego przerażający sposób rozmnażania. Gatunek którego jedynym celem jest zabijanie.

Wracając do samego filmu, to mam pytanie do Charliego:
Który film jest według ciebie lepszy w tej kategorii?

Charlie_M_

Człowieku, trzeba spojrzeć przez pryzmat tamtych lat. Napiszę co mój wuja mi powiedział. Ponoć gdy był studentem, a ten film się pokazał w kinach odrazu na niego pobiegli. Ponoć wszyscy byli pod wielkim wrażeniem co się działo na ekranie. Po prostu nie mogli uwierzyć, że to tylko efekty specjalne.