7,9 300 tys. ocen
7,9 10 1 299677
8,6 70 krytyków
Obcy - 8. pasażer "Nostromo"
powrót do forum filmu Obcy - 8. pasażer "Nostromo"

Ostatnio odświeżyłem sobie wszystkie cztery filmy z tytułowym 'Obcym'.
Nie miałem niestety okazji obejrzeć reżyserskich remake'ów, więc postanowiłem poszukać czegoś na ich temat i scen w nich zawartych.
I tutaj moje zaskoczenie. Z tego co udało mi się dotąd wyczytać to 'Obcy - 8 pasażer Nostromo' posiada, aż 4 różne wersje. Dotąd myślałem, że są tylko 2 - kinowa i reżyserska.

Te 4 różne wersje to:
- kinowa - ta, którą wszyscy dobrze znamy
- reżyserska (zwaną także specjalną) - niektóre sceny z kinówki zostały wycięte, dodano także kilka nowych
- rozszerzona - połączenie kinówki i reżyserki + kilka nowych ujęć
- virtual workprint - połączenie wszystkich wyżej wymienionych + dodanie wcześniej nieopublikowanych scen - to najdłuższa wersja (ma ktoś na nią namiar ?)

Dwie ostatnie to fanowskie dzieła, które nie zostały oficjalnie wydane.

Tutaj moje pytanie.
Czy pozostałe filmy:
- 'Obcy: Decydujące starcie'
- 'Obcy 3'
- 'Obcy: Przebudzenie'
posiadają oprócz wersji kinowej i reżyserskiej jakieś inne 'specjalne' ?

Jeżeli tak to prosiłbym o ich wypisanie, bo z chęcią bym sobie je zobaczył :)
Namiary, gdzie można je obejrzeć mile widziane :)

RockyOne

Na fanedit.org jest obecnie 7 fanowskich wersji filmów z serii. Wystarczy wpisać "Alien" w szukajkę i wyskoczą.

ocenił(a) film na 10
alex_nowotnik

Dzięki wielkie za podesłanie stronki :) !
Tylko jak mogę ściągnąć stamtąd te wersje 'extended' ?
Np. znalazłem sobie pierwszą część Obcego w wersji 'virtual workprint' i nie widzę nigdzie odnośnika do download'u, albo do obejrzenia online.

Tutaj link:
http://www.fanedit.org/ifdb/component/content/article/83-fanedit-listings/extend ed-edition/86-alien-appendix-2-the-virtual-workprint

RockyOne

Ohoho, akurat seria "Alien Appendix" jest najtrudniejszą do znalezienia ze wszystkich wersji. Można ją dostać praktycznie tylko na Usenet albo kontaktując się z właściwymi osobami (polecam poszukać państwa "meedermow" albo tb1971). Są różne miejsca z linkami ale wszystkie jakie mogę znaleźć są niestety martwe. Pozostałe wersje Aliena są na fanedit.info.

Znalazłem jeszcze 2 wątki mogące mieć przydatne informacje:
http://www.alienhive.pl/forum/index.php?topic=1283.0
http://board.g4sa.net/viewtopic.php?t=1277&sid=f2352e8a50ccbe1a42b4d6c2e9263017

ocenił(a) film na 10
RockyOne

Panie i Panowie, zwracam się do Was z ogromną prośbą.
Szukam od dłuższego czasu tych fanowskich edycji, ale bezskutecznie :/. Odnośniki padły, albo zostały usunięte..
Może ktoś posiada jakieś bezpośrednie linki do downloadu, albo ma u siebie na dysku ? Jeżeli tak to prosiłbym o kontakt.
Dzięki :) !

RockyOne

na ruskich torrentach jest http://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=3913135

a ja dorzuce od siebie że mam wszystkie fragmenty jedynki jakie dało się dorwać z dodatków bluray a których nie ma w wersji reżyserskiej, i już tak sie rok ślamazarnie zabieram za klejenie swojej wersji rozszerzonej, może za pare lat skończę :D

ocenił(a) film na 10
Juziol

@Juziol
Jedyna fanowska edycja jaką u siebie mam to właśnie ta, którą teraz podałeś. Jedyna różnica to waga. Mój edit waży 1.36GB, a podany przez Ciebie od ruskich 1.62GB
Ale dzięki wielkie :) !

Gdybym posiadał te brakujące fragmenty to skleiłbym coś takiego:
podstawka z lektorem w 1080p + usunięte klatki do których dodałbym napisy.

A więc moja prośba dalej aktualna:
>Poszukuję fan-edit'ów całej quadrologii Alien'a , które zawierają jak najwięcej wyciętych scen.
Krótko pisząc - jeżeli ma ktoś kozacko zmontowaną edycję niech pisze.

Posiadane przeze mnie wydanie reżyserskie będące na Blu-Ray nie spełniło w pełni moich oczekiwań.
Niby są tam dodane materiały, których wcześniej nie było, ale to nadal nie jest to..
Np. director's cut pierwszego Alien'a znajdujące się płytce BR trwa 1h 55m 42s (bez napisów końcowych 1h 53m 00s), a fanowski zlepek 2h 19m 28s (bez napisów końcowych 2h 16m 43s) !
To już wersja kinowa jest dłuższa od tej reżyserki coś o 5 minut chyba..

ocenił(a) film na 7
RockyOne

Czy ruszyło się coś w temacie ? Bardzo mi zależy na tej najdłuższej wersji Alien'a tej 2h 19m 28s

ocenił(a) film na 10
djcoco

Niestety nie.. :/

ocenił(a) film na 7
RockyOne

Dobra to możesz napisać jakie wersje najlepiej obejrzeć Alien, Alien 2 ..... Znaczy reżyserską czy może jakąś inną

ocenił(a) film na 10
djcoco

Jeżeli nie masz dojścia do wersji workprint to najlepiej obejrzeć wersję reżyserską/rozszerzoną - posiadają one dodatkowe sceny, które warto jest zobaczyć.
Tutaj polecam Alien 3, który dzięki dodanym scenom jest prze kozacki.

Jednak i tak najlepsze są właśnie workprint'y. Mają w sobie sceny, których nie zobaczysz nigdzie indziej.
Posiadam taką kopię pierwszego Aliena.

ocenił(a) film na 7
RockyOne

Znalazłem coś takiego w sieci ale nie wiem czy to ta wersje:

Alien³ 2003 Special Edition Restored Workprint Version 1080p BDRip x264 DTS oan
Alien Ridley Scott, 1979 Virtual Workprint RePoPo
Alien Virtual Workprint FANEDIT FIXED RePoPo
Alien³ WORKPRINT 1992

ocenił(a) film na 10
djcoco

Wersja 'Alien 3', o której pisałem to wersja reżyserska, którą znajdziesz w Internecie bez problemu z napisami PL.

To co Ty podałeś to właśnie jakieś fanowskie edit'y.