7,9 300 tys. ocen
7,9 10 1 299677
8,6 70 krytyków
Obcy - 8. pasażer "Nostromo"
powrót do forum filmu Obcy - 8. pasażer "Nostromo"

Zdaje się, że Polsat na nowo zaczyna puszczać całą serię Obcych, więc i ja otwieram dyskusję (chociaż podejrzewam, że i tak zaroi się od wpisów).
Odwieczne pytanie: która część jest najlepsza ?
Osobiście uwielbiam całą serię, ale ukochana pozostaje część pierwsza. Według mnie jest najbardziej klimatyczna i prawdziwie thrilerem. Z każdymi kolejnymi częściami Obcy staje się bardziej kinem akcji niż dreszczowcem. Może właśnie dlatego kolejne części, a szczególnie dwójka, mają chyba więcej zwolenników. Chociaż sam nie jestem pewien, czy druga część nie dorównuje Obcemu Scotta, a nawet przewyższa. Być może zdanie zmieni się po obejrzeniu całej serii. Oczywiście to tylko moje skromne zdanie. Ciekaw jestem opinii innych fanów i nie tylko fanów
Z góry mówię, że hejterom i innnym trolom wstęp wzbroniony :)
W razie co nie zawawacham się zgłaszać do redakcji. Nie chcemi się tu wyczytywać durnowatych wpisów, tylko podyskutować merytorycznie.

Do szybkiego :)

ocenił(a) film na 9
chemas

Też kocham całą serię. 1 i 2 część najlepsze. 3jka w klimacie 1jki, w sumie chyba nawet bardziej straszniejsza. 4ka to dla mnie porażka, był potencjał, ale zmarnowany kompletnie.

Ale jak bym miał wskazać to najbardziej kocham A L I E N S Camerona ;) uwielbiam kaprala Hicksa, ale to chyba każdy hehehehe. No i końcówka walka w robocie z królową urywa łeb.

ocenił(a) film na 10
chemas

Dla mnie dyskusja ,która część jest najlepsza zawsze sprowadza się do pytania "ALIEN "czy "ALIENS"? Według mnie jedynka delikatnie przed dwójką.

chemas

Ach, jak milo ze ktoś ma takie samo zdanie jak ja. Bo znajomi zakrzyczeli, ze staroć, ze efekty specjalne do d... i ogólnie dno i wodorosty ;)
A ja film znowu oglądałam, po raz nie wiem który i byłam wniebowzięta. Kurcze, uwielbiam ten film. Jak dla mnie genialny jest - oczywiście pisze o jedyneczce. Jak dla mnie, absolutnie najlepsza część. Ma niesamowity klimat, tego mi brakuje we wszystkich pozostałych częściach.
A na drugim miejscu chyba bym dala "Prometeusza". Ze względu na reżysera, przeniósł trochę / ale tylko odrobinkę niestety/ magii z pierwszej części.
Pozdrowionka dla wszystkich fanów Obcego!

użytkownik usunięty
Mala_29

Oj tak, klimat pierwszej części po prostu wbija w fotel :))) Fajne wprowadzenie i stopniowe posuwanie się dalej wraz z rosnącym napięciem które nie ustaje do samego końca. A już w następny weekend kolejna część, już się nie mogę doczekać ;)

użytkownik usunięty
chemas

Ja nie ukrywam, że najbardziej czekam, aż Polsat pokaże "Decydujące starcie". Według mnie Cameron zrobił najlepszą kontynuację w historii kina. Zaraz mi się oberwie, że piszę banały, ale naprawdę rzadko zdarza się, żeby sequel był tak dobry jak pierwowzór. Z części 3 i 4 mało już pamiętam - oglądałem lata świetlne temu :-).

trudno się nie zgodzić. Cameron "wielkim reżyserem jest". Robi dobre kino akcji, z wszystkimi jego elementami.
Jednak uważam ze tylko filmy R. Scota maja to "coś", kurcze, nie wiem, jak to określić.... Dlatego właśnie w moim prywatnym rankingu, za najlepsze części o Obcym, uznałam tylko pierwsza cześć i ostatnia, czyli Prometeusza.
W każdym razie, z przyjemnoscia obejrzę "Decydujące starcie", jako kawal porządnego kina. Pozdrowionka

ocenił(a) film na 9

Oczywiście, że Cameron zrobił bardzo dobrą kontynuację. Jest to z pewnością jedna z najlepszych. Mimo to, dla mnie Obcy Scotta wywarł największe wrażenie i jak na razie prowadzi. Ale cóż zobaczymy ... :)

ocenił(a) film na 9
chemas

Dobra, podsumowując. Zdecydowanie najlepszy jest oczywiście początek. Nikt już później według mnie oczywiście nie doścignął Scotta. Cameron poszedl u inną stronę i doceniam to, ale nie mój klimat. Fincher próbował powrócić, nie do końca mu się to udało. Do tej pory nie wiem co mam do końca sądzić o trójce. Zdecydowanie najgorsza jest według mnie (i pewnie nie tylko) czwórka. Resurection to po prostu przyzwoite kino akcji, ale niestety sama historia jest mocno naciągnięta. Tak więc Obcy - 9, Decydujące Starcie - 7,5, Obcy 3 - 8, a Obcy przebudzenie między 6,5 a 7.
Dodam jeszcze tylko, że na wielki plus dla czwórki działa postać obcego.

użytkownik usunięty
chemas

Ja stworzyłem sobie klasyfikację
Miejsce:
1. Obcy-ósmy pasażer Nostromo
2.Obcy-decydujące starcie
3. Obcy 4
4.Obcy 3

ocenił(a) film na 9

Czyli generalnie pozycja "ósmego pasażera" nie podlega dyskusji, a pozostałe, to kwestia gustu. :)
Przeglądając rózne wątki, zauważyłem, że trójka jest najbardziej kontrowersyjna.

chemas

Trójka jest kontrowersyjna w stosunku do swojej poprzedniej części. Dwójka jest najbardziej "hollywoodzka", rozmach, wybuchy, akcja, heroizm, oraz optymizm. Wbrew pozorom dwójka jest genialna, mimo swojej "hollywoodzkości". Film Finshera jest wręcz kompletnym przeciwieństwem dwójki: jest dużo mniejszy rozmach, akcji jest mniej, a przede wszystkim jest bardziej mrocznie i pesymistycznie. Już od samego początku daje po sobie znać, że nie będzie to Obcy do jakiego przyzwyczaił nas Cameron, bardziej zbliżony do tego Scotta. Trójka na początku mnie rozczarowała, ponieważ otrzymałem nie to czego się spodziewałem, ale za drugim podejściem dużo lepiej ją doceniłem. Jest to świetna kontynuacja, wadą są niestety efekty specjalne, a konkretniej obcy z bluescreena, oraz bezsensowny pretekst będący motorem całej fabuły.

ocenił(a) film na 9
szmyrgiel

Z Trójką miałem podobnie. Podsumowując trzeba stwierdzić, że cała seria jest super i tyle :) Nawet czwórka, hehe

chemas

Racja. Ja bym jeszcze do tego zaliczył przez część mocno krytykowanego Prometeusza. Daleko mu do geniuszu pierwszych dwóch Alienów, ale uważam go za dobre sf osadzone w realiach Obcego w przeciwieństwie do serii AvP.

ocenił(a) film na 9
szmyrgiel

Właśnie Prometeusza nie oglądałem, więc się nie wypowiadam, ale obejrzę na pewno :) A seria AwP niestety cienizna.

chemas

Miałam coś dodać od siebie, ale wszystko już zostało powiedziane