7,9 300 tys. ocen
7,9 10 1 299683
8,6 70 krytyków
Obcy - 8. pasażer "Nostromo"
powrót do forum filmu Obcy - 8. pasażer "Nostromo"

bardzo słaby

ocenił(a) film na 3

No moze nie taki beznadziejny do konca ale film absolutnie nie wytrzymuje proby czasu. Napewno zrobil wrazenie w 79 ale 27 lat pozniej nazwyczajniej zieje nuda i przewidywalnoscia. Pisze ten komentarz bo tak naprawde dziwi fakt ze tyle osob zachwyca sie nad owszem klasyką ale bez przesady. Gwiezdne wojny czy Powrot Jedi z tamtych lat ktore niby stawia sie na równi z Obcym 1 nadal zapieraja dech w piersiach kiedy je ogladamy dzisiaj - czego nie mozna powiedziec o komentowanym filmie. Otoz tak naprawde przez pierwsz 57 minut nie dzieje sie nic - grupa astonautow przechwyca akustyczny sygnal z nieznanej planety i zanim odkrywaja tajemnice mija pol filmu. Poczym jeden z bohaterow rodzi malego potworka ktory wczesniej przykleił mu sie do glowy i nie chciał zleźć:) Tylko brakowało aby potworek zawołał Mama, Tata! Pozniej reszta załogi lata za nim po kanalach wentylacyjnych by go zniszczyc a przy okazji dowiadujemy sie ze Ash był robotem. Naprawde zieje nuda! 1 czesc Obcego jak na tamte lata OK ale wobec innych filmow z tamtej epoki przegrywa i to z kretesem.

Yetino

nadeszła wielkopomna chwila... chyba pierwszy raz widzę osobe, która tak nisko oceniła ten film;)
ja nie mam ci za złe, osobiście mi się podobają bardziej dwie kolejne części. Tą część akurat wysoko cenię, ale niestety ten film był dla mnie tylko jednym z tych lepszych...

ps. a co do gwiezdnych wojen to u mnie akurat na odwrót:)

ocenił(a) film na 10
Yetino

Dla mnie to właśnie Gwiezdne Wojny padają - nie tylko przy próbie czasu, jak w przypadku pierwszych części, które są po prostu śmiesznie naiwne i tylko NIEKTÓRE sceny mogą się tu bronić mianem klasyki, ale i teraz, kiedy kręcone ostatnio części to plastikowe komupterowe animacje, pod każdym względem artystyczne pustaki.
Obcy to jest klasyka - i to najwyższego lotu.

ocenił(a) film na 9
Agi_i_Mis

Dla mnie owszem Obcy - 8 pasażer Nostromo osłabnął pod względem efektów specjalny. Ale KLIMAT , to się nie zmieniło gdy go pierwszy raz oglądałem , klimat wylewał się z telewizora i pełzł do mnie jak dziewczynka z Ringu. (zapomniałem jej imienia). Poza tym Obcy -8 pasażer.... jest klasykiem.

ocenił(a) film na 10
Yetino

Leszku, Leszku, Leszku... To, że Ci się nie podoba - to ok. Smutne, ale ok, to twoje zdanie. Ale, że stwierdzasz, że nie wytrzymuje próby czasu i że jest słabe w porównaniu z innymi filmami tamtego okresu, to... to już profanacja. Nie jestem osobą emocjonalną, nie zamierzam się wykłócać przez odpowiedzi na forach, ale gdy czytam coś takiego, to mam ochotę chwycić za grabię i to na dodatek zardzewiałe. Oczywiście można twierdzić, że Obcy jest do kitu, albo, że Adolf Hitler to największy dobroczyńca rasy ludzkiej... no ale czy jest w tym jakiś sens?

ocenił(a) film na 10
Yetino

Przede wszystkim - tego filmu nie należy oglądać w domu, na ekranie telewizora (pałaszując jeszcze chipsy lub pop-corn). Sala kinowa tworzy znacznie lepszą atmosferę do odbioru tego filmu. Zaręczam, że znacznie "podskoczyłby" w rankingach, gdyby ci sceptycznie nastawieni obejrzeli go właśnie w kinie. Ja sam oglądałem go lata temu (kilka razy i oczywiście w kinie)- wywarł na mnie ogromne wrażenie. Od tamtego czasu miałem okazję widzieć wiele innych filmów s-f ale żaden z nich nie przeskoczył tego filmu. Mistrzowskie budowanie napięcia, świetne operowanie światłem to główne atuty filmu. O wielkości niech świadczy fakt, że niewiele jest filmów, które dorobiły się tylu dalszych części.

adaman

adaman, oglądanie Aliena przed telewizorem też może nieźle człowieka nastraszyć.
Wierz mi;)

ocenił(a) film na 9
adaman

Wierz mi. Zasłoniłem rolety, pomimo, że było już późno, włączyłem subwoofer i zgasiłem światło, odpaliłem płytkę z filmem i... właśnie wtedy "czuje" się ten film :D. To były emocje. (podobnie przy dwójce)

ocenił(a) film na 10
Yetino

sorry, ale kiedy widze, ludzi piszacych, ze pitch black jest lepszy od Obcego... Ciesze sie, ze Alien nie wytrzymuje takiej 'proby czasu'.

ocenił(a) film na 10
Jazzwhisky

On nie wytrzymuje "próby czasu"? Ależ ty mądry zobaczymy czy ty wytrzymasz. Według mnie film (jeżeli ktoś ogląda w letni dzień to nie) trzymający w napięciu, dobre efekty. POZDRAWIAM.

zdrojek

widze niezrozumiałeś kolesia, co miał na myśli z tą próbą czasu:)

ocenił(a) film na 10
Yetino

Często mnie denerwują teksty w stylu "film nie wytrzymuje próby czasu". Większość filmów nie była robiona aby tę próbę wytrzymać. Były dla aktualnych odbiorców. Mimo to Obcy straszy równie dobrze teraz co te 2X lat temu.... Początkowa "nuda" to nie nuda a (wedlug mnie) umiejętne budowanie nastroju, wprowadzenie do dalszej akcji. Ja jak tylko mogę polecam, jak nie widziałeś obejżyj chociaż dla zasady...... może ci sie spodoba :)

ocenił(a) film na 10
GOLONEK

Nie chodzi mi oczywiście o tą "próbę" o której pisał Jazzwhisky. Z nim się zgadzam w 100%. Chociaż "Pitch Black" było pożądnym filmem.

ocenił(a) film na 10
GOLONEK

Leszek,ale ty nieńki bolek filmowy jesteś.

Yetino

No brachu Leszku pojechales teraz :) Po pierwsze to kto porownuje Obcego z Gwiazdymi Wojnami??? - to dwa zupelnie rozne filmy (a wlasciwie serie) i to, ze rzecz dzieje sie w kosmosie nie oznacza, ze mozna wrzucic je do jednego "kosmicznego" wora:). Po drugie trzeba wiedziec troche o kulisach powstawania filmu, kto bral w nim udzial, znac dorobek tworcow i wtedy wyopowiadac sie o tym i tamtym (wiesz kto to Giger?). Tworcy nie przewidywali tak wielkiego sukcesu filmu a tu prosze jaka popularnosc. Jak rozumiem w Twoim mniemaniu probe czasu przetrwaja tylko strzaly z lasera, oczywiscie w kolorze zielonym (rebelianci) oraz czerwonym (imperium). No i akcja przynajmniej od 14 minuty filmu do 114 (przynajmniej) :) Pozdrawiam

Wojtysiak_vel_Wojtczak

Jak dla mnie Obcy wytrzymuje próbę czasu . Jest to najoryginalniejszy film o "obcym" . Nie mamy tu "zielonych ludków" które chcą zawładnąć naszą planetą . Mamy potworną bestię polującą na resztę pasażerów . Film może nie straszy jak kiedyś ale i tak nieźle się trzyma ;) Jest to jeden z najlepszych filmów SF w dziejach kina .

Yetino

Ty Laszek ty masz coś z naprawde z głową, jak zamierzam niedługo kupić wersje ten film.