7,9 300 tys. ocen
7,9 10 1 299677
8,6 70 krytyków
Obcy - 8. pasażer "Nostromo"
powrót do forum filmu Obcy - 8. pasażer "Nostromo"

mam pytanie czy obcy widzial swoje ofiary w jakis inny charakterystyczny sposob?
jak np predator ktory widzial cieplote ciala,czy terminator ktory widzial wykresy itp.
jezeli nie to czy znacie postaci sf z komiksow/filmow ktore inaczej postrzegaly obraz?

aew4334555

No raczej obrazowały to w postaci fal radiowych ktopre wysyłały przed siebie które się od niech obijały tak jak nietoperze

cezarywi

mozesz mi wyslac jakies zdjecie odnosnie tego.
albo podac inna postac ktora innaczej postrzegala swiat
z gory dzieki

aew4334555

E to była tylko moaj hipoteza raczej zdjęcia nie będzie. A innych nie znam

aew4334555

W trzeciej części był pokazany widok z perspektywy Aliena - bardzo ludzki, ale troche zniekształcony.

ocenił(a) film na 10
aew4334555

Ksenomorf nie posiadał żadnych widocznych narządów zmysłów; jednak myślę, że posiadał zdolność widzenia lub jakiegoś postrzegania otoczenia. Dowodzi tego fakt, że wybierał ciemne miejsca na kryjówki - świadczy to już o percepcji światła i cienia. Dodatkowo precyzyjnie wybierał te kryjówki (rury przypominające fakturę jego ciała) oraz zdawał się wiedzieć, kiedy ofiara go widzi, a kiedy nie.
I jak przedmówca już zauważył – w trzeciej części był widok z perspektywy ksenomorfa.

Oczywiście mógł prócz tego wykorzystywać echolokację czy jakieś dodatkowe zmysły.